ZAVRSEN SAMPIONAT SRBIJE U FUDBALU

Crvena Zvezda šampion, iz lige ispadaju
Mladost GAT-Novi sad i Kolubara-Lazarevac

Nakon 30 kola regularnog dela i sedam kola plejofa i plejauta i ukupno odigranih 296 utakmica sinoć je zadnjom utakmicom u tom nizu Crvena zvezda – Novi Pazar konačno završen fudbalski šampionat u okviru Mocart Bet Super lige Srbije za sezonu 2022/2023 i utvrdjena konačna tabela ovog takmičenja:

Plejof :

1.Crvena Zvezda 37 30 7 0 96:19 97

2.TSC 37 22 9 6 66:32 75

3.Cukaricki 37 23 6 8 63:37 75

4.Partizan 37 21 8 8 68:34 71

5.Vojvodina 37 16 19 6 59;35 62

6.Novi Pazar 37 15 6 16 40:49 50

7.Vozdovac 37 13 7 17 29:52 46

8.Radnicki 37 11 9 16 36:41 42

Plejaut :

9.Napredak 37 10 9 18 27;37 39

10.Spartak 37 9 12 16 38;49 39

11.Mladost Lučani 37 9 11 17 40:57 38

12.Javor 37 9 10 18 35:56 37

13.Radnicki Nis 37 9 8 20 37:61 35

14.Radnik 37 8 11 18 28:50 35

15.Kolubara 37 11 8 18 28:57 32 -9 BODOVA

16.Mladost GAT 37 6 12 19 25:49 30

Crvena zvezda je šest kola pre kraja plejofa i teoriski bila obezbedila prvo mesto i titulu šampiona, a uz osvojen kup pre nekoliko dana kompletirala duplu krunu čak treći put uzastopce.

Velika bodovna razlika u odnosu na prve pratioce ostvarena nadmoćnim igrama u odnosu na sve suparnike rezultirala je činjenicom da je Zvezda ostala neporažena tokom celog prvenstva i posle 37 kola ostvarila 30 pobedu i samo sedam remija pritom osvojila 97 bodova postigla 96 a 19 gola i po svim parametrima bila najbolja klupska ekipa za ovu sezonu u Srbiji zbog čega se na kraju i okitila titulom šampiona i pobednika kupa.

I posle finala kupa i sinoćnjeg zadnjeg kola protiv Novog Pazara na stadionu Rajko Mitić popularnoj Marakani u svečanoj ceremoniji dodele medalja i pehara organizovana je proslava osvajanja obe titule uz bakljajdu, pesme i slavlje svih na stadionu igrača i najvernije publike popularnih „delija’’ uz veliki broj dece i onih najmladjih koji su sa roditeljima došli da proslave uspeh crveno belih.

To će joj kao novom šampionu na osnovu nacionalnog i klupskog koeficijenta od jeseni doneti direktno učešće u UEFA ligi prvaka i pozamašnu finansisku dobit prema procenama od najmanje 25 miliona evra.

Dodajmo na kraju da i pored osvojene duple krune dosadašnji trener Crvene zvezde Miloš Milojević sporazumno napušta klub i na njegovo mesto uprava je angažovala izraelskog stručnjaka Baraka Bahara.

On će na dužnost stupiti dan po završetku ovog prvenstva, a razlog odlaska Milojevića nije saopšten i verovatno će o tome biti više reči već na prvoj konferenciji prilikom predstavljanja novog trenera.

Na veliko iznenadjenje svih drugo mesto na kraju prvenstva i pravo da igraju u evropskim kvalifikacijama izborila je ekipa TSC iz Bačke Topole koja je bila konstantna tokom cele sezone i u finišu prvenstva odličnim rezultatima pretekla na tabeli pre svega Partizan a na samom kraju zbog boljeg plasmana na kraju regularnog dela i Čukarički koji je ostao na trećoj poziciji iako sa istim brojem bodovu u konačnoj tabeli.

TSC će igrati u plejofu za ligu prvaka i u slučaju neuspeha imaće zagarantovano mesto u ligi Evrope što predstavlja ogroman uspeh za jedan mali kolektiv koji je zadnjih godina izrastao u veliki klub sa novim stadionom i infrastrukturom na kojem mu moraju pozavideti mnogi klubovi da ne govorimo o našoj sredini već i u evropskim okvirima.

