JAGODINA ŠAMPION SRBIJE

Završen nacionalni  rukometni šampionat za žene

Nakon dve utakmice finalne serije plejofa za rukometašice ekipa Jagodine iz istoimenig mesta pobedama u oba meča sa prošlogodišnjim šampionom ekipom Železničara iz Indjije osvojila titulu šampiona Srbije.

Prva utakmuca igrana u Jagodini u hali Jassa a druga u Indjiji u sali USC gde je posle utakmuce i obavljena ceremonija dodele medalja i pehara pobedničkoj ekipi i finalistima ovog takmičenja.

Posle završetka prvenstva i njegovog regularnog dela te  polufinalnih utakmica plejofa rukometašice Jagodine i Železničara iz Indjije izborile su plasman u finalu plejofa i pravo da se u dva medjusobno dobijena meča bore za titulu klupskog šampiona Srbije za sezonu 2022/23.

Klub iz Indjije je prošlogodišnji pobednik i šampion dok je Jagodina želela da kompletira kolekciju trofeja  obzirom da je ove godine osvojila Kup i Super kup Srbije.

Tim iz Jagodine je regularni deo prvenstva završio na prvom mestu sa samo jednim porazom i to  upravo od protivnika u finalu, dok je Železničar vrlo loše startovao, prvu pobedu je zabeležio tek u šestom kolu, ali je u nastavku bio vrlo ubedljiv i na kraju završio na trećoj poziciji.

Oba tima su se u finale pejofa plasirala nakon 2:1 u pobedama u polufinalnim serijama Jagodina protiv Mladosti iz Stare Pazove  a Železničar  sa Bekamentom iz Arandjelovca.

U finalu je dakle bila dilema da će Jagodina osvojitu sve trofeje ove godine ili  će pak Indjijke odbraniti šampionsku tutulu iz prošle sezone.

Ta dilema je rešena kroz dve vrlo neizvesne i tvrde utakmuce ova dva kluba u kojima su  ipak uspešnije bile igračice trenera Markova iz Jagodine.

Posle dve pobede u dva meča zasluženo su došle do šampionske titule i tako osvojile sve što se osvojiti može za ovu kalendarsku godinu u okvuru rukometnuh  takmičenja u Srbije za žene.

U prvoj utakmici plejofa igranom u Jagodini domaća ekipa je u izuzetno uzbudljivom i neizvesnom susretu posle produžetaka bila za gol bolja od protivnika i rezultatom 28:27 slavila nad do tada aktuelnim šampionom Železničarom iz Indjije.Posle 60 minuta igre rezultat je bio 23:23(12:11) pri čemu je gošćama izjednačenje donela mlada reprezentativka Dunja Tabak u zadnjem minutu meča iz sedmerca. Tokom celog meča Jagodinke su vodile ali su gošće odlično parirale i stalno bile u igri za preokret sa minimalnim. zaostatkom.

Posle 23:23 u regularnom delu ušlo se u produžetke 2×5 minuta u kojem gošće prvi put dolaze u vodjstvo 23:24.

Minut pre kraja drugog produžetka na semaforu je bilo 27:27.Imale su aktelne šampionke napad za pobedu ali je golman Jagodine Petra Hlodjik zabeležila najvažniju odbranu, da bi u kontranapadu  Isidora Bogunović postigla gol za pobedu svoga tima 28:27 posle čega je i sviran kraj ovog susreta.

Najefikasnija igračica ovog prvog meča bila je Ivana Mitrovic iz pobedničke ekipe sa sedam  golova koja je ujedno i  proglašena za, najbolju igračicu  ove utakmice

Posle 1:0 u pobedama za Jagodinke usledio je drugi ispostavilo se zadnji i odlučujući meč ove dve ekipe u Indiji.

Nakon   trijumfa u prvoj utakmici u svojoj hali Jassa Jagodina je uspela da ostvari i drugu pobedu u sali USC u Indjiji nad aktelnim šampionom Železničarom 22:18 (12:8) i   preotme joj oreol pobednika tj titulu šampiona Srbije.

Gošće su vodjstvom od 5:0 već na početku utakmice pokazale svoje ambicije kada je ovaj meč u pitanju. Osvajačice kupa i Super kupa Srbije igračice Jagodine su stalno bile u vodjstvu do sredine drugog poluvremena kada su se domaće igračice vratile u meč i izjednačile na 17:17.

Medjutim umesto potpunog preokreta Indjijkama pada koncentracija u odlučujućim zadnjim minutama meča, brzopleto gube lopte što protivnice koriste da ponovo povedu i kada je odlični gostujući golman Petra Hlodik vezala još dve odbrane (ukupno 18) domaćim igračima je pobeda izmicala i na kraju konačni rezultat 18:22 za pobedu igračica Jagodine,njihovu titulu šampiona i njihovi veliko slavlje u sali USC u Indjiji.

Za igračicu utakmice proglašena je Aneta Adzić kapiten Jagodine, koja je postigla 8 pogodaka za svoj tim.

Delegat utakmice Svetlana Obućina uručila je medalje igračicama i stručnom štabu Železničara, a potom Jovani Vasiljković golmanu i kapitenu kluba iz Indjije plaketu za najkorisnijeg igrača Arkus rukometne lige za žene za sezonu 2022/2023.

Novim šampionkama Srbije ekipi Jagodine medalje je uručio  Dušan Živković v. d. direktora Arkus lige a kapitenu pobednučke ekipe Aneti Adzić  je dodelio pehar Arkus lige u trajno vlasništvo.

Prelazni pehar namenjen šampionu države u rukometu Anetu Adzić je uručio Svetozar Stanković generalni sekretar Rukometnog saveza Srbije.

Za STV USA Čikago

Novinar  Rajko Delibašić

Foto RSS

Nedavne objave