CRVENA ZVEZDA ŠAMPION, IZ LIGE ISPADAJU VOŽDOVAC I RADNIK

Poslednjim 37 kolom okončano fudbalsko prvenstvo Mocart  Super Srbije

Nakon 30 kola regularnog dela i sedam kola Plejofa odnosno Plejauta završeno ovogodišnje fudbalsko prvenstvo Mocart Super lige Srbije.Crvena zvezda je već ranije postala šampion dok će ligu napustiti Voždovac i Radnik.Novi superligaši su OFK Beograd i Jedinstvo sa Uba dok će  u baražu za popunu dva mesta u Super ligi ligi igrati Indjija -ŽelezničarPančevo  i Tekstilac Odzaci- Javor Ivanjica.Vizu za kvalifikacije za evropska klupska takmicenja izborilo pet ekipa :Crvena zvezda,Partizan,TSC,Vojvodina i Radnički 1923 iz Kragujevca.

Fudbalski šampionat Srbije je ovog vikenda okončan utakmicama zadnjeg 37 kola sa napomenom da je prethodne srede igrano i finale kupa u kome je Crvena zvezda pobedila Vojvodinu 2:1.

Neizvesnost oko pozicija za plasman je trajalo može se reći do zadnjih trenutaka utakmica poslednjeg kola.To se ogledalo kako u borbi za evropske vize tako borbi za  pozicije  za očuvanje statusa i izbegavanje baraža za opstanak u Super ligi.

Jedino nije bilo neizvesnosti oko titule šampiona Srbije pošto je Crvena zvezda taj primat obezbedila mnogo ranije, nekoliko kola pre kraja  i po sedmi put uzastopno postala nacionalni prvak 35 ukupno.

Zvezda je osvojenom titulom još jednom pokazala da je bez premca na ovim prostorima sa najboljom ekipom i najboljim pojedincima.

Sada su sve misli u klubu usmerene na evropske kvalifikacije u kojima će Zvezda igrati u Plejofu za ligu prvaka Evrope, u dve utakmice sa nekom od evropskih ekipa sličnog koeficijenta i rejtinga prema žrebu koji bude obavljen.U slučaju uspeha igraće u grupnoj fazi lige prvaka a u slučaju neuspeha u grupnoj fazi drugog po jačini evropskog klupskog takmicenja Ligi Evrope.

Sigurno je da će se beogradski crveno beli kadrovski ojačati sa nekim novim igračima tj pojačanjima u tom smislu jer je evidentno da Crvena zvezda ima mnogi veći kvalitet u odnosu na sve srpske ekipe pa odatle i njena superiornost u domaće prvenstvo.Medjutim upitan je taj kvalitet i snaga ekipe za evropska takmičenja pa je više nego sugurno da mora biti jacanja kadrovske situacije,u tom smislu i novih igrača ako se iole misli napraviti značajniji pomak i uspeh u Evropi.

Pored Zvezde još četiru kluba su obezbedila evropske vize,a dilema oko istih je trajala sve do poslednjeg kola, kada se definitivno saznalo  koji su to klubovi kao i ko će startovati sa koje pozicije, što je itekako važno, jer svako bolje mesto ima svoje beneficije u Evropi.

Titula vicešampiona i drugo mesto pripalo je beogradskom Partizanu koji je posle mnogo turbulencija unutar i u samom klubu, smena trenera i drugih problema ipak zadržao tu drugu poziciju.Partizan je  je većim delom sezone bio na prvom mestu čak i jesenji prvak ali su svi

problemi u kasnijem toku prvenstva kulminirali, što se odrazilo i na rezultate ekipe pa je u jednom momentu bila dovedena u pitanje ta druga pozicija.Ipak na kraju ona je osvojena i crno beli će sa iste od jeseni startovati u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

U slučaju da ne prodju sele se u treće kolo kvalifikacija za Ligu Evrope gde bi ih neuspeh odveo u Plejof za Ligu konferencije.Znači Partizan mora savladati tj biti bolji u dva meča barem od jednog protivnika ako želi u neku od grupnih faza evropskih takmičenja.

Treče mesto pripalo je ekipi TSC iz Bačke Topole koja će po drugi put igrati Evropu.Naime osvojena pozicija garantuje plejof za ligu Evrope a u slučaju neuspeha ekipa ima zagarantovano mesto u Ligi konferencije .

Zadnje kolo je odlučilo je i ko će na poziciji četiri a ko na pet.

Vojvodina je pobedila lučansku Mladost 1:0 a Radnički 1923 iz Kragujevca remizirao sa Partizanom  2:2 na stadionu JNA, što je novosadjanima omogućilo da zauzmu bolju četvrtu poziciju na kraju prvenstva ,a kragujevčane pomerilo za jedan stepenik niže i sa tih pozicija će startovati u kvalifikacijama u Evropi.

Sa četvrte pozicije Vojvidina će u drugom kolu kvalifikacija za ligu Evrope a kragujevčani takodje od drugog kola ali lige konferencije.

Od ostalih ekipa iz Plejofa Čukarički je bio bajbliži i imao je ambicije za ta evropska takmičenja ali su ih neki neplanirani porazi udaljili od istih,tako da ekipa nije ponovila prošlogodišnji uspeh kada je bila i učesnik grupne faze lige konferencije .