Treće mesto u konačnom plasmanu pripalo je ekipi Čukaričkog popularnim brdjanimasa Banovog brda koji su kao što je rečeno imali isti broj bodova kao I TSC ali su zbog tog medjusobnog skora odnosno lošije pozicije na kraju regularnog dela pre plejofa u odnosu na TSC ostali na mestu niže u odnosu na isti klub.

Čukarički je zadnjih godina postao vrlo dobro organizovan klub sa stabilnim finansijama I uvek dobrim I kvalitetnim igračkim kadrom sa orijentacijom na mladje igrače pri čemu je ogledalo svega izvanredna omladinska škola iz koje se crpi kadar za prvu ekipu I pri čemu ostvaruju jake I vrlo dobre i skupe trnsfere upravo tih mladih igrača po čemu su možda I najbolji u Srbiji čak I u konkurenciji Zvezde I Partizana.

Agilni predsednik kluba Dragan Obradović I njegova desna ruka direktor Vladimir Mtijašević od preuzimanja kluba zadnjih nekoliko godina sa istim idu samo uzlaznom putanjom po svim parametrima pogotovo rezultatima zbog čega su uvek u vrhu tabele što govori I ovogodišnji plasman I činjenica da su pored toga bili I učesnici finala kupa gde su nedavno poraženi sa 2:1 od ekipe Crvene zvezde novog šampiona Srbije.

Kao trećeplasirani Čukarički će igrati u kvalifikacijama lige Evrope i u slučaju neuspeha ima zagarantovano mesto u ligi konferencije UEFa, što je ogroman uspeh za ovaj kako smo već rekli

mali ali vrlo uspešan kolektiv koji će sve evropske utakmice a možda i one iz jesenjeg dela prvenstva igrati na novom stadionu u Loznici .

Ovo iz razloga što će odmah po završetku prvenstva početi potpuna rekonstrukcija dosdašnjeg stadiona i izgradnja praktično novog , sa svom infrastrukurom kako bi to bio jedan vrlo funkcionalan i moderan objekat sa napomenom da će se raditi i postavljanje najmodernije hibridne trave na terenu kako bi ceo objekat bio po najvećim standardima što će ipak iziskivati neko vreme za sve te poslove, zbog čega Čukarički jedno vreme neće moći igrati na svome stadionu.

Ako je plasman TSC i Čukaričkog na drugoj odnosno trećoj poziciji i obezbedjeno jedno od mesta u ligama Evrope odnosno konferencije veliko i najprijatnije iznenadjenje onda je plasman Partizana na kraju prvenstva na četvrtoj poziciji najveće iznenadjenje u negativnom smislu i mesto na kojem ova klub nikada nije bio tako nisko od od 1989 godine.

Partizan će sa četvrte pozicije u kvalifikacijama u trećem kolu za lige Evrope gde mora proći dva kola da bi izborio plasman u grupnu fazu jedne od evropskih liga.

U slučaju da prodje treće kolo ide u plejof gde bi onda pobeda značila ligu evrope a poraz ligu konferencije dok bi poraz u trećem kolu značio završetak i kraj takmičenja u evropskim kvalifikacijama.

I Vojvodina sa pete pozicije je takodje izborila pravo za evropsku licencu i učešće u kvalifikacijama od drugog kola i to isključivo za ligu konferencije.

Ostali klubovi iz plejofa Novi Pazar, Voždovac-Beograd i Radnički 1923 iz Kragujevca moraju biti zadovoljni činjencom da su se posle regularnog dela plasirali medju osam najboljih u plejofu i da su izbegli borbu za ispadanje a da su posle dužeg vremena igrali vrlo važnu ulogu u fudbalskom prvenstvu Srbije.

Ako je borba za titulu ove godine prošla bez mnogo neizvesnosti jer se već od starta prvenstva osećala superiornist Crvene zvezde, što je na kraju i pokazano ogromnom bodovnom razlikom u odnos na sve ostale konkurente, onda je borba za evropske licence a pogotovo borba za opstanak bila neizvesna do samog kraja i zadnjeg kola.

