NE DAMO SVETINJE – JASNA PORUKA BRAĆI SRBIMA I CRNOGORCIMA SA SABORA U ČIKAGU

Juče je u manastirima Svetog Save i Nova Gračanica (oba nedaleko od Čikaga) uz prisustvo velikog broja vernika održan Sabor podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, mitropoliji crnogorsko-primorskoj na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, vladikama, sveštenstvu i vernicima.

Sabor u organizaciji Eparhije novogračanička-srednjezapadnoameričke na čelu počeo je u 10 časova arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog Save u Libertivilu, koju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Longin sa sveštenstvom. Nakon toga, usledio je moleban za spas srpskih svetinja u Crnoj Gori pred moštima Svetog Mardarija Libertivilskog, prvog vladike SPC u Americi, inače rodom iz Crna Gore.

Na liturgiji je sasluživao i uvaženi gost iz Crne Gore, izaslanik Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, koji je sklupa sa episkopom dipoklijskim Metodijem ovih dana imao važne sastanke sa američkim zvaničnicima u Vašingtonu, na kome su ukazali na stanje ljudskih prava u Crnoj Gori i ugroženost verskih sloboda posle donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti države Crne Gore.

Posle liturgije i molebana u manastiru Svetog Save u Libertivilu, za učesnike i goste priređen je ručak u manastiru Nova Gračanica, a ovom prilikom prikupoljena je i značajna svota novca za pomoć mitropoliji SPC u Crnoj Gori.

VIDEO

Church, Prayers, Chants for the Serbian Church in Montenegro

Following the services in church, the faithful gathered outside for a photo and to send their greating to the Serbian church faithful in Montenegro.

Posted by Saint Basil of Ostrog Serbian Orthodox Church on Saturday, February 15, 2020

 

izvor : Serbian Times

foto: Facebook

video: Saint Basil of Ostrog Serbian Orthodox Church facebook

Nedavne objave