FINALE TENISKOG GREND SLEMA NA VIMBLDONU

Djoković poražen posle velike drame i preokreta

U finalu najprestižnijeg svetskog teniskog  turnira  londonskog Vimbldona Novak Djoković poražen od španca Karlosa Alkaraza sa 3:2.Djoković maestralno odigrao prvi set i dobio ga sa 6:1 ali je kasnije loše servirao i  reternirao i dozvolio Alkarazu da preokrene rezultat na 2:1.Nakon nešto bolje igre u četvrtom setu Djoković izjednačuje na 2:2 i u petom odlučujućem setu doživljava brejk na samom početku a Alkaraz održava svoj servis do kraja dobija set 6:4   i meč sa 3:2  i time i osvaja turnir i zadržava  prvo mesto na ATP listi.

 

Dugo očekivano finale najprestižnijeg svetskog teniskog dogadjaja na terenima londonskog Vimbldona nije donelo radost srpskom teniseru Novaku Djokoviću i milionima njegovih simpatizera u Srbiji i širom sveta koji su pomno i sa mnogo uzbudjenja pratili sve ono što se dešavalo na glavnom terenu ovog kultnog teniskog zdanja u protekle tri nedelje.

Djoković je posle osvojenig  grend slema u Australiji došao do ukupno 23 pehara najviše u istoriji teniskog takmičenja kada su u pitanju teniseri i ovako veliki turniri,jedan pehar više u odnosu na drugoplasiranog Rafaela Nadala sa 22 a samo jedan manje u odnosu na teniserku Margaret Kort koja je bila pobednik 24 puta.

Upravo zbog toga su i očekivanja bila velika da se trijumfom  još više pobegne Nadalu a s druge strane i stigne rekorderka pomenuta Kort kao i šansa da se osvoje sva četiri gren slema u tekućoj i istoj godini jer posle osvajanja Australijan opena te Roland Garosa i eventualno osvojenog turnira na Vimbldonu sledio bi turnir na  Yu Es openu u Njujorku i sa osvojena sva četiri turnira Djoković bi postao prvi teniser u novijoj eri koji je to uradio što bi ga uz još mnogo rekorda koje drži po raznim osnovama definitivno učinilo Goatom odnosno najboljim svetskim teniserom svih vremena.

I pored toga ne može se reći da on to  nije i sa ovim do sada uradjenim po skoro svim parametrima, mada to mnogi pre svega zapadni mediji ne žele da priznaju i uvek nalaze neke svoje razloge i kriterijume da njegove rezultate omalovaže a da u tom smislu daju prednost Federeru i Nadalu teško se mireći sa čjnjenicama i rezutatima i svemu onom što je postigao najbolji srpski  teniser Novak Djoković.

Novak je pre početka turnira bio u priličnoj meri i optimista govoreći da vidi svoju šansu da bude pobednik i po osmi put podigne pehar na londonskoj travi  i time dostigne Rodzera Federera koji je  isti turnir osvajao isto toliko puta.

Počeo je Djoković dosta dobro i na putu do finala kao da nije imao pravih problema.Vrlo lako je dobio prva dva rivala Kaćina i Tompsina da bi u trećem kolu naišao na nekad velikig rivala i suparnika od kojeg je ranije gubio i u nekim finalima Stena Vavrinku.Medjutim Vavrinka više nije onaj iz ranijeg perioda što zbog godina što zbog duge pauze  zbog povreda i Djoković je ovaj meč dobio dosta lako sa ubedljivih 3:0.

Najviše  problema i  vrlo i težak meč u kome se dosta mučio Djoković je odigrao  sa Poljakom Hurbetom Hurkačom koji je igrao kao u transu i neverovatno servirao čak 28 asova ali je i tu prepreku Djoković  rešio i meč dobio sa 3:1.

Nusu ni kasniji mečevi četvrtfinala sa Rubljevim i pilufinale sa Sinerom bili laki ali ih je srpsku teniser rutinski dobio  i plasirao se u finale gde ga je čekao i najteži protivnik Karlos Alkaraz teniser koji je trenutno na prvom mestu svetske ATP liste i igrač u kojem mnogi vide naslednika najvećih svetskih tenisera.