Partizan je posle završetka jesenje sezone bio na drugoj poziciji čak sa nekim šansama da ugrozi Crvenu zvezdu u nastavku jer je zaostatak od 1O bodova davao neke mogućnosti da se možda čeka kiks velikog rivala i onda sa većim ambicijama uključi u šampionsku trku ali desilo se potpuno obrnuto.

Crno beli su imali katastrofalno proleće više neočekivanih poraza pre svega na svom terenu (Mladost GAT,Spartak, Radnik), i dva uzastopna poraza od Čukaričkog uz niz nerešenih rezultata što je dovelo do toga da je na kraju izgubio i drugu i treću poziciju za koje su se do zadnjeg kola borile ekipe TSC i Čukaričkog što je pre početka malo ko očekivao.

Pa ako je borba za šampionsku titulu ove godine bila praktično nezanimljiva barem od drugog dela i proležne sezone, u tom gornjem delu tabele se samo vodila za prvih pet mesta i izlazak u Evropu što je na kraju i očekivano pripalo ekipama koje su zauzele te pozicije mada možda ne tim redosledom, onda je borba za opstanak u plej autu bila mnogo neizvesnija tokom celog prvenstva praktično do zadnjeg kola kada je i odlučeno ko ispada, ko ide u baraž a ko se spasao i jedne i druge solucije.

Posle takoreći zadnjeg zvižduka sudija u poslednjem kolu prvenstva konačno se saznao redosled svih ekipa u plej autu pri čemu je i tu na izveztan način bilo iznenadjenja.

Mocart Super ligu Srbije su napustili Mladost GAT iz Novog sada i Kolubara iz Lazarevca i od sledeće sezone će igrati u Prvoj ligi Srbije.

Kolubara napušta elitno društvo nakon odluke disciplinske komisije FSS u vezi sa nekim sumnjivim utakmicama i rezultatima istih za koje je došlo upozorenje iz UEFe. U pitanju su rezultati utakmica Kolubara – Mladost GAT 0:1 i Kolubara – Spartak 0:3 za koje su konstatovane velike uplate na ovim mečevima u kladionicama upravo na dojavu UEFe.

Zbog toga su uz još neke dokaze koje poseduju kako je rekao predsednik disciplinske komisije FSS disciplinci doneli odluku da se ekipa iz Lazarevca kazni oduzimanjem devet bodova što je uslovilo da Kolubara zauzme nakon oduzimanja istih bodova 15 mesto ono koje vodi u niži rang takmičenja.

Treba konstatovati da Kolubara ima pravo žalbe većim instancama pa i Sportskom sudu u Lozani tako da ovaj slučaj nije još uvek definitivno završen.

Na osnovu trenutnog stanja Kolubara u Mladost GAT napuštaju Mocart Bet Super ligu Srbije a na njihovo mesto dolaze dve najbolje ekipe iz Prve lige Srbije beogradski IMT i Železničar iz Pančeva.

Obzirim da je propozicijama predvidjen i baraž za opstanak u elitnoj duviziji tj. ulazak u nju u istom će se sastati 13 plasirani iz Super lige ekipa Radničkog iz Niša i četvrtoplasiranog iz Prve luge Srbije Indjije iz istoimenig mesta, dok će drugi par činiti Radnik iz Surdulice kao 14 plasirani odnosno Grafičar iz Beograda kao trećeplasirani u ligama u kojima, su igrali do sada.

Termini igranja baraža su 31 maj i 4 juni.

Napomenimo na kraju da su iz Prve lige Srbije ispali Loznica, Trajal iz Kruševca, Zlatibor i Rad iz Beograda.

Na njihova mesta novi prvoligaši ce biti nakon okončanja prvenstva Srpskih liga sa grupe Zapad, Smederevo ili Borac iz Čačka, sa grupe Istok Dubočica iz Leskovca ili Radnički iz Pirota, iz srpske lige Vojvodine Tekstilac Odzaci, i iz Srpske lige Beograd OFK Beograd ili Zemun.

Početak novog prvenstva u okviru Mocart Super Bet prve lige Srbije zakazan je za drugu polovinu jula odnosno 16 jul a ostale lige će startovati početkom avgusta.

ZA STV USA ČIKAGO

novinar RAJKO DELIBAŠIĆ

Foto : Lično I FSS

 

 

Nedavne objave