DESETA UZASTOPNA TITULA VOJVODINE

Okončano muško rukometno prvenstvo Arkus Super lige Srbije

Rukometaši Vojvodine neprikosnoveni lideri rukometa u prvenstvu Srbije desetu godinu zaredom osvojili šampionsku titulu.

U finalu plejofa nakon dve pobede u Novom sadu i Beogradu nad ekipom Partizana pokazali svoju superiornost. Partizan pružio dostojan otpor u finalu u obe utakmice novom šampionu ali nedovoljno  da se stari – novi šampion svrgne sa trona.

U polufinalu Vojvodina bolja od Dinama iz Pančeva u pobedama  (2:0),a Partizan od Metaloplastike takodje 2:0.

U borbi za treće mesto   u dva meča Metaloplastika bolja od Dinama iz  Pančeva  2:0.

Posle skoro devet meseci igranja, utakmicama finala Plejofa  okončan je ovogodišnji muški rukometni šampionat  pod nazivom Arkus Super  liga Srbije   i dobijen pobednik istog tj novi stari šampion.

Naime novosadska Vojvodina je deseti put zaredom 11 u svojoj istoriji postala rukometni šampion Srbije i još jednom dokazala svoju superiornost na ovim prostorima na kojem joj tako dugo nema premca pa možemo slobodno reći  i ravnopravnog rivala.

Nakon regularnog dela u odigranih 26 kola  pred start plejofa Vojvodina je bila na prvoj poziciji sa 6 bodova više u odnosu na drugoplasiranog Partizan, treća je bila Metaloplastika dok je četvrtu poziciju zauzela ekipa Dinama iz Pančeva pa su ove ekipe igrale i u polufinlu plejofa.

Vojvodina je bila bolja od Dinama i u pobedama 2:0 došla do finala dok je Partizan neočekivano lako  savladao Metaloplastiku takodje u dva meča  i zakazao finale sa, šampionskom ekipom Vojvodine. Poraženim polufinalistima je posle polufinalnih utakmica ostala borba za, treće mesto.   Šapčani su u tim utakmucama bili bolji od pančevaca (2:0) pa je tako Metaloplastika zauzela treće a Dinamo četvrto  u konačnom plasmanu,Arkus Super luge Srbije.

Iz lige su ispali Kikinda, Šamot iz Arandjelovca, Topličanin iz Prokuplja i Rudar iz Kostolca a na njihovo mesto će doći četiri najbolje ekipe iz Prve lige Srbije.

Prva utakmica finala plejofa Vojvodine i Partizana igrana u Novom sadu donela je mnogo, neizvesnosti i uzbudjenja pa je pobednik susreta  dobijen tek nakon produžetaka pošto  je utakmica u regularnom delu završena 26:26.

Na  kraju je nakon istih u konačnom skoru  bilo 32:28 za novosadjane uz nervoznu i na momente grubu igru sa dosta isključenja crvenih i plavih kartona.

Posle početnig odmeravanja snaga i sve do 15 minuta rezultat je bio 5:5 da bi usledila serija novosadjana od pet golova i njihovo vodjstvo od 10:5.

Pri rezultatu 12:6 dolazi do prekida meča, velike gužve na terenu, koškanja guranja i udaranja  skoro svih igrača i stručnih štabova  obe ekipe posle grubog  faula Vuka Lazovića igrača crno belih nad Muhamedom Azisom igračem domaće ekipe.

Epilog višeminutnog prekida je crveni karton Lazoviću, dok su igrači Boris Radivojević i Gregor Ocvirk kao i treneri Petar Žujović i Boris Rojević dobili plave kartone.

Susret je posle destominutnog prekida normalno nastavljen i poluvreme je završeno sa 17:10 u korist Vojvodine.

U nastavku Partizan je agilniji i kako je meč odmicao polako je  topio prednost da bi u zadnjim sekundima meča posle sedmerca preko Kojadinovića došao do izjednačenja 26:26 što je meč odvelo u produžetke.

U  produžecima je  došlo je do izražaja iskustvo pa i kvalitet i duža kluba novosadjana i oni su susret dosta mirno priveli kraju zabeležili pobedu (32:28) za 1:0 u seriji i odlazak na, revanš u Beogradu na kojem se već mogla obezbediti i titula.

Na ovoj prvoj utakmici najefikasniji u timu Vojvodine bili su Mohamed Azizi, Bojan Radjenović i Boris Puhovski sa po šest pogodaka dok je u ekipi Partizana najviše pogodaka, osam postigao Uroš Kojadinović.

Posle prve utakmice u Novom sadu sledio je revanš i druga utakmuca u Beogradu koja je isčekivana sa mnogo straha od eventualnih novih ekcesa i neprijatnih sutuacija na terenu kao neki vid osvete crno belih za ono što se dešavalo u Novom sadu.

