ZVEZDA OSVOJILA PARI PREMIJER KUP U SANKT PETERBURGU

U pripremama za početak novog prvenstva Mocart Bet Super lige Srbije i utakmice u ligi prvaka Evrope fudbaleri Crvene zvezde igrali na turniru u Sankt Peterburgu i pobedili domaći Zenit 2:1, Nefči iz Azerbejdzana 4:0  turski Fenerbahče 3:1,osvojivši pehar kao pobednici turnira.

Fudbaleri Crvene zvezde skoro mesec dana obavljaju pripreme za početak  novog prvenstva koje je zakazano za 29 juli i evropske obaveze i direktan start u ligi prvaka čiji početak je zakazan za 6 septembar.
Pod vodjstvom novog trenera Baraka Bahara ekipa je najpre boravila na Zlatiboru gde je uz osnovne pripreme odigrala i dve trening utakmice.
Prvo je savladana selekcija Užica 3:1 a potom i banjalučki Borac 2:0.
Nakon povratka sa Zlatibora ekipa je boravila nekoliko dana u Beogradu a potom se uputila h Rusiju u Sankt Peterburg na tradicionalni turnir Premijer Polo kup gde su pored njih učestvovali domaći Zenit, Nefči iz Azerbejdzana i turski Fenerbahče.


Pre polaska na ovaj put novi trener Barak Bahar je potpuno revidirao spisak igrača i na put je poveo samo one  na koje računa u obavezama koje ga očekuju. U tom smislu pojedinim igračima se  zahvalio, neki su napusili klub dok je u klub došlo nekoliko novih imena za koje se smatra da će biti prava pojačanja da će popraviti kvalitet ekipe i igara u celini i doprineti boljim i dobrim rezultatima Zvezde pre svega u Evropi.
U tom smislu angažovani su Piter Olejnika iz Slavije Prag,Žan  Filip Kraso iz Nanta,Marko  Stamenić iz Kopenhagena, golman Omre Glazer iz Makabija, Edmund Ado iz Spartaka, vraćeni su sa pozajmice Čukaričkom golman Zoran Popović i krilni igrač Vladimir Lučić kao i iz Grafičara mladi igrači Kosta Nedeljković i Jovan Šljivić.
Sdruge  strane  klub su napustili Milan Borjan koji je dat na pozajmicu u Slovanu iz Bratislave,Pešić je otišao u madjarski Ferencvaroš, Radulović je prešao u Vojvodinu, Stanić u TSC, Stankovuć u Čukarički, braća Jovan i Nikola Mituljikić u Radnički 1923 iz Kragujevca dok su Gobeljić i Srnić dobili odrešene ruke i slobodni su u izboru nove sredine.
Svi ostali igrači iz prošle godine i novopridišli ukupno njih 27  su tu i konkurisaće za najbolji sastav u svim utakmicama koje slede uz napomenu da može biti eventualno još nekog dolaska pre svega na poziciji špica i po jednog igrača u veznom redu i defanzivi pogotovo ako se ostvari odlazak Strahinje Erakovića za koga postoji veliko interesovanje uz vrlo unosan i višemilionski transfer.
Možda će biti i drugih odlazaka igrača ukoliko klub proceni da je to u interesu crveno belih a na predlog šefa struke Bahara.
U sklopu priprema za šampionat koji sledi i u kojem Zvezda brani duplu krunu i evropske obaveze koje joj kao šampionu predstoje Crvena zvezda je uzela učešće na vrlo jakom turniru u Rusiji u Sankt Peterburgu čiji je domaćin bio Zenit šampion Rusije i na kom su pored domaćina i našeg predstavnika učestvovali Nefči iz Azerbejdžanai turski vicešampion Fenerbahče.

U prvom susretu turnira Crvena zvezda je bila bolja od Zenita 2:1 golovima  Ivanića i Krasoa iz penala ,potom je savladan Nefči sa 4:0(golovi: Ivanić,Mitrović, Bukari i Šljivić) i na kraju u zadnjoj utakmici ostvarena je pobeda nad Fenerbahčeom 3:1( golovima Olejnika, Ivanića i Lučića).
Sa tri pobede iz tri utakmice na turniru fudbaleri Crvene zvezde su sasvim zasluženo osvojili Pari  Premijer kup koji se tradicionalno održava svake godine u ovom gradu i na kojem su crveno beli i ranije uzimali učešća a za trijumf na ovom turniru ove godine ostvarili su nagradu od 50000 evra.

