ОМЛАДИНЦИ И КАДЕТИ ФК ПАРТИЗАНA ПРВАЦИ СРБИЈЕ

СТАЗАМА СЛАВНИХ ЛЕГЕНДИ

Да Фудбалски клуб Партизан има најбољу школу фудбала у Србији,  па, и у Европи, најбоље доказују омладинци и кадети “црно-белих”. И док су сениори ФК Партизана из Београда доживели највећу бруку за последњих тридесет година освојивши четврто место у Суперлиги Србије, млађе категорије “црно-белих” из Омладинске школе ФК Партизан  “Белин – Лазаревић – Надовеза” су у својим ранговима блистали. Окитили су се шампионским титулама.

Омладинци ФК Партизана (2003. годиште) били су убедљиви освојивши титулу и тако постали шампиони Омладинске лиге Србије неколико кола пре краја првенства. У тридесет кола омладинци “црно-белих”  забележили су 23 победе, шест пораза и један реми, уз гол-разлику 86:36 (+50) сакупивши 70 бодова, шест више од конкурента, Црвене звезде. У међусобном одмеравању снаге са вечитим ривалом Партизан је забележио једну победу (3:1) и један пораз (0:1). Младићи у “црно-белим” дресовима тако су стекли право да се ове године такмиче у омладинској Лиги шампиона Европе!

Код омладинаца велике заслуге за шампионски пехар имали су, поред играча, први тренер Ненад Брновић, као и Мирослав Вулићевић помоћни тренер, кондициони тренер Кажимир Штокић и Јусмир Хатунић тренер голмана.

У протеклој сезони “црно-беле” дресове су носили или били у тренажнмом процесу: Ђорђе Михајловић, Милан Рогановић, Димитрије Аћимовић, Михајло Исаиловић, Стефан Николић, Алекса Ђелић, Матеја Стјепановић, Михајло Петровић, Немања Илић, Милан Алексић, Михајло Петковић, Немања Трифуновић, Новак Петрушић, Стефан Видаковић, Виктор Ерић, Никола Ралић, Саво Стефановић, Михајло Илић, Огњен Крајиновић, Лука Танасијевић, Стефан Цимбаљевић, Милан Рогановић, Матеја Младеновић, Огњен Угрешић, Марко Симић, Јанко Јевремовић, Марко Бебек, Богдан Мирцетић.

За ове младиће кажу да су будућност ФКП. Један од њих је Матеја Стјепановић, који је 27.маја на Стадиону Партизана дебитовао за први тим и после утакмице са Вождовцем (2:1 за Партизан) изјавио да му се коначно осварио дечачки сан, јер је са кадетима и омладинцима освајао титуле и да је сада ред да  са првим тимом узме “дуплу круну”.

Кадети (2005. годиште) су, пак, дошли до првог места и трофеја у последњем колу када је тим Чукаричког, до тада први, изгубио од екипе Оле (3:1) а кадети Партизана победили Бродарац (6:2). Иако изједначени по броју бодова са Црвеном звездом (78) постали су прваци Кадетске лиге Србије јер су у два одмеравања снаге били бољи победивши вечитог ривала оба пута (4:2 и 4:1). У 30 кола Кадетске лиге Србије Партизан је забележо 25 победа, два пораза и три ремија, уз гол-разику 97:27 (+70). Поред  горе наведених селекција у Омладинској школи ФК Партизан постоје и школе: млађи омладинци (2004. годиште), кадети II (2006.), пионири I (2007.), пионири II (2008) и петлићи (2009.).

Код  кадета први тренер био је Никола Јованић, његов помоћик био је Иван Штокић, Васил Тимотић је био задужен за кондционе припреме, док је Јусмир Хатунић тренирао голмане.

Председник Омладинске школе ФК Партизан је Недељко Костић, директор Вања Радиновић, заменик директора Горан Арнаут, секретари Драган Шушњар и Марко Раневски. Координатори у Школи су бивши познати фудбалери ФКП: Владо Чапљић, Александар Трифуновић, Илија Завишић, Звонко Живковић, Миодраг Радовић, док су скаути: Зоран Мамић, Дејан Ристић и Звонко Поповић.

ВИЈАРЕЂО ПРИЧА ЗА ИСТОРИЈУ

Данашњи успеси млађих категорије ФК Партизан нису случајни. Они имају дугу предисторију. Прва генерација младих фудбалера ФКП прославила се још крајем четрдесетих године прошлог века. На утакмици у Љубљани 5. августа 1949. године против Одреда II наступили су у предигри  утакмице, која се играла између сплитског Хајдука и Одреда. За јуниорски тим Партизана играли су: Радивоје Томашевић, Слободан Плазинић, Јован Новаковић, Предраг Михајловић, Божидар Петровић, Миомир Михајловић, Драган Стојановић, Душан Јовановић, Александар Симић.

