NAGRADE NAJBOLJIMA U PROŠLOJ GODINI

OLIMPISKI KOMITET SRBIJE DODELIO NAGRADE NAJBOLJIMA U PROŠLOJ GODINI

Djoković i Španovićka laureati

Po tradiciji Olimpiski komitet Srbije je i ove godine dodelio nagrade najboljim sportistima j sportskim radnicima za prethodnu godinu. Medju nagradjenim pored Djokovća i Španovićke, Angelina Topić, Strahinja Stojčić, trener Goran Obradivić, basketaši 3. na 3, Boriša Simanić i ženska odbojkaška reprezentacija Srbije.

Jubilarno tridesto proglašenje najboljih i najuspešnijih sportista, timova i trenera u izboru Olimpiskog komiteta Srbije održano je sinoć  u Domu Narodne Skupštine.Na početku ceremonije  predsednik. Olimpiskog komiteta Srbije Božidar Maljković se obratio prisutnima i istakao,

“Prošle godine su naši sportisti osvojili mnogo medalja i trofeja. Ali želim da naglasim da nisu samo medalje i trofeji pokazatelji mesta na kojem se nalazi naš sport, već i veliki broj uspešno organizovanih medjunarodnih takmičenja u našoj zemlji, uključujući i svetska i evropska prvenstva.To pokazuje da su i naši sportski radnici medju najboljims na svetu”.

Predsednik Maljković je istakao da za manje od pola godine predstoje Olimpiske igre u Francuskoj.Srbija već sada ima 51 kvalifikovanog sportistu i biće još  mnogo prilika da do 26 jula do početka istih da se uveća naš olimpiski tim i u vezi sa tim rekao,

“Podjednako, i važnije je, sa kakvim rezultatima ćemo se vratiti iz Francuske. Iz dalekog Japana vratili smo se sa 9 osvojenih medalja, a sada je naš cilj da premašimo taj istoriski rezultat i ja verujem da će tako i biti” .

Predsednik OKS  se nakon toga i obratio svim sportistima Srbije,

“Dragi sportisti, važna je godina pred vama i nama. Ukoliko predano i pošteno radite i trenirate, date sve od sebe i na terenu i van njega, siguran sam da nas očekuju vrhunski rezultati. Srbija je uvek bila mala u odnosu na druge sile, ali to nas nikada nije sprečilo da se na na sportskom polju nalazimo u istoj ravni.Nikada to ne zaboravite i samo idemo hrabro u nove olimpiske pobede”,

rekao je izmedju ostalog predsednik Olimpiskog komiteta Srbije Božidar Maljković.

Prisutnima se na svečanosti obratio i Zoran Gajić ministar sporta koji je izmedju ostalog naglasio,

“Ovaj olimpiski ciklus traje tri godine i veoma je specifičan i naporan, traži veliko prilagodjavanje, kako od sportista i trenera tako i od sportskih radnika. Moram da istaknem da dugujemo veliku zahvalnost državi Srbiji jer je već sad na račune svih saveza legao novac potreban za završne  pripreme za Pariz. Velika je zgusnutost kalendara takmičenja, sistemi kvalifikacija traže velika odricanja i sposobnost, pre svega, trenera da se prilagode tom sistemu takmičenja. Želim da poručim svim sportistima da žive, treniraju i rade onako kako dolikuje olimpiskim šampionima a koji god rezultat da bude mi ćemo navijati za njih”.

Nakon obraćanja Maljkovića i Gajića prešlo se na ceremoniju proglašenja najboljih za 2023 godinu.

Titulu najuspešnijeg sportiste u godini za nama po desetj put u izboru Olimpiskog komiteta Srbije osvojio je Novak Djoković.Djoković je najbolji teniser na svetu svih vremena i sportista koji je obeležio 21 vek. Osmi put je završio na prvom. mestu kao najbolji teniser sveta, osvojio je sedam turnira u 2023 gidini, i postavio nove rekorde kada su u pitanju Grend slem i Masters turniri.

Zbog ranijih obaveza Djoković nije prisustvovao svečanosti i trofej će mu biti naknadno uručen.

Nakon 11 godina pošto je prvi put izabrana za najuspešniju Ivana Španović se ponovo popela na binu da primi priznanje za najbolju sportiskinju Srbije za prošlu godinu.Osvojila je prvo zlato u istoriji svetskih šampionata na otvorenom u Budimpešti kada je zadivila planetu rezultatom 7m i 14sm.Zlato je stiglo tada i uz nacionalni rekord posle dve bronze u Moskvi 2013 i Pekingu 2015.

U martu 2023 osvojila je četvrto odličje na EP u dvorani. U Istambulu je skočila do bronze (6.91 m).Učešće na OI osigurala je u julu na mitingu Dijamantske lige u Monaku. U septembru je sa tri pobede na mitinzima u Kini, Belgiji i Americi ponovo osvojila Dijamantsku ligu.