 

Rezultati Djokovića na Vimbldonu do finala

 

  1. kolo 1/64 finala Kaćin. 3:0

2.kolo 1/32 finala Tompson        3:0

3.kolo 1/16 finla Vavrinka.          3:0

4.kolo 1/8 finala Hurkač.             3:1

5.kolo 1/4 finala. Rubljev.           3:0

6.kolo polufinale Siner.                3:0

 

 

Finale Alkaraz – Djokovic    3:2

1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4

 

Sam početak meča nagovestio je furiozan start Djokovića koji bez problema prvi set  dobija ubedljivo sa 6:1.U drugom setu Djoković odmah na startu gubi svoj servis ,Alkaraz potvrdjuje brejk i vodu sa 2:0.U trećem gemu Djoković vraća brejk i posle toga oba igrača drže svoj servis pa se ulazi u taj brek.Djokovic je poveo sa 3:0 Alkaraz izjednačio na 3:3 pa poveo sa 5:4, Djoković i pored toga došao do set lopte 6:5  ali je izgubio nesrećno sva tri naredna poena a time i set sa 8:6 i Alkaraz je izjednačio u setovima 1:1.

I u trećem setu Alkaraz odmah u prvom gemu pravi brejk potom i u petom i set dobija sa 6:1 za vodjstvo od 2:1.Djokovic je morao da krene energjčnije mada stoji činjenica da ga u predhodnim setovima prvi sevis nije služio i lošije je nego obično reternirao što je i dovelo do gubitka setova.

U četvrtom setu nakon 2:2 u gemovima srpski teniser pravi brejk u petom gemu i do kraja zadržava svoj servis i set  dobija sa 6:3  za nerešen rezultat u setovima 2:2 pred peti odlučujuci set.

U petom setu Alkaraz, pravi brejk vec u trećem gemu i do kraja ne dozvoljava brejk protivniku dobija set sa 6:4 time i meč i postaje pobednik Vimbldona prvj put u svojoj istoriji uz potpuno deprimiranog i utučenog emocijama Djokovića koji je ispustio životnu šansu  da, se kao besmrtnik upiše osmi put kao pobednik ovog turnira i 24 put ukupno na grend slemovima.

Ali verujemo da je Novak samo za kratko odlozio trenutak kada će podići 24 gren slem trofej jer nova stranica u teniskom romanu večnosti za Djokovića ipak ostaje otvorena.Princ je zamenio kralja, Vimbldon ima novog šampiona a to je mladi španac Karlos Alkaraz.

Momak iz El Palmara je na prestolu Ol ingland kluba u Londonu na tronu smenio sedmostrukog vladara najprestižnijeg turnira u belom sportu Novaka Djokovića.

Novaku nirmalno nije bilo lako sto se moglo videti na ceremoniji dodle trofeja kada je rekao:

-Nije se dobro završilo za mene ali jeste odlično za Alkaraza. Sve čestitke njemu i timu. Na kraju je pokazao veliku zrelost pogotovo kada je servirao za meč, a znam da to nije lako. Apsolutno je zaslužio najvredniji pehar. Mislio sam da ću imati sa njime problema na betonu i šljaci ali na travi ne.

Uz puno emocija govorio je dalje Djoković o sebi:

Kad je reč o meni… Nikad nije lako izgubiti ovakav meč i finale. Kad se sve slegne biće verovatno lakše. Moram da budem zadovoljan jer sam dobio toliko neizvesnih mečeva ranije na ovom turniru.Sigurno ću za neki dan kad se slegnu emocije biti ponosan i na, ovaj rezultat jer u ovom trenutku nisam baš. Teško je prebroditi ovo, pogtovo što sam bio tako blizu. Ima razloga da budem zadovoljan iako nisam pobedio. Svestan sam da sam izgubio u ovom momentu od najboljeg igrača.Moram da mu čestitam i nastavim dalje i nadam se i još jači nego što sam bio,

rekao je Djokovic u obraćanju neposredno posle zavšetka meča.

Sada je za našeg asa vreme za odmor a onda sledi priprema za turnire na betonu.Više nema prepreka za ulaz u SAD pa će  Novak u avguztu sasvim sigurno odigrati jedan ili oba Mastersa u Torontu i Sinsinatiju.

Potom sledi Yu Es open od 28 avgusta do 10 septembra gde bi mogao da usledi i novi meč sa Alkarazom i još jedan juriš na 24 gren slem krunu. Ova prilika je propušatena ali eto stiže i vrlo brzo nova nadamo se sa, povoljnijim ishodom po našeg najboljeg sportistu svih vremena i po mnogim i najboljim. svetskim teniserom u istoriji.

 

Gren slem titule,

 

1.Djoković (Srbija).            23

2.Nadal (Španij).                22

3.Federer (Švajcarska).     20

4.Sampras (SAD).              14

5.Borg(Švedska).               11

6.Konors (SAD).                   8

7.Lendl (Češka).                   8

 

Vimbldon krune,

 

1.Federer (Švajcarska).      8

2.Djoković (Srbija).            7

3.Sampras (SAD).               7

4.Borg (Švedska).               5

5.Beker (Nemačka).           3

6.Mekinro (SAD).               3

 

 

Za STV USA Cikago

Rajko Delibašić

foto: facebook

Nedavne objave