PREDSTAVA “DUPLJACI” PREMIJERNO IZVEDENA U ČIKAGU

SRPSKO DRAMSKO POZORIŠTE ZVANIČNO OTVORENO PREDSTAVOM “DUPLJACI”

Premijera dugo očekivane predstave „Dupljaci“ sinoć je premijerno izvedena u Čikagu pred prepunom salom Kulturno Sportskog centra Nikola Tesla u Lajonsu. Ovo je prva predstava novog , trećeg čikaškog amaterskog pozorišta koje nosi naziv „Srpsko Dramsko pozirište“ a koje je nedavno osnovano. Ovom predstavom i zvanično je otvoren Kulturno Sportski centar Nikola Tesla u Lajonsu koji je u zaletu i koji će u budućnosti imati mnogo toga da ponudi.

Komediju „Dupljaci“ koja se satoji iz četiri čina napisao novinar Dragiša Kašiković sredinom sedamdesetih godina u Čikagu,  a režirali su je, posle mnogo godina, novinar, pisac i reditelj Miodrag Jakšić i glumac i reditelj Igor Obradović.

Crna komedija „Dupljaci“ pisana pre pedeset godina ni danas nije izgubila na aktuelnosti. Priča govori o našem emigrantu koji u portazi za boljim životom dolazi u Ameriku iz tadašnje Jugoslavije, odlazi u Čikago pa na Aljasku a zatim se vraća posle par godina u svoje selo Oštri Zub pod Majevicom gde ga dočekuje rodbina i komšije. Novodošlog emigranta Srđu kroz čiji lik se prožima balkanski mentalitet igra glumac i reditelj Igor Obradović.

Poznavajući dušu srpskih i jugoslovenskih emigranta Kašiković je u stilu najboljih komediografa opisao mentalitet i karaktere naših ljudi i prikazao ih na interesantan način.

Pre premijere publici se obratio sveštenik crkve Svetog Nikole,  Nemanja Tešić koji je pozdravio prisutne i zahvalio se svima koji podržavaju ideju o razvoju novog crkvenog imanja u naselju Lajons, koje pored duhovnih aktivnosti, radi na tome da uskoro omogući i rad školske ustanove i poveća kulturne, sportske događaje i aktivnosti.

Jedan od dvojice reditelja predstave, Miodrag Jakšić obratio se takođe prisutnima i rekao da je predstava „Dupljaci“ izvedena prvi put pre 30 godina u Srbiji. Ova premijera u Čikagu posle toliko godina najpre je iz poštovanja prema novinaru, piscu i uredniku lista „Sloboda“ Dragiši Kašikoviću, čoveku koji je zbog svoje misli i srpkog dela platio glavom, dodao je Jakšić.

Ono što je veoma interesantno je  da je „Srpsko dramsko pozorište“ okupilo ljude iz srpske zajednice odnosno srpsko – čikaških medija i druge koji se bave javnim poslom a među kojima su se mnogi od njih prvi put oprobali kao glumci. Za još jedan korak napred u razvoju kulture u srpkoj zajednici u Čikagu zaslužni su i svi oni koji su podržali ovu grupu volontera i došli da gledaju predstavu.

Reditelj, novinar i pisac Miodrag Jakšić iza sebe ima dugogodišnju novinarsksu i umetničku karijeru i dao je veliki doprinos srpskoj dijaspori na kulturno umetničkom polju. Ideja da se predstava „Dupljaci“ odigra u Čikagu rodila se pre godinu dana prikom njegevog boravka u Americi.

Mihajlo Jakšić koji već ima iskustva u glumačkim vodama našao se na sceni u ulozi Đuke i igrao devojku glavnog emigranta Srđe. Njegova pojava na sceni izazva je smeh i sjajnu reakciju publike.

Igor Obradović, ključna karika i čovek koji je osnovao „Srpsko dramsko pozoriše“ i druga pozorišta pre toga, je  pozorišni glumac i reditelj više od 20 godina a oprobao se i na filmu „Ice cream – Sladoled“ koji je osvojio brojne nagrade širom sveta. U predstavi tumači glavnu ulogu i lik Srđe.

Tamara Vesna, direktor Srpske Televizije  i uspešan real estate broker u Ilinoisu dobila je jednu od dveju ženskih uloga u kojoj se odlično snašla. Tamara iza sebe ima i profesionalnu karijeru u Holivudu kao glumica i filmski producent. U predstavi tumači lik majke Ozrenke.

Novinar i urednik portala Serbian Times Antonije Kovačević bio je u ulozi srpskog emigranta Pere a zatim i u ulozi policajca Mrguda u druga dva čina,  dok je njegov sin Dimitrije Đurađ tumačio lik udbaša. Antonije je iako se dugo godina bavi medijskim poslom rekao da je trema bila pristna i da je ovo jedno sasvim novo iskustvo za njega.

Aleksandar Žigić, dopisnik RTS-a i urednik Radio Avale iz Čikaga tumačio je lik strica Pera a njegov sin Filip Žigić bio u ulozi Joza Bizjaka,  sreskog namesnika. Filip se odlično snašao u ulozi iako je rođen u Americi pa je za njega bilo posebno izazovno da savlada tadašnji hrvatsko srpki naglasak,

Saša Lukić, TV producent i fotograf Srpske Televizije našao se u ulozi seoskog poštara i ulozi Laze, srpskog emigranta koga tumači u prva dva čina. Iako je dugo u video i foto produkciji i medijima, Saši je ovo bio prvi put da se nadje na pozornici a i prilika da pokaže svoj glumački talenat.

Čikaški muzičar i pevač Nenad Mladenović poznatiji kao Neša Kastelo iz muzičkih voda prešao je i u glumačke gde se odlično snašao u dve uloge, u ulozi emigranta Mike  i ulozi seoskog pijanca.

Milan Krkuš, fotograf iz „Twenty Seven Photography“ takodje je tumačio dva lika a odlično se snašao u ulozi vlasnika čikaške kafane „Srpski Krug“. Ova uloga dala mu je vetar u leđa i priliku da se oporba kao glumac.

Filmski reditelj i pisac Svetozar Stiv Spremo, autor kratkometražnog filma „Ice Cream Sladoled“ koji je osvojio brojne nagrade na prestižnim svetskim filmskim festivalima u Americi, Rusiji i Evropi  pridružio se pozorištu i tumačio ulogu udbaša.  Ovoga puta ne kao reditelj već kao glumac kratke ali važne uloge.

Za scenografiju su se pobrinuli Biljana Glogovac i Igor Obradović, dizajn Milan Krkuš i Igor Obradović,  prevod i adaptacija Aleksandra Radević i Stiv Spremo.

Predstva je bila rasprodata desetak dana pre premijere pa se tražila i karta više. Sudeći po grmoglasnom aplauzu, reakciji i komentarima publike predstava je odlično prihvaćena a talenat  onih koji su prviput na daskama mnoge je ostavio bez teksta i pozitivno iznenadio. Posle premijere u sali pozorišta bio je priređen koktel a nakon toga slavlje povodom prve pozorišne predstave Srpkog dramskog pozorišta nastavljeno je u kafani do kasno u noć. Kako kažu iz uprave pozorišta, u planu je i repriza “Dupljaka”, nadamo se uskoro, a stižu i pozivi za gostovanje  širom Amerike i Kanade.

DUPLJACI VIDEO

Dupljaci - premijera u Čikagu

FOTO GALERIJA

Tekst : STV

Foto: TwentySeven Photography

 

Nedavne objave