Ekipa Baraka Bahara novog trenera Crvene zvezde se sasvim zasluženo našla na pobedničkom postolju kao pobednik ovog Pari Premijer kupa obzirom da je ostvarila sve tri pobede na istom da je pokazala najviše od svih ekipa dala devet a primila samo dva gola i prikazala jedan novi kvalitet i novi način igre brz napadački i efikasan što je obradivalo svakog navijača ovog najpopularnije srpskog kluba čiji su se navijači našli i u nekoliko hiljada udaljenom Sankt Peterburgu da bi bodrili svoje ljubimce.
Zvezda je na ovom turniru u sve tri utakmice stvarno delovala moćno sa novim igračima i pravim pojačanjima Krasoom, Olejnikom, Stamenićem i golmanom Glazerom  uz novi sistem igre napadački pre svega, presingom na celom delu terena sa brzim prenosom lopte na polje protivnika što omogućava brzina većine  igrača pogotovo Bukarija i Mitrovića uz snagu Stamenića na sredini i novom ulogom Srdjana Mijailovića koji je bio potpuno otkrovenje na poziciji  centralnog defanzivca.
Crvena zvezda je prikazala veliku snagu dobru i pokretljivu a iznad svega brzu igru sa mnogo ideja u istoj sa mnogo stvorenih šansi sa brzim promenama ritma na svakom delu terena i brzom  transformaciju igrača u svim pozicijama bez odugovlačenja i suviše komplikovanja igre.
Upravo su na takav način  fudbaleri Zvezde nagovestili  jednu potpuno  novu igru jedan novi  i moderan pristup svakom protivniku i otklanjanje svih slabosti iz prethodnog perioda  sve ono što je nedostajalo ekipi u utakmicama prošle i ranijih sezona kada je ekipa  igrala sporo i bezidejno bez brzog  kontranapada prema golu protivnika  i kada se lopta u toj bezidejnosti vraćala golmanu više desetina puta a što je navijače itekako nerviralo i što je vaš novinar više puta ukazivao na konferencijama i kada su se oni kojima se obrćao ljutili zbog takvih primedbi jer su se pokrivali rezultatima u prvenstvu Srbije  gde na osnovu kvaliteta i nisu imalu konkurenciju ali su se i u takvim okolnostima zbog upravo takvog  načina igre  cesto mučili i sa najslabijim protivnicima.
Ova nova Zvezda uliva poverenje barem na osnovu dosad vidjenog i sugurno će do početka prvenstva i evropskih obaveza biti još bolja u prvom smislu uigranija i verujemo da će u potpunosti opravdati poverenje  svojih pristaluca za nova i još veća dostignuća pre svega u evropskom takmičenju i učešću u ligi prvaka gde su kao što je već rečeno stekli pravo direktnog plasmana u grupnu fazu, u kojoj  će biti osam grupa od po četiri tima a Zvezda će pre izvlačdnja parova biti u trećoj grupi učesnika.
Do početa prvenstva koje je zakazano za 29  juli Crvena zvezda će odigrati još dve  pripremne utakmice 22 jula protiv aktuelnig vicešampiona ekipe TSC iz Bačke Topole a samo četiri dana kasnije isto na svome stadionu  generalnoj probi pred start šampionata ugostiće italijansku Fiorentinu u kojoj  nastupaju Jović, Milenković i Terzić bivši igrači Zvezde i Partizana što će obzirom na snagu protivnika biti najbolji test koliko se došlo do forme pred start i koliko ova ekipa Zvezde vredi i može upravo u susretu sa jednim tako kvalitetnim protivnikom kao što je klub uz Firence.
Parovi za raspored novog prvenstva Mocart Super lige Srbije će biti izvučeni tek nakon odluke suda za sportsku arbitražu u Lozani 21 jula  u vezi sa žalbom Kolubare o kažnjavanju ovog kluba i prelaskom istog u niži stepen takmičenja.
Ukoliko se žalba Kolubare usvoji klub će biti vraćen u Mocart Super ligu i ona će onda brojati 17  ili eventualno 18  klubova što će odlučitu FSS a ukoliko se ista odbije liga će od jesenu kao i do sada brojati 16 klubova.

Za STV USA Cikago
Rajko Delibašić
Foto. Fk Crvena zvezda

Nedavne objave