ZAVRŠEN LIGAŠKI DEO FUDBALSKOG ŠAMPIONATA SRBIJE, SLEDI PLEJOF I PLEJAUT

CRVENA ZVEZDA ČEKA PROMOCIJU

Nakon odigranih 30 kola Super liga se deli na dve grupe, Plejof u kojoj  se prvih osam ekipa  bore za evropske vize, i Plejaut  preostalih osam da izbegnu ispadanje u niži rang odnosno utakmice baraža za opstanak.Po jednostrukom bod sistemu odigrati će se  još po sedam kola sa prenosom svih  bodova iz ligaškog dela.

Crvena zvezda sa 20 bodova viška u odnosu na drugoplasiranog  na bod od promocije u šampiona. Nije odigrana ni registrovana utakmica zadnjeg kola Čukarički-Partizan  prekinuta zbog velikih nereda  navijača Partizana  i sud o istoj tek će dati takmičarski organi.

Upravo završen ligaški deo fudbalskog šampionata Srbije za sezonu 2022/2023 posle odigranih 30 kola Super lige Srbije  pred nastavak istoga i Plejofa i Plejaut doneo je na kraju u zadnjem kolu veliki problem takmičarskim organima.

Naime u derbi meču trenutno trećeplasiranog Čukaričkog i četvrtoplasiranog Partizana na stadionu Čukaričkog  došlo je do velikih nereda navijača Partizana zbog kojih je meč više puta bio prekidan zbog ubacivanja piraterije i polomljenih stolica na teren.

Iako je u dva maha stadion skoro ceo ispražnjen pri čemu je dolazilo do velikih nereda i tuče navijača i policije posle 20 minuta, igre nije došlo do daljeg nastavka već  do trajnog prekida i odluke predsednika  takmičarske komisije koji je bio na stadionu  i sudija da se susret prekine i nastavi sutradan u isto vreme što su tražili igrači Partizana.

Za razliku Partizana  igrači i rukovodstvo  domaćih  su izričito zahtevali  da se susret nastavi jer oni nisu krivi za ništa, a posle pražnjenja stadiona i prisustva ogromnog broja policije smatraju da su  postojali svi bezbednosni uslovi da se meč nastavi i odigra do kraja.

Zbog toga su odmah rekli da sutradan neće igrati utakmicu jer ne vide sebe za bilo šta, krivim i traže da se meč registruje sa 3:0 službeno u njihovu korist zbog toga što igrači Partizana nisu hteli da nastave meč i  nikakav drugačiji kompromis ne žele pa su u tom smislu odmah i uputili žalbu takmičarcima.

To je sada  stvorilo velike probleme takmičarskim organima pred start Plejofa  i veliko je pitanje kako će se sve ovo završiti jer će sada uvek biti nezadovoljjnih bilo kakva odluka da se donese.

Na  kraju će ishod ovog meča odrediti samo ko će u Plejofu startovati sa, treće a ko sa, četvrte pozicije sa napomenom da ” brđani”  imaju dva boda više od crno belih  a da je što se tiče svih ostalih pozicija i položaja na tabeli sve jasno.

Nema nepoznanica i završnica  može da startuje odmah nakon uskršnjih praznika kako je to i rasporedom predviđeno stime što do tada mora biti odlučena i sudbina gore pomenutog i neodigranig meča Čukarički – Partizan uz napomenu da će se isti par opet  sastati i u prvom kolu Plejofa a domaćin će biti ko posle odluke o ovom meču bude treći na tabeli.

Crvena zvezda je ove sezone bila toliko dominantna da se pitanje prvaka uopšte odavno nije postavljalo pa je pred početak Plejofa i sedam preostalih utakmica istog u plusu za čitavih 20 bodova u odnosu na drugo plasirani  TSC iz Bačke Topole i matematički rečeno potreban joj je samo još jedan bod u tom smislu da bi overila titulu šampiona tj istu odbranila.

Promocija šampiona se može desiti već u prvom kolu Plejofa kada na Marakani  gostuje upravo TSC.

Zvezda će kao šampion biti direktan učesnik Uefa  lige prvaka na osnovu klupskog i koeficijenta Srbije u Uefa  što će prema nekim proračunima u klupsku kasu doneti oko 25 miliona evra bonusa za nastup u ovom takmicmčenju.