Trofej Ivani Španović dodelio je predsednik OKS Božidar Maljković pa se nakon toga Ivana obratila prisutnima,

“Goran i ja smo za 14 godina uspeli da doživimo mnogo snova i mislim da je ostalo još malo strpljenja u nama, da izdržimo još par meseci do Pariza, i da probamo da oživimo naš najveći i zlatni san. Velika mi je čast što sam ovde po četvrti put. Želim da se duboko naklonim svim svojim sportskim prethodnicima koji su pronašli mesto u hramu sporta, Olimpiskom komitetu Srbije. Oni su svojim sportskim i ljudskim veličinama i dostignućima ostavili i nama potvrdu da i mi možemo da sanjamo velike snove. Kako su Olimpiske igre samo par meseci od nas, želim lake rane junacima, nema lakih pobeda, ali ima velikih bitki”,

rekla je prisutnima   naša atletska heroina Ivana Španović.

Goran Obradović čovek koji stoji iza stručnog rada Španovićeve proglašen je za  najboljeg trenera u minuloj godini.

Najuspešniji muški tim u 2023 godini je reprezentacija Srbije u basketu 3 na 3,prvaci sveta i Evrope.Na osam svetskih prvenstava ova reprezentacija je osvojila šest titula, srebro i četvrto mesto. Pobednički mentalitet su potvrdili na SP prošle godine u Beču kada su nanizali sedam pobeda uključujući  i onu najvredniju sa SAD.Na EP u Jerusalimu dobili su svih pet mečeva osvojili petu uzastopnu titulu i plasirali se na Olimpiske igre u Parizu.

Najuspešniji sportista u ekipnom sportu je Strahinja Stojačić igrač selekcije Srbije 3 na 3 koji je ostvario medju ostalim  55 poena na SP u Beču, bio MVP i najbolji strelac naše ekipe i najkorisniji igrač SP.Isto priznanje MVP zaslužio je i na EP u Izraelu postigavši u finalu sa Litvanijom 11 poena uključujućj i “dvojku” za zlato.

Najuspešniji ženski tim je odbojkaška reprezentacija Srbije koja je nagradjena čak 13 put. Najvažniji cilj ove selekcije plasman na OI ostvaren je u septembru na kvalifikacionom tuniru u Kini. Ova selekcija je u toku 2023 godine predvodjena selektorom Djovani Gvidetijem postala vicešampion Evrope.

Priznanje za najuspešnijeg mladog sportistu “Bobana Momčilović Veličković” pripalo jr atletičarki Angelini Topić  juniorskoj šampionki Evrope u skoku uvis (190 cm), u Jerusalimu.Na seniorskom dvoranskom EP u Istambulu bila je četvrta, na SP na otvorenom u Budimpešti sedma uz treće mesto u Dijamantskoj ligi  i rekord Srbije zahvaljujući skoku u Parizu (197 cm).Sa  takvim rezultatima u ovom momentu opravdano važi za zvezdu u usponu evropske atletike

.Sedmu godinu Olimpiski  komitet Srbije dodeljuje trofej “Olimpisko srce” – general Djukić”.Dobitnik ovog prestižnog  priznanja za 2023 gidinu je košarkaš Boriša Simanić. Nije igrao finale SP u košarci u Manili zbog teške povrede na terenu i operacije koja je usledila nakon toga, ali je jedan od nazaslužnih za osvajanje tada srebrene medalje.

Dok su svi reprezentativci i cela nacija  strepeli kako teče njegov oporavak nakon teške povrede i operacije on im je iz bolnice slao poruke podrške. I ceo tim je tada igrao za Borišu. Simanić im je tada ulivao neverovatnu energiju a oni su sve redom pobedjivali do finala i na kraju osvojili tutulu vice šampiona sveta. Simanuću je ovo priznanje uručio nekada poznati košarkaš i kasnije direktir FK Partizan sada na mestu potpredsednika OKS Žarko Zečević.

OKS je u saradnji sa Ministarstvom sporta i uz pomoć Olimpiske solidarnosti sproveo u pilot projekat “Promocija olimpiskih vrednosti, poštovanje, prijateljstvo i izuzetnost” ( učestvovalo 10000 učesnika i oko 600 nastavnika iz 51 osnovne škole).

Ministarka Slavica Djukić Dejanović uručila je nagradu najuspešnijoj školi, “Olga Milošević” iz Smederevske Palanke.

U Domu Naoidne Skupštine pored brojnih zvanica iz kulturnog i sportskog života  pomenutih Maljkovića predsednika OKS i ministara Gajića i Djukić Dejanivić prisustvovalu su i ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivica Dačić, selektor muške  košarkaške rerezentacije Svetislav Pešić i predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto.  OKS i OSS

Nedavne objave