ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ

ПОЧАСТИ И КОНЦЕРТ ЗА РАТНИКЕ

Србија и српски народ може се поносити својом историјом, посебно ослобнодилачким ратовима у деветнаестом и двадесетом веку. Али родољубив народ, као што су Срби, по некој традицији, брзо заборављају  датуме и личности, које су допринели да наша Отаџбина вековима остане своја на своме, без намере да икога напада и осваја туђе територије. Парола, која за Србе важи од памти века и данас је актуелна, туђе нећемо, али ни своје не дамо. Вековима смо остали неутрална земља, не припапдамо никаквим војним савезима, а слобода и правда су нам особине са којима се поносимо, она су нам такође у традицији и разтликује нас од многих нација..

Ипак, Срби полако долазе до самосвести. Ево, упрвао пред саму Нову годину емитована је пилот-епизода на јавном сервису, Радио телевизији Србије,  веома амбициозна ТВ серија “Немањићи – рађање краљевине” чије емитовање се одржава у години јубилеја, 800. годишњице оснивања Српске краљевине у средњем веку. Прошле године многим српским истакнутим личностима, научницима, војсковођама, родољубима  .. подигнути су заслужени споменици. Од пре неколико година уназад најзад се одаје почаст и дужно поштовање за све оне људе, који су ратовали у прошлом времену за правду и слободу Србије, дајући и оно што је човеку најмилије – живот.

Датум, којим се обалажава Дан ратника узет је 4. децембар. Тога дана на свим меморијалним обележјима широм Србије, спомен-костурницама, гробљима и споменицима положени су венци и цвеће, одржани пригодни говори. У овим манифестација свој велики прилог дали су бројни савези и удружења бораца и ратних војних ветерана, стари ратници … Посебно велики допринос овом догађају дао је Савез удружења потомака ратника Србије 1912. 1920. године.

Тога дана министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије (ГШ ВС) генерал Љубиша Диковић приредили су ратној сали Старог Генералштаба пријем за представнике војних ветерана. Свечаном скупу су присуствовали државни секретари у Министарству одбране (МО), чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, војни ветерани …

– Ево данас трећи пут обележавамо дан ветерана. Србија ратује више од 100 година, а ми трећи пут обележавмао дан наших ратника. Србија се за своју слободу, право да одлучује, бори стотину година и више, а ми трећи пут обележавамо дан када смо добили ветеране. Говори то о нама, говори то о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла, чак ни када је изгледало да ће зло победити и заувек владати. Говори то о нама и о томе да када год слушамо друге, када сами не одлучујемо о себи, онда дочекамо да се од нас тражи да заборавимо. Онда дочекамо да се од нас тражи да се не сећамо ни своје историје, а ни људи који су стварали историју. Дочекамо да нам други пишу своју истину и да ми њихову лаж морамо да прихватимо као своју историју. Када год су други писали нашу историју и када год су нам други говорили шта да памтимо и како да мислимо, онда су учили нашу децу да се стиде својих очева, својих дедова и онда су им говорили да је свака борба узалудна и заправо погрешна. И онда су нам децу учили да је свака српска борба за слободу уствари прескупа и да је свака жртва дата за слободу превелика жртва. И да све што  су њихови преци радили да би имали право да говоре својим језиком и да мисле на својој земљи баш тако како мисле, да је воле, чувају, да је све то било непотребно и сувише скупо – обратио се министар Александар Вулин окупљеним ветеранима и гостима, па додао:

– Ми мислимо својом главом. Ова земља, ова држава, ово државно руководство, мисли својом главом и зато има храбрости да ствари назове правим именом. И зато има храбрости и има обавезу да се са поносом сећа свих оних који су ову земљу бранили, чували, који су за њу жртвовали и живот и здравље, свих оних који су због ње постојали и због којих ова земља постоји. Ја вам се данас захваљујем у име сваког људског бића које цени слободу зато што сте нам изборили право да сами одлучујемо о себи, о својој судбини, да сами бирамо пријатеље. Ја вам се данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме. Како се  ова генерација буде сећала оне пре ње, и како се ова држава и  ова земља буде сећала оних који су јој слободу борили и изборили, тако ће се неке будуће генерације сећати нас. Однос према нашим ратницима је увек био и показатељ односа према нашој земљи, нашој држави и нашем народу. Хвала вам за жртву, хвала вам што сте умели да занемарите, склоните некако у страну када држава није била поштена и исправна према вама. Хвала  вам што сте разумели да је Србија нешто више од политике и много виша, вреднија, снажнија,  драгоценија него што су наређења која смо умели да слушамо када су нам  говорили да требамо да се стидимо оних који су ову земљу бранили и одбранили. Честитам вам празник. Желим да га дочекате још пуно пута, а изнад свега  да будете поносни на своју Србију, као што је она поносна на сваког од вас.

