ZAVRŠENE KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO U FUDBALU

SRBIJA NA EP U NEMAČKOJ

Nakon poslednjeg kola i remija u istom u Leskovcu  sa Bugarskom  2:2  Srbija obezbedila odlazak na EP iduće godine u Nemačkoj  i biće jedan od 24 ucesnika istog.
Poznat je ukupno 21 učesnik šampionata dok će preostala tri  dobiti nakon baražnih utakmica 12 reprezentacija iz lige nacija  u tri grupe  po četiri ekipe iz kojih će pobednici grupa  postati poslednji učesnici EP.


Posle 24 godine nečestvovanja na EP i zadnjeg učešća  u Holandiji i Belgiji i 2000 godine Srbija će prvi put posle toliko vremena iduće godine u Nemačkoj učestvovati na kontinentalnom prvenstvu.
Nakon  toliko godina apstinencije Srbija  će  prvi put povezati i  učešće na dve najveće  fudbalske smotre  Mundijalu (obzirom da je prošle godine bila učesnik SP u Kataru) i evropsko prvenstvo u nizu što je uzimajući sve okolnosti ipak veliki uspeh..
Dragan Stojković  popularni Piksi će ostati upisan u istoriji kao jedini selektor koji je reprezentaciju odveo u nizu  na dva kontinentalna  prvenstva sa očekivanjiimaa da će na ovom EP koje sledi imati mnogo više uspeha nego na Mundijalu u Kataru gde je selekcija Srbije prilično razočarala sa dva poraza i samo jednim remijem u grupi, posle kojih utakmica je eliminisana idaljeg takmičenja.
Kada su odredjene kvalifikacione grupe za EP u Nemaćkoj i kada je selekcija Srbije za protivnike dobila Madjarsku, Crnu Goru, Bugarsku i Litvaniju iz koje su  posle svih utakmica u istoj  na osnovu propozucija UEFa dve selekcije dobijale direktan prolaz, svi komentari su se svodili na činjenicu da smo dobili grupu po želji i da ne bi trebalo da bude problema na putu plasmana “orlova” na ovu evropsku smotru fudbala iduće godine.


Medjutim vreme i rezultati a pre svega igre naše selekcije nisu potvrdile te prognoze pa smo umesto laganog prolaza na EP praktično strepeli do zadnje utakmice i zadnjih minuta poslednje meča  u grupi gde smo umesto očekivane lake pobede nad Bugarskom odigrali samo nerešeno što nam je sticajem okolnosti ipak omogućilo odlazak na šampionat Evrope.
Ako se podje od toga da smo pre zadnje utakmice izgubili oba puta od Madjara i u Beogradu (2:1) kao domaćini, i u Budimpešti kao gosti takodje 2:1, igrali nerešeno sa Bugarima u Sofiji 1:1,gde smo se spasili golom Lazovića  u zadnjim minutima nadoknade a da smo pobedili Litvaniju (2:0,i 3:1) i Crnu Goru (2:0 i3:1) oba puta i kao gosti i domaćini u ne baš sjajnim igrama, možemo  konstatovati samo  radost  plasmanom na EP ali nikako zadovoljstvo igrom naše rep,rezentacije u ovom kvalifikacionom ciklusu čak naprotiv.
Obzirom na loše izdanje naše reprezentacije na prethodnom SP u Kataru gde smo kako je već rečeno neslavno završili eliminacijom već nakon prvog kruga, mišljenja svih je bilo  da je to bila slučajnist plod odgovarajućih slabosti u tim momentima i da će mo sve to popraviti i biti mnogo bolji kroz naredne kvalifikacije za EP koje su eto upravo završene i posle kojih će mo biti učesnici narednog prvenstva koje će se održati u Nemačkoj u periodu od 14 juna do 14 jula naredne godine u devet nemačkih gradova sa finalnom utakmicom u Berlinu.
Naša reprezentacija je u okviru grupe odigrala osam utakmica sa četiri pobede dva remija i dva poraza, što u nekoj drugoj konstelaciji snaga ne bi bio loš rezultat ali cinjenica da smo se za plasman na prvenstvo borili sa  selekcijama nižeg rejtinga gde smo bili apsolutni favoriti a da smo plasman izborili teže nego sto je iko pretpostavljao samo po sebi govori o onom sto je prethodno rečeno, da je dobro što je reorezentacija plasirana na EP ali je  ipak nezadovoljstvo svih nas i igrama i rezultatima ekipe ispod nivoa očekivanog  povodjstvom selektora Dragana Stojkovića.