Ali pokazalo se sve to kao  potpuno neooravdan strah jer iako je dvorana bila skoro  puna sa oko 3000 gledalaca, pre svih navijača Partizana sve je proteklo u fer i sportskim okvirima i na kraju je eto  Vojvodina još jednom slavila na vrućem terenu dvorane Banjica u Beogradu i došla do desete uzastipne šampionske tutule  11 ukupno.

Utakmica je počela očekivanim ritmom borbeno agresivno i sa vrlo oštrim startovima pojedinaca, gde su sudije braća Jevtić odlično kontrolisali igru od početka i sankcionisali sve nesportsko i na kraju zaslužili iskrene pohvale za, dobar  i korektno obavljen posao, na ovoj za njih  teškoj utakmicu koju su odbili da sude mnoge sudije sa internacionalne liste.

Igralo se gol za gol i nijedna ekipa nije mogla dugo da, stekne dva gola prednosti. To se desilo prvi put u 24 minuti kada je Partizan golovima  Popovića i Petrića uspeo da povede sa 9:7.

Imao je tada Partizan i igrača vuše i još jedan napad ali je ostao neiskorišćen kao i dva naredna što koriste gosti i preko Puhovskog prvo smanjuju razliku a zatim preko Aziza dolaze do piravnanja 9:9 što  je bio i konačan rezultat prvog poluvrenena.

Drugo poluvrene je golom otvorio kapiten Partizana Zečevuć a Šotić je kasnije golom opet doneo dva gola razlike crno belima 11:9.

Ali na to  odgovara spretni i vrlo dobri igrač Vojvodine Darko Milenković koji sa dva pogotka opet poravnjava rezultat 11:11.

Vojvodina počinje da igra bolje efikasnije i u 42 minuti je imala prvo gol prednostj 14:15 a malo potom  opet preko Milenkovića i dva gola preimućstva 14:16.

U tim trenucima ističe se Srdjan Milić igrač Vojvodine koji postiže tri gola i posle isključenja kapitena Zečevića novosadjani dolaze do tri gola prednosti 16:19.

U poslednjih deset minuta Vojvodina ulazi sa tri gola prednisti 18:21 nakon čega Partizan počinje da greši i promašuje te Vojvodina prvo dolazi do 23:19 a vrli brzo posle toga i do 24:19 preko Puhovskog. u 55 minuti. Tada je već praktično sve bilo rešeno jer Partizan do kraja postiže samo jedan gol a Vojvodina četiri i sa konačnim rezultatom 20:28 završena je ova, druga i poslednja  finalna utakmuca plejofa Arkus rukometne lige u  kojoj je Vojvodina opet postala šampion koji primat drži već celu deceniju što je za, svaku pohvalu  i na izvestan način raritet u rukometu za mnoge druge rukometne zemlje.

Susret je završen u sasvim korektnom ambijentu uz čestitke i pozdrave svih aktera i svih službenih lica bez ijednog ekcesa pre za vreme i posle utakmice što je bio mnogo lep primer fer pleja i pravog sportskog ambijenta u dvorani Banjica u Beogradu.

Po završetku utakmicse usledila je svečana ceremonija dodele medalja i trofeja.

Ivan Mandić delegat utakmice uručio je plaketu najboljeg strelca Arkus lige Urošu Kojadinoviću beku crno belih.

Rukometašima Partizana koji su treću  sezonu zaredom završili kao drugoplasirani  u konačnom poretku timova i igračima Vojvodine koji su deseti put osvojili titulu šampiona medalje su uručili Dušan Živković v. d. direktora Arkus lige i Ljubiša Stoiljković predsednik Upravnog odbora Arkus lige.

Za kraj svečane cereminije pehar Arkus lige koji ostaje u trajnom vlasništvu novom šampionu  kapitenu Vojvodine Miljanu Vukovlaku je predao Dušan Žuvkovic v. d. direktora Arkus lige a, prelazni pehar namenjen šampionu Srbije u rukometu je kapitenu dodelio Svetozar Stanković generalni sekretar RSS.

Za kraj i tehnički podaci druge i poslednje  utakmice Finala plejofa Arkus muške rukometne lige Srbije.

PARTIZAN-VOJVODINA

20:28 (9:9)

Igrano u Beogradu u hali Voždovac na Banjici. Gledalaca 3000.Sudije Miloš i Djordje Jevtić iz Lazarevca. Delegat Ivan Mandić iz Kosovske Mitrovice. Sedmerci Partizan 5(5),Vojvodina 5(5).

Isključenja: Partuzan 6, a Vojvodina 8 minuta.

Partizan: Mihajlov, Jović, Šotić 2,Lazović, Vesković, Milovanović 1Ćekić, Trnavac, Kojadinivić 5,Zečević 5,Mićić 2,Gudurić,Popović 1,Lazić 1 i Petrić 3.

Vojvodina:Lučin,Vasić 6,Milić 2,Vukovljak, Mohamed Azis 2, Milenković 5, Pušica, Radjenović 3,Pešić 2, Tomić 4,Kurteš, Rogan, Perović i Puhovski 4.

Za STV USA Čikago

Novinar Rajko Delibašić

Foto.   RSS

Nedavne objave