.

Четврти децембар се у Србији обележава од 2015. године. А тај датум је узет у знак сећања на потписано примирје, боље рећи проглашења победе у Првом балканском рату 1912. године када је Српска војска коначно протерала Османско царсто са својих оигњишта. Тада је коначно оно престало да постоји!  Око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије тог датума, постали су – стари ратници. Данас у ово време користимо термин – ветерани!.

Дан војних ветерана обележен је у свим јединицама, командама и установама Војске Србије. О томе је говорио пуковник, Слађан Ристић:

– И ове године на 4. децембар, наш велики војни празник, посвећен војним ветеранима, чувајући од заборава окупљамо се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, постројавамо ратне јединице под ратним и војним заставама, у истом строју са ратним и мирнодопским командантима, командирима, војницима и војним ветеранима који су часно и одано служили својој отаџбини. Вршимо прозивке и читамо њихова имена,  имена оних најбољих који нису више са нама. Обилазимо спомен-обележја, полажемо венце заједно са нашим друговима војним ветеранима, и са њиховим потомцима и породицама организујемо пријеме, спортске сусрете и такмичења. Отварамо изложбе и спомен-собе, организујемо предавања и евоцирамо успомене на њихова јуначка дела, подвиге и догађаје, објављујемо књиге, монографије, записе, додељујемо признања најзаслужнијима, достојанствено испраћамо наше ратне другове и колеге у заслужену пензију, организујемо свечане академије..

Поводом  Дана војних ветерана, делегација МО и ВС, коју је предводио министар одбране Александар Вулин, у којој је био и начелник ГШ ВС, генерал Љубиша Диковић, уз војне почасти, положила је венце на Спомен-костурници војника страдалих у српско – турским ратовима (1875 – 1878. г) и Српско – бугарском рату (1885. г.) и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату. Централна комеморација одржана поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу.

Делегација МО и ВС положила је венце и крај Споменика жртвама рата и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. на Савском тргу у Београду.

Неколико дана касније, у част војних ветерана, 12. децембра, у Београду је одржан велики хуманитрни концерт на којем су учествовале највеће српске естрадне звезде. У Београдској арени на концерту под називом “Косово је срце Србије” наступали су: Мирослав Илић, Радиша Урошевић, Шабан Шаулић, Снежана Ђуришић, Ана Бекута, Вера Матовић, Мира Шкорић, Драгица Радосављевић Цакана, Чеда Марковић, Љупка Стевић, те оркестар Мише Мијатовића, Аца Настић и трубачки орекестар Љубивоја Диковића из Пожеге.

 Србима је и даље нејасно, зашто Европа, којој Србија хрли, и даље не реагује на чињеницу да је на Косову и Метохији од ње (Србије) отето око 900  предузећа!? Према катастарским књигама чак 58 одсто земљишта на Космету је у српском власништву. И, то: 29 одсто је у државном и друштвеном власништву, 14 посто припада привредним субјектима, а 15 посто је у власништву Срба и Српске православне цркве.

 

Ево тачно у бројкама коју имовину РС има на КиМ:

 

ЗЕМЉИШТЕ:

 

– 319.256 хектара у државном власништвву,

– 157.666 хектара у друштвеном власништву,

– 163.098 хекатара у приватном власништву Срба и неалбанаца,

– 820 хекатара у власништву Српске православне цркве.:

 

ОБЈЕКТИ:

 

– 1.240.992 метара квадратна – службених зграда,

– 145.202 метара квадратна – пословних зграда,

– 24.688 метара квадратних  – стамбених здрада,

– 753.915 метара квадратних – ресторана, оодмаралишта, спортских објеката …

 

 

За Српску ТВ: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave