USKORO NOVI SRPSKI CRKVENI, ŠKOLSKI, KULTURNI I SPORTSKI KOMPLEKS U PREDGRAĐU ČIKAGA

POČELI RADOVI NA NOVOM IMANJU CRKVE SVETOG NIKOLE U NASELJU LAJONS (LYONS)

Pravoslavni vernici i parohijani crkve Sveti Nikola u Brukfildu na čelu sa protojerejom Nemanjom Tešić nedavno su u obližnjem naselju Lajons kupili veliki crkveni kompleks koji čine crkva, stambena zgrada, sportska sala, škola, svečana sala, dodatna odelenja i još jedna pomoćna zgrada sa učionicama. Imanje je kupljeno po veoma povoljnoj ceni a plan je da se pored bogomolje osnuje i srpska škola, a zbog velikog potencijala, objekat preuredi i nameni u školski,  kulturni i sportski centar.

Kako kaže otac Nemanja, cilj je da se u ovaj budući centar okupljamo ne samo kada su liturgije i crkvene proslave već da iskoristimo ovaj prostor za kulturna dešavanja, sportsku salu za razna sportska takmičenja i treninge  a školski prostor učinimo pristojnim i omogućimo deci školskog i predškolskog uzrasta kvalitetnu nastavu na srpskom i engleskom jeziku.

Prvobitna ideja crkvene uprave i okupljenih oko crkve Sveti Nikola u Brukfildu bila je izgradnja novog hrama na postojećem imanju. Dugo se radilo na projektu a čak su i preliminarne dozvole za gradnju bile obezbeđene. Međutim, kako se tok ekonomije u protekle dve godine promenio i cene građevinskog materijala skočile, računica je pokazala da bi trošak za izgradnju bio duplo veći od predviđenog što je izazvalo zabrinutost. Nakon toga donešena je odluka da je povoljnije kupiti objekat što je i učinjeno.

Radovi na imanju su uveliko u toku i otac Nemanja poziva sve ljude dobre volje da se prudruže, posete imanje i pomognu kako ko može. Otvorena je i stranica na platformi Go Fund Me gde se može izvršiti donacija. Link za donacije OVDE. 

Lajons, Brukfild, Buridž, Hinzdel, Vilovbruk, Vestmont i okolina važe za centar transportne industrije u kome ima dosta naših ljudi pa samim tim i dosta parohijana dolaze i posećuju crkvu Svetog Nikole, dolaze i dosta mladih sa malom decom,  a puno njih se i pridružilo radovima i renoviranju novog hrama. Plan je da se crkva renovira a prostorije obnove i stave u funkciju i namenu do jeseni. Budući sportsko – kulturni centar dobiće ime po našem velikom naučniku Nikoli Tesli.

NOVI HRAM SVETOG NIKOLE U LAJONSU – VIDEO

Novi hram Sv. Nikole u Lyons-u - kompleks sa crkvom, školom i još nekoliko objekata

 

http://www.stnikolasoc.org

tekst: STV

Video/foto: Saša Lukić

Nedavne objave