U PARIZU ODRŽAN 48 KONGRES UEFA I OBAVLJEN ŽREB LIGE NACIJA

Srbija domaćin narednog Kongresa UEFa uz težak raspored u  Ligi nacija

Odlukom delegata kongresa UEFe odlučeno da  sledeći 49 skup ovog organa bude naredne godine u Beogradu.Istovremeno žrebom odredjene grupe najmladjeg evropskog reprezentativnog  takmičenja Lige nacija u kojem će reprezentacija Srbije prvi put igrati u najboljoj A diviziji a protivnicì u vrlo atraktivnoj i jakoj  grupi biće selekcije Španije pobednika zadnjeg takmičenja te reprezentacije Danske i Švajcarske.

48 kongres UEFe na kojem su razmatrane najvažnije stvari evropskog fudbala održan je u Parizu u prisustvu delegacija svih evropskih zemalja.Srpska delegacija na ovom skupu  je bila prilčno brojna i predstavljali su je : predsednik FSS Dragan Dzajić, zamenik predsednika  Branislav Nedimović,generalni sekretar Jovan Šurbativuć,selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković te sportski direktori Miroslav Tanjga i Dika Stojanović.

Kongres UEFa nije samo centralni dogadjaj u evropskom fudbalskom kalendaru već i važna platforma za donošenje ključnih odluka i definisanje budućnosti evropskog fudbala.S tim u vezi stigla je iz Pariza i radosna vest za srpski fudbal u celinu da je na istom skupu doneta odluka da Beograd bude domaćin narednog Kongresa Evropske fudbalske unije 3 aprila 2025 godine.

To je samo jedno u nizu priznanja i potvrda dubokog  poštovanja i poverenja koje UEFa ima prema srpskom fudbalu i srpskom savezu.To je ujedno i prilika da Srbija pokaže svoju sposobnost organizacije i gostoprimstva na medjunarodnom nivou.

Odmah po završetku sednice Kongresa UEFe u Parizu u dvorani “Maison de la Mutuakite” predsednik FSS Dragan Dzahić nije krio zadovoljstvio zbog poverenja i odluke krovne organizacije na čelu sa predsednikom Akeksandrom Čeferinon da se  FSS poveri organizacija Kongresa najvećeg tela fudbalske organizacije Evrope tj UEFa.

“Odluka UEFA da domaćinstvo narednog Kongresa dodeli našoj organizaciji za sve nas koji radimo u srpskom fudbalu mora da bude čast i privilegija ali pre svega ogromna odgovornost i obaveza da smo dostojni ukazanog poverenja.Beograd je prepoznat kao dinamičan grad sa bogatom fudbalskom tradicijom i sposobnošću da organizuje jedan od najvećih dogadjaja u evropskom fudbalu.Imamo dosta vremena da se pripremimo za ovaj veliki dogadjaj i siguran sam da ćemo biti na visini zadatka. Kongres u Beogradu je važan za dalje jačanje veza FSS i Evropske fudbalske unije kao i prilika da razmenimo iskustva i ideje sa kolegama iz drugih evropskih država “

rekao je Dzajić i naglasio da odluka UEFA dolazi u najboljem mogućem trenutku kada se naša A reprezentacija priprema za nastup na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i kada srpski fudbal beleži značajan napredak u različitim segmentima a pre svega na planu razvoja infrastrukture.

Po završetku Kongresa i donesenih odluka od kojih je svakako najvažnija  ona koja se odnosi na organizaciju Kongresa UEFA u našoj zemlji, u Parizu je održano i žrebanje grupa za četvrto izdanje Lige nacija najmladjeg evropskog takmičenja  vrlo značajnog za naš u fudbal uopšte na bazi napredovanja i kvaliteta fudbala.

Srbija je prvi put žrebana u najboljoj A diviziji nakon uspeha u prethodnim ciklusima.

Normalno u grupi nije moglo biti lakih protivnika već naprotiv u A diviziji su najbolje evropske ekipe i reprezentacije te se nije ni moglo očekivati iole neki lakši raspored .

