SVE SE MOŽE KAD SE SRBI SLOŽE, SKUPLJENO SKORO 300 HILJADA DOLARA ZA 4 SATA

PRVI DOGAĐAJI U NOVOM KULTURNO-SPORTSKOM CENTRU “NIKOLA TESLA” U NASELJU LYONS OČEKUJU SE NAJESEN

Donatorska inicijativa za buduću školu i Kulturno – sportski centar “Nikola Tesla” u čikaškom naselju Lajons juče je na novom crkvenom imanju crkve Sveti Nikola okupila veliko broj posetilaca. Veliki potencijal imanja koje su nedavno kupili parohijani crkve Sveti Nikola sada privlači interesovanje velikog broja srba koji žele na razne načine da pomognu da ova lokacija postane centralno mesto obrazovanja, sporta, razonode, slavlja i kulture, kako za odrasle tako i za omladinu i decu. Cilj je i da za najmlađe sve aktivnosti koje bude pružala ova ustanova budu besplatne.

Tako je juče na donatorskom ručku za samo 4 sata skupljeno blizu 300 hiljada dolara, što zajedno sa prikupljenim novcem za obnovu crkve iznosi 650 hiljada dolara. Vesela atmosvera i lepo vreme pratili su događaj a dobru ideju i recept za opstanak srpstva, očuvanje kulture, jezika i običaja svi su sa zadovoljstvom podržali i saslušali prezentaciju koja je detaljno predstavila budući projekat. Veliki broj volontera uključio se u ovaj projekat zarad mladih generacija kojima će ovo biti druga kuća, mnogi su priskočili u pomoć oko organizacije događaja, spremanja hrane i posluženja a i puno njih se pridružilo radovima i obnovi hrama i objekata. Srpske transportne i građevinske kompanije takodje su uzele učešće i pomažu na imanju crkve.

Tokom ručka otac Nemanja Tešić pozdravio je prisutne i obratio se u prepunoj sali rečima:

“Hvala svima koji su se odazvali našem pozivu i ulepšali ovaj dan. Trudićemo se da ne izneverimo njihova očekivanja i obećanja koja smo dali. Pokušaćemo da do početka avgusta završimo crkvu i počnemo sa bogosluženjem, a do jeseni obezbedimo uslove da škola i centar bar delimično počnu sa radomBiće teško, vremena je malo, ali ništa nije nemoguće kada se radi punog srca i za decu”.

Puno dece raznih uzrasta bilo je na događaju a neki od njih natupili su sa folklornom grupom koja je učestvovala u nastupu a neka deca i u recitovanju. Program je vodio Antonije Kovačević koji je kroz prateću prezentaciju predstavio kako bi Kulturno-sportski centar “Nikola Tesla” trebao da izgleda u skoroj budućnosti.

Vlasnik kompanije MGR Radomir Dobrašinović koji je potencijal imanja u Lajonsu prepoznao kao buduće mesto okupljanja svih genreacija i uzrasta i koji je značajnim sredstvima pomogao da se kupi imanje, sa radošću je izjavio da ce mu biti veoma drago ako se ovde u buduće budu sklapala prijateljstva, kumstva, održavali sporski događaji i kulturni događaji i bilo puno dece i mladih.

Događaj je otpočeo molitvom i srpskom himnom a tokom programa nastupali su dečiji hor i folklor Moravac, obratio se generalni konzul Damjan Jović, nastupili glumci Srpskog Pozorišta Čikago Igor Obradović i Nikolina Burilo recitovanjem patriotskih stihova, a nakon zvaničnog dela nastupila je grupa Play Band.

DONATORSKO VEČE – VIDEO

 

FOTO GALERIJA

tekst : STV

Foto : Sasa Lukic

Nedavne objave