Doda li  se tome u prilog da ćemo  zbog takvih lošijih rezultata na žrebanju grupa  2 decembra u Hamburgu biti smešteni u poslednju četvrtu i najslabiju gruprazočaranje je još veće i  govori u prilog svega recenog i slabosti ispoljene u prethodnom ciklusu kvalifikacija.
Da li smo mi precenili naše igrače koji igraju u  reprezentaciji, da li je njihov kvalitet mnogo manji od onog što mislimo da  jeste pa ne mogu dati i pružiti ono što mi  mislimo da treba, ili ima grešaka kod selektora Stojkovića koji ne uspeva da složi igru onakkako bi svi mi pa verujem i on želeli i  da svakom igraču da pravo mesto u sistemu igre  koji je često menjao ostaje pitanje za analizu svih odgovornih  u FSS a pre svega stručnog štaba koji će verovatno ostati u istom sastavu sa, selektorom Stojkovićem do EP.
Sam po sebi odlazak na EP predstavlja uspeh ali se moraju uzeti u obzir i sve navedene čnjenice i ekippripremiti mnogo bolje za, vrlo kvalitetne i jake mečeve koji nas očekuju na EP.

Ovo i zbog toga što ćemo prebacivanjem i mestom u najslabijem četvrtom  šeširu biti u opasnosti da dobijemo prilikom žrebanja grupa  najbolje i najkvalitetnije evropske  reprezentacije iz prvog drugog i treceg šešira i vec tada nadu u uspešan nastup znatno umanjiti  a želju za prolaz grupe  pa i  neki bolji plasman   i dobar rezultat limitirati  i učiniti malo verovatnim..
Iz ovoga svega se izvodi zaključak da ako budemo igrali na nivou tek završenih kvalifikacija ili na prošlom Mundijalu u Kataru ne piše nam se dobro ni na EP u Nemačkoj ma ko  nam bio protivnik.
Na najveće kontinentalno takmičenje dolazimo prvi put posle 24 godine i red bi bilo što bi se reklo da se dobro pripremimo i pokušamo da napravimo neki dobar rezultat koji se čeka još od 1976 godine kada je tadašnja Jugoslavija bila četvrta na Starom kontinentu.
Posle svega ostaje još pola godine do početka prvenstva i selektor Stojković sa svojim stručnim štabom mora već sad  početi razmišljati o prvenstvu analizirati sve slabosti u proteklom periodu  i igracke i njegove i tima u celinin kako bi svi zajedno stvorili ne samo neku pobedničku atmosferu nego i uigrati i napaviti tim  za ta ostvarenja jer smo i pored svega što  nije dobro bilo u prethodnom periodu svi mi fudbakski nastrojeni  ljudu i svi ostali ubedjeni da naša reprezentacija vredi više i može i  mora mnogo bolje i kvalitetnije na kontinentalnom takmičenju 24 najbolje evropske reprezentacije.
Evropsko prvenstvo od juna meseca je sada jedina i prava preokupacija svih u FSS  a pre svega stručnog štaba, pa verujemo da će  i svi naši najbolji fudbaleri itekako popraviti formu u želji da, se nametnu selektoru Stojkoviću  i budu deo tima koji će ići na šampionat jer je najveća evropska smotra  fudbala najbolja šansa da potvrde kvalitet ili ga još više pokažu i podignu svoj rejting što će pomoći i selekciji Srbije u celini. da eventualno ostvari dobar rezultat što svi mi iskreno najviše želimo.
Do  juna meseca i početka prvenstva u Nemačkoj planirano je još jedno okupljanje reprezentacije u periodu od 18 do 26 marta 2024 godine.
Orlovi bi trebalo da u tom terminu odigraju dve utakmuce a protivnici će biti poznati nakon što se obavi žreb grupa za EP  2 decembra ove godine.

Plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj doneće i veliki plus u kasu nacionakne kuće fudbala.
FSS će na osnovu plasmana na završni turnir Starog kontinenta posle 24 godine inkasirati 9,5 miliona eura a dodatni prihodi će zavisiti od rezultata u grupnoj fazi i eventualno prolaza i uspeha u nokaut fazi takmičenja tj plasmana od osmine  finala i dalje.
Treba napomenuti da će dobro proći i sami reprezentativci jer će 40% ukupne sume pripasti njima.. Fudbaleri i stručni štab podeliće 3,8 miliona evra shodno učešću u kvalifikacijama a savezu će ostati 5,7 miliona za popunu kase.

Tehnički podaci zadnjeg kola Srbije u kvalifikacijama za EP

SRBIJA – BUGARSKA   2:2.(1:0)

Igrano na novom stadionu Dubočice u Leskovcu.
Gledalaca 8000.Sudija  Erih Lambrets. Pomoćnici Žo de Veirdt i Kevin Monten svi iz Belgije.
Strelci :Veljković u 16 i Babić u 82 minuti za Srbiju a Rusev u 59 i Despodov u 69 minuti  za Bugarsku.
Žuti kartoni:Lukić Srbija i Petkov Bugarska.

SRBIJA:
Vanja Milinkovic Savić, Milenković, Veljković, Babić, Lukić( od 76 Ilić) , Gudelj, Živković(Radonjić od 76),Djuričić (od 62 Vlahović), Tadić, Mitrović ( od 85 Maksimović),Kostić(od 85 Mlladenović).

BUGARSKA :
Naumov, Popov, Petkov, Atanacev, Turucov, Krastev( od 79 Borukov), Kraev ( od 78 Čočev), Gruev, Despodov(od 90 Kovačev), Mančev (od 46 Rusev), Kolev (od 79 Ilijev).

Konačna tabela G grupe kvalifikacija za EP u Nemačkoj 2024 godine

  1.    8.  5.  3.  0. 16:7. 18
  2.   8.  4.  2.  2. 15:9.  14
  3. Crna Gora.      3.  2.  3.  9:11  11
  4. Litvanija         1. 3.   4.  8:14   6

5  . Bugarska.       8.  0. 4.   4..  7:14.  4

Svi do sada, poznati učesnici završnice Evropskog prvenstva

  1. Nemačka
  2. Belgija
  3. Francuska
  4. Portugalija
  5. ŠPanija
  6. Škotska
  7. Turska
  8. Austrija
  9. Engleska
  10. Madjarska
  11. Slovačka
  12. Albanija
  13. Holandija
  14. Rumunija
  15. Srbija
  16. Italija
  17. Češka
  18. Slovenija
  19. Hrvatska
  20. Danska
  21. Švajcarska

Preostala tri učesnika dobiće se nakon baraža ekipa iz Lige nacija  u martu mesecu, tri grupe po četiri tima iz kojih će se pobednici nakon polufinalnih utakmica 21 marta  i finalnih utakmica 24 marta  plasirati na EP..

Učesnici baraža:
divizija

  1. Poljska
  2. Vels
  3. Ukrajina
  4. Estonija

B divizija

  1. Izrael
  2. BiH
  3. Finska
  4. Island

C divizija

1.Gruzija
2. Luksemburg
3.Grčka
4.Kazahastan

Žreb 6 grupa po četiri ekipe  evropskog prvenstva u Nemačkoj je 2 decembra u Hamburgu a obaviće se o po šesirima od 1 do 4 u kome će svaka grupa imati po jednig predstavnika iz svakog šešira.
Nakon utakmica po grupama po dve najbolje ekipe iz istih nastavljaju dalje kao i najbolje četiri treće plasirane ekipe od osmine finala u nokaut fazi do finala.

Šeširi za izvlačenje grupa na žrebu za, prvenstvo :

Prvi šešiir :
Nemačka, Portugalija, Francuska, Španija,Belgija i Engleska

Drugi šešir
Madjarska, Turska, Danska, Albanija, Rumunija, Austrija

Treći šešir
Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Švedska

Četvrti šešir
Srbija,Italija, Švajcarska,i tri pobednika baraža.

Prvenstvo će se igrati u devet nemačkih gradova a premijera i uvodni meč biće na Alijanc areni u Minhenu u susretu  domaćina Nemačke i selekcije koja bude zapala posle žreba grupa, dok će se finalna utakmica igrati na Olimpiskom stadionu u Berlinu.

.                                                             Za STV USA ČIKAGO
Rajko. Delibašić
Foto FSS i Screnshot

Nedavne objave