ОТИШАО ЛЕГЕНАРНИ ЧУВАР ВОЈНИЧКОГ ГРОБЉА НА ЗЕЈТИНЛИКУ

ЂОРЂЕ МИХАИЛОВИЋ НА ВЕЧНОЈ СТРАЖИ

Ђорђе Михаиловић (1. мај 1928. године, Солун – 2. јул 2003, Солун), сигурно је био најпознатији и најстарији чувар неког војничког гробља на свету, Српског војничког гробља на Зејтинлику у Грчкој, које је настало после пробоја Солунског фронта у Великом рату. На вечној стражи био је педесет и седам година, од 1961. године када је заменио оца Ђуру. А пре оца Ђуре чувар Српског војничког гробља до 1928. године био је Ђорђетов деда, Саво Маихаилоћ, солунац, Србин, рођен у Грбљу, код Боке Которске. Три генерације Маихаиловића били су чувари Српског војничког гробља!

Званично, пре шест године отишао је у пензију., али је и поред нарушеног здравља радио све до пре годину дана. Због тога што Ђорђе нема мушког потомка, њега је пре шест година наследио Предраг Недељковић из Краљева, ожњен Гркињом. Пошто је Несељковићу истекао уговор њега је заменио, Грк, Крстимир Копас. Ипак, иако је био пензионер, Ђорђа посетиоци Српског војничког гробља на Зејтинлику могли су често видети на овом светом месту. Увек је био на услузи свима, који су желели да посете гробље и пронађу гроб својих предака, али, био је и спреман да пружи неко обавештење.

Ђорђе је на Зејтинлику обележавао многе датуме из наше славне историје у Великом рату. Али, облежава и 9. мај Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. А разлог је што се у оквиру Српског војничког гробља из Великог рата налази и партизанско гробље у којем је сахрањено 129 српских родољуба, интернираца и заробљеника у Другом светском рату, који су игубили живот у немачким нацистичким логорима у Грчкој.

Не треба заборавити, често је говорио Ђорђе, да је руски цар Николај други Романов упутио ултиматум савезницима (Уједињено краљевство и Француска) да ће са Немцима потписатри сепаратни споразум уколико не пошаљу помоћ Војсци Краљевине Србије, која се преко Албаније повлачила ка Грчкој.

Током пробоја Солунског фронта на бојишту су погинули на десетине хиљада српских војника и савезника, Поред око 7.500 погинулих српских војника на Зејтинлику су сахрањени посмртни остации других војника из савезничких држава. Своје гробље имају Французи (око 8.000 их је сахрањено на Зејтинлику), Италијани (3.500), припадници снага Уједињеног Краљевства (1.350) и Руси (око 500). Руско војничко гробље се налази у саставу Српског војничког гробља.

Ђорђе Михајловић за свој труд и велико ангажовање током скоро шест деценија на Српском војничком гробљу на Зејтинлику одликован је Орденом Светог Саве првог степена и 2014. године Орденом српске заставе другог степена. Г. Никола Селаковић, некадашњи миистар спољних послове у Влади Србје му је на дан победе у Великом рату, 11. новембра 2021. г уручио признање “Мајка Србија”. Песник Раша Перић је песму “Маршира сву ноћ” посветио Ђорђу, а 2013. године снимљен је о њему документарни филм “Последњи чувар”.

Јунак ове приче често застаје пред маузолејем, погледа на њему исписиане речи, песника Војислава Илића млађеђг, које одавно зна наизуст..

Незнани туђине, када случајно минеш

Поред овог светог заједничког гроба,

Знај овде су нашли вечно уточиште

Највећи јунаци данашњега доба.

Родитељ је њихов: храбри српски народ

Горостас у светској историјској војни

Који је све стазе искушења прош’о

И чији су борци дивљења достојни.

Падали су од зрна од глади и жеђи,

Распињани на крст, на Голготе вису

Али чврсту веру у победу крајњу

Никад, ни за часак изгубили нису

 

Савез потомака ратника Србије 1912 – 1920. са својим удружењима и члановима године често обилазе Српско војничко гробље да би се поклонили сенима јунака Великог рата. Ту су  имаи прилику да се сретну са Ђорђем Михаиловићем.

Војска Краљевине Србије заједно са савезницима извршила је пробој Солунског фронта. Притом је Српска војска, као и у свим биткама у Великом рату, испољила велику одлучност, храброст и снагу сламајући одлучно непријатеље, понизили аресоре, Немце, Бугаре и Аустроугаре. Бежали су из Србије главом без обзира. Вепики успеси Српске војске у Великом рату спадају у наше највеће победе у савременој историји. Нове генерације данас треба да иду путем српских јунака у Великом рату, да се напајају њиховим подвизима, да следе њихов пример. Млади морају бити свесни да је света обавеза одбрана Отаџбине Србије, коју морамо чувати од непријатеља било са које стране он дошао. И да су уверени, да нас ниједан агресор не може победити док водимо одбрамбени, праведан и ослободилачки рат. Више пута је доказано.да су Срби увек били на правој страни историје, на страни правде и слободе. Иако није рођен у Србији, већ у Грчкој, Ђорђе је најбољи пример српског родољуба и патриоте, који је провео животни век чувајући српске светиње. И зато му хвала!

 

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, архива З. Ј. и СПРС 1912-1920

Nedavne objave