ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

АЛБУМ СЕЋАЊА НА НАШЕ ПРЕТКЕ

Светосавска омладинска заједница Српске Православне Цркве Архиепископије београдско-  карловачке у сарадњи са Савезом удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920. год. од 23. јуна до 6. јула у велелепној и јединственој крипти Храма Светог Саве организовали су изложбу под називом ” Албум сећања на наше претке из Првог светког рата”.

ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ
ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

Ову поставку у крипти Храма Светог Саве подржали су је Министраство спољних послова Републике Србије, Управа за сарадњу са Србима у расејању и региону, затим, Грађевинско-архитектонски факултет у Нишу, Академија уметности у Београду … Међу бројним званицима и гостима на отварању поставке били су многе истакнуте личности из света политике културе, уметности …

ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ
ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

Ова значајна изложба, која представља и велики културни догађај, настала је као плод рада и иницијативе Републичког одбора Савеза удружња потомака ратника Србије 1912. – 1920. на чијем је челу Љубомир Марковић, пуковник Војске Србије у пензији. Циљ поставке је да се сачува успомена и култура сећања на подвиге јунака Српске војске, познатих и непознатих, у Великом отаџбинском одбрамбеном рату. “Албум сећања на наше претке из Првог светког рата” је  у исто време скроман  допринос Савеза обележавању стогодишњице од почетка Великог рата. То је изложба фотографија бројних учесника Великог рата, на којој се могло видети и ратни дневници, војничка писма, дописне карте, споменице и остала историографска грађа..

ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ
ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

Све фотографије, прикупљена документација и предмети представљају јединствено сведочанство о ратним дешавањима и страдањима српског војника у тешким, ратним годинама, потиснутог са страница светске историје.

“Албум сећања на наше претке из Првог светског рата”, поставка у крипти Храма Светог Саве, резултат је жеља да се, иако је прошло сто година од тог историјског догађаја, ода дужна почаст малом човеку, борцу и учеснику  Великог рата, који је ратовао за спас не само Србије већ и еврпске, па, и светске цивилизације. На тај начин намера је била да се велика улога Српске војске,  њено јуначко жртвовање за истину, правду, слободу и достојанство не избрише из нашег памћења, већ да борбе и победе  у Великом рату постану део наше културне баштине.

ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ
ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

О јуначким подвизима српских војника у Великом рату најбоље говоре речи великог француског маршала, Франша д Епереа, почасног војводе Краљевине Југославије, понављане по сто пута, који је командовао савезничким снагама 1918. године при пробоју Солунског фронта:

ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ
ИЗЛОЖБА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

– Ко су ти јунаци, који могу да се подиче да су заслужили једно од највећих одликовања на свету? То су сељаци, скоро сви, то су Срби, тврди на муци, трезвени, скромни, несаломиви, то су људи слободни, горди на своју расу и господари савојих њива. .

Велику улогу у овој поставци имао је Савез удружења потомака ратника Србије 1912. – 1920. г. коме су документа, писма и осталу историографску грађу  слали  потомци славних српских ратника.  Фотографију Драгољуба Живојина Јанковића, рођеног у Грошници код Крагујевца, који је био учесник пробоја Солунског фронта, послао је праунук Владимир. Међу фотографијама су и оне на којима се могу видети мало познати јунаци Великог рата, браћа  Веселин и Пуниша Ратковић, па, Душан Радоњић, Драгомир Мирковић, Петар и Милутин Њежић, Милорад и Милен Раденковић … Ту је и фотографија Животе Станоја Ђурђевића, земљорадника из Велике Крсне код Младеновца, који је погинуо на Солунском фронту а његова се земни остаци налазе у крипта цркве на Зејтинлику. Заиста, много њих је на фотографијама о којимма бисмо могли да причамо и пишемо на широко и на дугачко..

Ова, изнад свега, вредна прикупљена грађа сведочи о бројним српским  јунацима и њиховој надчовечанској борби и подвизима у Великом рату. Њохова храброст и пожртвовање за Отаџбину никад се не могу заборавити. Вредна изложбена поставка “Албум  сећања на наше претке из Првог светског рата” заслужује све похвале. На крају, не треба заборавити, понављамо, Савез удружења потомака ратника 1912. – 1920, који ју је организовао, дао идеју за изложбу и уложиио велики труд да прикупи фотографије, документа и осталу историографску грађу.

Вредном поставком “Албум сећања на наше претке из Првог светксог рата” доказали смо да негујемо културу сећања на наше славне претке, у жељи да отргнемо из заборава многе знане и незнане јунаке, јединствене подвиге Срба у Великом рату, којима се можемо поносити. Не само ми, већ и сав слободарски свет.

Крајем прошле године изложба је била у Војном музеју у Београду, поставка је обишла многа места у Србији али и у иностранству.И у свим местима и на свим изложбама добијала највише оцене и похваљивана је.

 

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave