KVALIFIKACIONI BARAŽ ŽENSKE RUKOMETNE REPREZENTACIJE SRBIJE

Srbija na Mundijalu

KVALIFIKACIONI BARAŽ  ŽENSKE RUKOMETNE REPREZENTACIJE SRBIJE ZA ODLAZAK NA SVETSKO PRVENSTVO DECEMBRA MESECA U SKANDINAVIJI

Posle dve kvalfikacione utakmice baraža sa Turskom srpske rukometašice bolje u oba meča, kojim su izborile plasman na Svetsko prvenstvo ove godine.Sjajna atmosfera i izvrsna organizacija meča  od strane RSS na čelu sa predsednicom Milenom Delić, uz nikad puniju halu na Banjici  upotpunili divan ambijent spektakla koji odavno nije vidjen kada je u pitanju ženska rukometna reprezentacije.Veliko slavlje zbog dobre igre pobede i plasmana na SP na kraju ostalo u senci oproštaja od reprezentacije pet najboljih i najstandardnijih rukometašica kojima su tom prilikom uručeni specijalni pokloni.

Ženski rukomet u Srbiji želi da, se što pre nadje u kremu evropskih i svetskih velesila gde je godinama bio i na klupskom i reprezentativnom planu. U zadnjim godinama je ovaj sport zbog smena generacija, manjih ulaganja u isti  u priličnoj  stagnaciji pri čemu je poslednji veliki uspeh bio finale SP  2013 godine kada su u beogradskoj Areni naše devojke poražene od tada neprikosnovenog Brazila.

Nakon toga bilo je više pokušaja da se naprave značajniji pomaci  ali bez nekih značajnijii i velikih  uspeha pa je ovaj sport možemo slobodno reći bio u padu, pri čemu je i domaće prvenstvo sa vrlo malo kvalitetnih ekipa, pri čemu  se i za one vodeće može reći da su  osrednjeg evropskog kvaliteta  ili ispod toga.

Pojava iole kvalitetnije i perspektivnije igračice je već  značio angažman  za neku bolju evropsku ekipu tako da je naša liga bila itekako nekvalitetna u odnosu na ostala evropska prvenstva pogotovo onih država koje su godinama uvek one vodeće u ovom sportu i na planu klubova i reprezentacija.

Činjeni su napori da se u prethodnom periodu  to stanje popravi i ovaj sport krene napred sa malo napretka u tom smislu.

Ali na klupskom planu to još uvek ide dosta teško i polako dok su značajniji pomaci učinjeni kada je u pitanju reprezentacija obzirom na gore rečeno da su skoro sve srpske igračice rasute po Evropi i igraju za poznate i vodeće evropske ekipe,ali se redovno odazivaju za, reprezentativne obaveze.

Poslednji dobar pokušaj učinjen je na nedavnom završenom prvenstvu Evrope kada, je naša reprezentacija sa novoangažovanim selektorom Urošem Bregarom došla do drugog kruga ali je tu očekivano završila misiju jer se u konkurenciji najboljih evropskih ekipa Danske, Švedske pa i Slovenije nije moglo dalje od toga.

Sve misli su onda usmerene ka sledećem prvenstvu sveta ove godine  i plasmanu na isti sa ambicijama da se sa podmlađenom reprezentacijom učini neki značajniji iskorak.

RSS na čelu sa ambicioznom predsednicom Milenom Delić sve je podredilo tom cilju obezbedivši maksimalne uslove rada stručnom štabu i reprezentativkama sa željom da, se uspe u baražu za odlazak na SP i kasnije dodje do dobrih rezultata na Mondijalu

Prvi cilj je bio prolaz u baražu u susretu u dva meča sa, reprezentacijom Turske na bazi revanša što su izabranice Bregara vrlo uspešno okončale pobedama u oba meča.

U prvoj utakmici u Turskoj naše reprezentativke su neočekivano lako došle do pobede 33:24 i skoro pre revanša obezbedile vizu za šampionat.

U revanšu u Beogradu koji je na neki način posle ubedljive pobede u prvom meču bio formalnost u hali na Banjici dupke punoj kao retko kada ranije, naše igračice su došle do još jedne pobede u 32:25 i sasvim zasluženo izborile plasman  na  prvenstvo sveta i smotru najboljih svetskih reprezentacija koje će biti održano kako je rečeno decembra meseca  ove godine u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Laka pobeda naših reprezentativke u susretu sa Turkinjama ostala je u senci izvanrednog ambijenta prepune dvorane Banjica  koju odavno ne pamtimo u tom dekoru. Frenetično navijanje svih  prisutnih sa desetinama zastava raznih obeležja,  zvuka sirena i truba dalo je ovom. meču  posebno obeležje i atmosferu koja se odavno ne pamti pogotovo što je za, ovu priliku rukovodstvo RSS animiralo veliki broj mladih svih uzrasta takodje prisutnih ovoj utakmici.

Sve ja kako je rečeno proteklo u veličanstvenoj i slavljeničkoj atmosferi i lakoj pobedi naših reprezentativke sa, overenom vizom za Mondijal  i željom da, tamo reprezentacija ostvari što bolji uspeh.

Kakav i koliki uspeh će biti  teško je sa, ovih pozicija, reći i predvideti  pogotovo zbog onog što je usledilo nakon meča kada su  su se čak pet  reprezentativki i to onih najstarijihn, najiskusnijih  i slobodno možemo reći najboljih zvanično oprostili od državnog dresa i daljeg igranja za reprezentacije Srbije.

U pitanju su Kristina Lišćević, Jovana Stoiljković, Jelena Lavko, Tamara Radojević i Kristina Grahovac.

Na pitanje vašeg novinara na konferenciji za štampu najboljim  igračicama Stoiljković i Lišcević “zašto svoj odlazak nisu odložili posle SP” Liščević je odgovorila :

“mislimo da je stvarno dosta, u godinama smo kada mislimo i o kraju karijere i nastojaću da ispoštujem klupski ugovor još godinu dana a posle toga završim karijeru i kažem da je kraj iste  jer treba, se vreme je onda posvetiti porodici”

pa je u sličnom maniru odgovorila i naš najbolji i najubojitiji strelac Jovana Stoiljković, a ove dve  igračice su možda i bile ključne za našu ekipu u prethodnom reprezentativnom periodu.

Sve je proteklo u praznično raspoloženja i maniru pobede reprezentacije i oproštaja pomenutih igračica kojima je RSS za zasluge i zadnji nastup dodelio posebna priznanja.

Baraž za odlazak na prvenstvo sveta rukometašica decembra meseca u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj

SRBIJA – TURSKA

Prvi meč na u Turskoj u Girensporu

Turska – Srbija 24:33

Drugi meč u Beogradu:

Srbija – Turska i 32:25

Dvorana Banjica u Beogradu. Gledalaca 4000.Sedmerci: Srbija4(3),Turska 3(2).Isključenja Srbija 2 minuta Turska 6 minuta.

SRBIJA:Risovuć,Radosavljević 6, Vukajlović,Lavko 5, Laništanin, Janjušević 2,Radojević 4,Knežević, Stamenić, Lovrić, Stoiljković 7, Tabak 2,Lišćević 3,Vasiljković, Milojević i Grahovac.

TURSKA:Karačam 10, Iskti 3,Tugel 11, Bozgodan 1,Goker, Akrgun 3, Turkugolu 4, Čaliskan, Sahin 2, Ajdemir, Kara, Islamoglu, Erdogan, Cetin, Gulez i Ajdin 1.

Na kraju i spisak svih učesnika, reprezentacija koje su obezbedile plasman na Svetsko prvenstvo direktno ili kroz baraž:

Danska, Norveška, Švedska, Francuska, Crna Gora, Angola, Kongo, Kamerun, Senegal, Holandija, Argentina, Brazil, Iran, Južna Koreja, Japan, Kina, Kazahstan, Čile, Paragvaj, Ukrajina,Češka, Nemačka,Srbija,Hrvatska,Slovenija,Rumunija, Španija, Poljska, Mađarska.

 

Za STV USA CIKAGO

Rajko Delibašić

Foto: Lična arhiva i RSS

Nedavne objave