Voljom žreba naša selekcija biće u grupi sa prošlogodisnjim pobednikom ovog takmičenja i jednom od najboljih  evropskih selekcija u prethodnom periodu Španijom kao i reprezentacijama vrlo neugodnih  i dobrih  Danske  i Švajcarske.

Danska će nam biti protivnik u grupi i na prvenstvu Evrope ovog leta u Nemačkoj dok su Švajcarci bili bolji  od nas kada su nas pobedili na prethodna dva svetska prvenstva u Rusiji i Kataru .

Žreb nimalo lak već naprotiv težak i izazovan gde ćeno morati uložiti maksimum napora i prikazati dobre i kvalitetne partije kako bi obezbedili jednu od prve dve pozicije koje garantuju dalje takmičenje odnosno izbeći poslednje mesto u grupi  koja vodi u ispadanje u B grupu iz koje smo kao pobednici u zadnjem cuklusu dobili mogućnost igranja u A grupi tj u najboljoj diviziji.

Srbija će četvrto učešće u Ligi nacija prvo  u A diviziji početi 5 decembra u Beogradu sa Španijom braniocem trofeja.

Biće to prvi duel Orlova i  Crvene furije u istoriji.Prethodni duel naša se selekcija susrela sa Špancima pod imenom Srbija i Crna Gora 2005 godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u  Nemačkoj.

Srbija će ključ za visok  plasman držati u prva tri kola kada posle Španije gostuje vrlo neugodnim Dancima a dolazak Švajcaraca u treće kolo verovatno će pokazati da li Srbija posle tri kola ima kvalitet da se bori  za prva dva mesta i plasman u četvrtfinale.

Neugodna gostovanja  na Iberiskom poluostrvu u cetvrtom kolu  Španiji i u petom  u zemlji sira i sateva Švajcarskoj  prestavljaće velika iskušenja.Serija će biti zatvorena dvobojem sa Dancima u poslednjem kolu u Beogradu 18 novembra .

Reagujući na ishod žreba u Parizu sekektor Srbije Dragan Stojković je rekao da je grupa teška ali  da nema lakih i da je to izazov za njegovu ekipu i prilika da pokažu svoj kvalitet.

“Prvi utisak je da je grupa izuzetno teška ali mi smo znali  i pre žreba da nema lakih protivnika jer je ovo  ipak elitna divizija.Zahvaljujući našim dobrim rezultatima napravili sno iskorak i plasirali se u najbolju diviziju medju 16 najboljih reprezentacija Evrope.To smo želeli,to smo hteli to smo i dobili”

rekao je Stojković pa se osvrnuo konkretno na selekcije iz grupe.

“Meč sa Špancima biće poseban doživljaj ali će izazov biti i svaki meč u grupi.Danska je protivnik  koji nas čeka i na EP u Nemačkoj a sa Švajcarcima smo već igrali.Španija je na papiru favorit grupe ali i ostale dve ekipe su kvalitetne. Učinićemo sve da napravimi što bolji rezultat, nećemo se sugurno predavati. Ali idemo redom polako ,to su neki moji prvi utisci tako da sam zadovoljan žrebom Kad dodje vreme za početak ovih utakmica a to je u septembru mislim da će ljubitelji fudbala u Srbiji uživati u  tim utakmicama”

završio je izjavu Stojković u prvoj reakciji na žreb Lige nacija koja počinje tj startuje na jesen počev od prve utakmice  sa Španijom 5 septembra.

Srbiji i ostalim reprezentacijana iz A divizije pruža se mogućnost da se iz Lige nacija plasiraju u baraž za Svetsko prvenstvo 2026 godine u SAD,Meksiku  i Kanadi .To je zapravo sasvim izvesno ukoliko naš nacionalni tim ne uspe da izbori plasman na SP kroz kvalifikacije tokom 2025 godine.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto FSS

Nedavne objave