ФБИ – ДОСИЈЕ ТЕСЛА

ДР НЕЛЕ КАРАЈЛИЋ У ПРЕДСТАВИ “ФБИ – ДОСИЈЕ ТЕСЛА”

Мултимедијални уметник, Сарајлија, Ненад Јанковић, од рата у Босни и Херцеговини живи у Београду, познат је широј јавности као др Неле Карајлић. У свом родном граду, Сарајеву, осамдесетих година прошлог века основао је рок-групу “Забрањено пушење“. Пред сам рат у граду на Миљацки осмислио је ТВ серијал  “Топ листа надреалиста” у коме је на само њему својствен, циничан хумор, предвидео и прорекао судбину Југославије. Кад је рат закуцао и на његова врата, спаковао је кофере и прееселио се у Београд. Увек агилни надреални Неле и у Београду није седео скрштених руку, дао се на посао, реализовао је хумористичку  ТВ серију “Сложна браћа”. Компоновао је музику и играо у филму “Црна мачка бели мачор”. Са славним редитељем Емиром Кустурицом основао је бенд “Емир Кустурица и ноу смокинг оркестра”, држао концерте путујући по свету. Био је један од актера  у музичко-сценском комаду “Време Цигана”, који је рађен по мотивима филма “Дом за вешање”.Увек немирног и авантуристичког духа осмислио је  хумориистички ТВ серијал “Надреална ТВ”, а блеснуо је као  аутор хит-књиге “Фајронт у Сарајеву”.

Од недавно др Неле Карајлић је поново у жижи интересовања, овог пута као аутор музичко-сценског 3Д спектакла „ФБИ – Досије Тесла“, који је премијерно изведен пре месец дана, 19. новембра у Српском народном позоришту у Новом Саду, а 18. децембра у београдском Центру „Сава“. У њему је из другачијег угла осветлио каријеру и живот славног научника српског порекла, Николе Тесле, који је своје највеће научне изуме створио живећи и радећи у Сједињеним Америчким Државама…

6-nikola-tesla-1
foto Wikipedia

– ФБИ – Досије Тесла” је филм уживо – каже Ненад Јанковић. – То је нешто најузбудљивије у чему сам учествовао у свом животу.

1-fbi-dosije-tesla-1

Ова мултимедијална представа изводи се поводом два јубилеја, 16О. годишњице од рођења Николе Тесле и осамдесет година од проглашења за почасног грађанина Новог Сада (10. јул 1936. г.)

Поред  др Нелета Карајлића, у представи “ФБИ – Досије Тесла” глуми агента ФБИ, Нелсона Ника, који  намерава да открије загонетку, како је и да ли је Никола Тесла на мистериозан начин умро у САД (у Њујорку) у хотелу “Њујоркер”, играју још: Никола Ракочевић (Никола Тесла), Александар Гајин (Марк Твен), Марко Гверо (Артуро Сати), Бојан Димитријевић (Пепе), Иван Заблаћански (Карло), Ваја Димовић (Ана Марија), Милорад Капор (Биби), Небојша Савић (Рус, шпијун), Бошко Ћирковић Шкабо (члан групе „Београдски синдикат“). У представи се појављује на филмском платну још један сјајан глумац, Небојша Глоговац. .

4-nele-karajlic-novi-sad

О свом музичко-сценском комаду др Неле Карајлић, kaжe,  да је осмислио мултимедијалну позоришну игру на сцени у комбинацији са визуелним анимацијама. У представи у центру пажње је једна прича састављена из два дела. Један део се односи на  криминал који је био у порасту у Њујорку четрдесетих година прошлог века. У другом делу  представљен је Никола Тесла као филозоф. По позитивној реакцији публике у Центру “Сава”, видело се, да је Јанковић потпуно успео у својој намери. Она ће, сигурни смо, бити хит-представа.

3-nele-karajlic-3

У овом аудио-визуелном спектаклу, Карајлић, каже, да је одушевљен талентованим младим глумцем, Николом Ракочевићем, који је  улогу Николе Тесле одиграо маестрално. Тако је до сада, било да се ради о филму, било о позоришту,  од свих глумаца, који су глумили Теслу, најбоље и најуверљивије одиграо улогу славног српског научника. Боље, тврди Карајлић, и од Петра  Божовића, који се својевремено прославио играјући нашег генијалног научника, рођеног у Лици.

5-nikola-rakocevic

После Новог Сада и Београда, музичко-сценски 3Д спектакл “ФБИ – Досије Тесла” биће приказан и у Бањалуци, 26. децембра.

За СТВ УСА  Зоран ЈАКШИЋ

фото Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave