PREDAVANJE I IZLOŽBA O HALYARD MISIJI U SVEČANOJ SALI NA REDWOODU

PREDAVANJE O NAJVEĆOJ AKCIJI SPASAVANJA AMERIČKIH PILOTA U DRUGOM SVETSKOM RATU

Predavanje i izložba o Halyard misiji, najvećoj akciji spasavanja američkih pilota u Drugim svetskom ratu održana je juče pred prepunom salom hrama Sv. Vaskrsenja na Redwood ulici. Sponzor događaja je bila Srpsko – Američka Studentska Organizacija SASO.

Na skupu se obratila predsednica SASO Katarina Ristić i predstavila organizaciju koja sada ima članove u 19 američkih država i broj se povećava. Fokus je na stidentima jer verujemo da su studenti ključ za poboljšanje naše budućnosti – navela je Katarina. Cilj je i da se poveže što više Amerikanaca srpske nacionalnosti a takođe i promocija srpske istorije. Halyard misija je najveća spasilačka misija američkih avijatičara koju su predvodili srpsko-američki pripadnici američke vojske, a omogućio je srpski narod.

Glumac Srpskog pozorišta Čikago Igor Obradović predstavio je uniformu u kojoj će igrati pilota u predstavi o Halyard misiji a koju pozorište sprema za novembar. Na skupu je govorio i predsednik fondacije Halyard Džon Kapelo (John Cappello) koji je prisutne upoznao sa misijom Halyard koja je izvedena 1944 godine a prikazan je i dokumentarni film. Događaj je blagoslovio protojerej Darko Spasojević koji je na početku skupa očitao molitvu.

Nedavne objave