Biće stoga i velike borbe za preostala četiri mesta koja takodje donose učešće u Evropi pogotovo za pozicije 2 i 3 koji klubovi  u prvom slučaju mogu računati na zagarantovanu  oko 10 a u drugom oko 4 miliona eura.

Pozicije 4 i 5 garantuju učešće u evro kupovima ali kroz obavezne  kvalifikacije kroz kojih se, tek moraju izboriti za bonuse jedino  dobrim igrama i pobedama tj prolazima u sledećim kolima.

Treba napomenuti da pobednik kupa ukoliko to ne bude Zvezda ili drugoplasirani zauzima mesto trećeg u evro kupovima a ako taj pobednik ne bude iz grupe prvih pet automatski evropsku vizu gubi peti i dolazi do pomeranja na, dole pa će i tom smislu završnica prvenstva i kupa biti jako interesantna.

Pored Crvene zvezde i TSC kao učesnika Plejofa  najozbiljniji kandidati za evropske vize su Čukarički, Partizan, Vojvodina i eventualno Novi Pazar dok su šanse Voždovca i Radničkog samo teorijske i za njih je sama činjenica da su u Plejofu veliki uspeh.

Što se tiče Plejauta i tu će se voditi velika borba za opstanak kako ekipe ne bi ispale.

To će zadesiti dve najslabije tj 15 i 16 plasirane,  kao i izbegavanje baraža tj zauzimanja 13 i 14  pozicije koje će voditi   u dvomeču sa trećim i četvrtim iz Prve lige za plasman u narednoj sezoni u Mocart Super fugbalsku lugu Srbije.

Prema tabeli iz ligaškog dela u najtežoj poziciji su novosadska i lučanska Mladost malo boljoj Radnik iz Surdulice i Spartak iz Subotice a u zoni velike opasnosti su i Radnički iz Niša i Javor. Napredak još uvek nije bezbrižan i mora imati barem neku pobedu dok je čini nam se Kolubara najmanje ugrožena.

Za sve njih će sve utakmice Plejauta, biti na neki način itekako važne možda i sudbonosne u cilju očuvanja super ligaškog statusa.

Iz svega rečenog proizilazi da ćemo u završnici fudbalskog prvenstva Srbije gledati važne i neizvesne utakmice u obadve grupe i verujemo da će na kraju kvalitet ipak pobediti i svakome podariti mesto koje mu po istom pripada.

 

Konačna tabela Mocart Super fudbalske lige Srbije pred start:

 

Plejof:

1.Crvena zvezda            30    26    4    0    81    14    82

2.TSC                             30    18    8    4    52    22    62

3.Čukarički                   29    18    5    6    55    31    59

4.Partizan                     29    17    6    6    57    27    57

5.Vojvodina                 30    14    12   4    47    27    54

6.Novi Pazar                30    15     5   10   37    31    50

7.Voždovac                  30    11    6    13    24   42    39

8.Radnički 1923          30    10    7    13    29    30   37

 

Plejaut

 

9.Kolubara                    30    10    7    13    23    45    37

10.Napredak                30      8    7    15     22    31    31

11.Radnički Nis            30     7    8     15    30    51    29

12.Javor                         30    7    8     15    28    49    29

13.Spartak                     30   5  10     15    26    43    25

14.Mladost Lučani       30   4   11    15    32    52    23

15.Radnik                      30    5    8    17    21    44    23

16.Mladost Gat            30    4    8    18    20    42    20

 

Sem završnice fudbalskog prvenstva tj utakmica Plejofa i Plejauta u toku meseca maja, igraće se završnica fudbakskog kupa Srbije prvo četvrt finale 3 maja u kojem su parovi već poznati.

Polufinale je na programu 17 maja dok će se finale igrati 25 maja a biće odlučeno dali će to biti u Beogradu ili na novom stadionu u Loznici.

 

Parovi 1/4 finala 03.maja 2023

 

1.Radnički Niš-Vojvodina

2.TSC – Novi Pazar

3.Napredak-Crvena zvezda

4.Radnik – Čukarički

 

 

Za STV USA:   Rajko Delibašić

FOTO: privatna arhiva

Nedavne objave