Ostala dva učesnika Plejofa Mladost iz Lučana i Napredak iz Kruševca su svoje ambicije ispunili samim plasmanom u Plejof čime su automatski izbegli borbu za opstanak jer su status super ligaša  prošle godine izbegli  u zadnjim kolima .

Kada je u pitanju Plejaut i tu se vodila grčevita borba za opstanak i izbegavanje baražaNa kraju neočekivano pored već ranije  odavno otpisanog Radnika iz Surdulice elitno društvo tj Super ligu  posle osam godina je napustila ekipa Voždovca.

Ova ekipa je prvi deo prvenstva odigrala iznad svih očekivanja i bila medju bolje plasiranim ligašima čak i u gornjem delu tabele..Medjutim neki problemi unutar kluba, nenadana smena trenera i uporno nastojanje da se forsiraju mladji igrači a ne ulaže puno u ekipu, učinili su da tim neočekivano doživi selidbu u niži rang takmičenja, iako je ova ekipa u toku prvenstva čak savladala i aktuelnog  i novog  šampiona Crvenu zvezdu na svome terenu na krovu Tržnog centra  stadiona na Voždovcu.

Umesto Radnika i Voždovca koji napuštaju Super ligu novi članovi iste su povratnik posle više godina i prvak ovogodišnje  Prve lige OFK Beograd i Jedinstvo sa Uba drugoplasirani  kao novajlija i prvi put u elitnoj diviziji.

U zadnjem  kolu je pored ekipa koje ispadaju odlučeno i koje dve ekipe će igrati baraž za opstanak u Super ligi sa trećim i četvrtim iz Prve luge.

Kao 13 plasirani Javor će u dva meča sa Tekstilcem iz Odzaka cetvrtoplasiranim u Prvoj ligi odlučiti za jedno mesto dok je drugi par 14 plasirani u Super ligi pančevački Železničar i trećeplasirani iz Prve lige ekipa Indjije.Prve utakmuce su na programu 29 maja kada su domaćini  Indjija i Tekstilac a revanši su 2 juna na terenu dosadašnjih superlugaša Javora i Železničara.

Obzirom da stadioni Indjije i Tekstilca ne ispunjavaju uslove koji se tiče var tehnologije isti klubovi  će kao domaćini igrati na drugim stadionima i to Indjija u Loznici a Tekstilac u Leskovcu.

 

Na kraju ovog izveštaja napomenimo i to da je na stadionu Rajko Mitić u tom zadnjem kolu i posle utakmice sa Čukaričkim (4:1),u prisustvu 40.000 gledalaca popularnih  “delija” u nezapamćenom dekoru svog u crveno belim bojama  i raznih koreografija pre za vreme i posle utakmice,proslavljena titula novog šampiona za crveno bele i četvrta uzastopna dupla kruna.

Šampionski pehar kapitenu Crvene zvezde Aleksandru Dragoviću uručio je Stevan Stojanović direktor A reprezentacije.Kapiten crveno belih pozvao je prilikom prijema pehara Nemanju Milunovića i Zorana Pipovića uz njega igrače koji su se sinić oprostili od dresa šampiona da zajedno podignu pehar .

Ceremonija dodele pehara protekla je uz ovacije sa tribina a “delije” su posebno pozdravile trenera Vladana Milojevića.

Uz vatromet slavlje i pesme su dugo odjekivale Marakanom da bi kasnije igrači ušli u otvoreni autobus i uputili se prema Kalemegdanu gde je nastavljeno slavlje.

Navijači  Crvene zvezde su slavili titulu sinoć sa igračima na Kalemegdanu ispred statue Beogradskog pobednika.Delije su u korteu preko Autokomande ,Slavije ,ulice Kralja Milana ,Terazija i Knez Mihajlove ulice uz mahanje zastavama i bakljadom stigli do odredišta.

Fešta je nastala kad su igrači posle vožnje kroz centralne gradske ulice u otvorenom autobusu stigli na plato kod pobednika.Na bini ih je čekao natpis “šampioni”.Nastalo je oduševljenje medju navijačima ,napravljen je vatromet i klicalo se fudbalerima crveno belih i treneru Milojeviću.

Pevale su se zvezdine pesme,sve se orilo od pesame i poklika te ovacija i klicanja onim koji su ostvarili ovaj veliki uspeh 35 titulu odnosno četvrtu uzastopnu duplu krunu.

 

Konačna tabela fudbalskog prvenstva Mocart Super lige  Srbije za sezonu 2023/2024

 

PLEJOF :

1.Crvena zvezda             37    31    3    3    94:28    90

2.Partizan                        37    24    6    7    80:48    78

3.TSC                                37    22    9.   6    75:39    75

4.Vojvodina                    37   17   10   10   62:50    61

5.Radnički 1923             37   19     4    14   64:61   61

6.Čukarički                      37    16    9    12   57:47   57

7.Mladost                        37    13    7    17   38:53  46

8.Napredak                     37    11    7      8   36:66   39

 

PLEJAUT:

9.Novi Pazar                 37    14    6    17    44:47    48

10.Spartak                      37    13    8    16    36:47    47

11.IMT                             37    11    9    17    43:53    42

12.Radnički Niš              37     11    8    18   40:48    41

13.Javor                           37     11    7    19   34:51    40

14.Železničar                  37    10    9    18    47:65    39

15.Voždovac                   37     9   11    17    46:58    38

16.Radnik                        37     3     9     25    24:59   18

 

Za STV USA Čikago

Rajko Delibašić

Foto  FK CZ

 

 

Nedavne objave