Подмладак Партизана посебно се прославио учешћем на једном од најјачих јуниорских турнира у Европи педесетих година, у италијанском граду Вијаређу, 1951. године. Тада је Вијаређо постао прича за историју. На турниру поред осам италијанских тримова учествовали су још: Виена (Беч), Расинг (Париз), Динамо (Заграб) и Партизан. Београђани су редом побеђивали, најпре Болоњу (2:0), па, Расинг (2:1) и најзад у финалу Сампдорију (Ђенова) са 2:1. Иако су Италијани први повели, Воргић је најпре изједначио резултат,  а коначни погодак за победу постигао је Василије Шијаковић, касније познати репрезентативац Југославије.

За Партизан у финалној утакмици играли су: Румман, Воргић, Стаменковић, Шијаковић, Бецин, Степић, Kрајишник, Богојевац, Томашевић, Плазинић и Џамбас.

Многе генерације младих фудбалера су прославиле ФК Партизан. Споменућемо једну која је 1955. г. освојила шампионат Југославије у којој су ирали Милутин Шошкић, Спасојевић, којег су вали мали Бобек, Мирослав Реде и многи други. Они су у две утакмице победили у финалу Црвену звезду, 3:2 и 2:1 о освојили шампионат Југославије.

Многи младићи ФКП кренуће стопама славних предака и легенди, стазама Милутина Шошкића, Милоша Милутиновића, Предрага Михајловића, Момчила Вукотића, Саше Илића, Александра Митровића, Душана Влаховића … Они ће, сигурни смо на најбољи начин у Отаџбини, али и широм света, часно и поносно проносити славу  вољеног клуба.

У току своје дуге историје (ФКП  је основан 4.10.1945. г.) био је 27 пута првак државе, освојио је 16 купова. Леп успех забележио је 1955/56. г. када је играо на првом Купу шампиона, иако није био првак Југославије. Тада су само 16 најбољих тимова Европе учествовала, међу њима и ФКП. У првом колу савладан је лисабонски Спортинг (3:3, 5:2), а у другом колу елиминиисан је од Реал Мадрида (0:4, 3:0). Занимљиво је да је Милош Милутиновић у Мадриду дао два гола, која су му поништена. У Београду у јануару 1956. г. по цичи зими и снегу на Стадиону ЈНА  пред 50.000 гледалаца  Мадриђани су надиграни (Милутинвић дао два гола) и само пука срећа спасила их пораза. “Плава чигра”, како су звали Милутиновића, на крају Купа шампиона био је најбољи стрелац са 8 голова.

Велики успех ФКП забележо је 1965/66 када је био вицешампион Европе. Тада су редом су падали, француски Нант (2:0, 2:2), немачки Вердер (3:0, 0:1) Спарта из Прага (1:4, 5:0), енглески Манчестер јунајтед (2:0, 0:1). У финалу и поред   вођства од 1:0 савладани су несрећно (опет) од Реал Мадрида. За историју остаје да се сећамо тима који је истрчао на стадиону Хејсел у Бриселу: Шошкић, Јусуфи, Михајловић, Бечејац, Рашовић, Васовић, Бајић, Ковачевић, Хасанагић, Галић, Пирмајер.

БРОЈНИ УСПЕСИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

Око четири стотине талената од десете до осамнаесте године, сврстаних према узрасту, свакодневно савлађују азбуку фудбала, а притом се води рачуна о одрастању и формирању, учењу и спортском духу. Тај разгранати и скупи посао треба усагласити и организовати на прави начин, формирати не само фудбалере, већ и спортисте и људе. За то је потребно много труда, воље, стрпљења, љубави, разумевања… Али то је и велики улог у будућност. Партизан стоји чврсто уверен да је то једини прави пут и дуг према спорту сваког великог клуба.

Седам селекција Омладинске школе фдбала ФК Партизана учествују и разним такмичењима. То су: омладинци, млађи омладинци, старији кадети, млађи кадети, пионири, млађи пионири, петлићи. Најмлађе генерације, дечаци рођени 2007-2012. године углавном тренирају и играју пријатељске утакмице и учествују на разним турнирима, али немају званична такмичења.

Иако то није њихова примарна обавеза, екипе Омладинске школе ФКП до сада су освајале највећи број титула првака и били победници у такмичењу за Kуп.

За омладинску екипу већ годинама не наступају најбољи играчи који одлазе или у Телеоптик или директно у први тим.

У последњих осам година екипе Омладинске школе ФКП су 61 пут учествовале на турнирима широм Европе и освојиле 16 првих, 10 других и 12 трећих места. ФК Партизан је организовао седам међународних кадетских турнира на којима су учествовали најпознатији европски клубови: Реал Мадрид (5 пута), Бајерн (Минхен), Панатинаикос (Атина), Рома (Рим), Олимпик (Марсеј), Порто (Лисабон), ЦСKА (Москва), Барцелона, Фиорентина (Фиренца), ПСВ (Ајндховен), Олимпијакос (Пиреј)…
Кадети ФКП су четири пута били победници, а три пута Реал Мадрид.

Омладинска школа Партизана даје већину репрезентативца у различитим селекцијама играча. У току је реализација пројекта “Партизан – школа фудбала” у чијем склопу су зимски и летњи кампови у Црној Гори, Бањалуци, на Златибору, Kопаонику, Бледу.

За Српску ТВ Чикаго, текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: ФКП

Nedavne objave