ODRŽANA KONFERENCIJA “CHICAGO – BELGRADE SISTER CITIES”

Prikupljeno 70 hiljada dolara za humanitarni projekat u Srbiji

U Čikagu je juče održana konferencija “Beograd i Čikago – sestrinski gradovi” na kojoj se govorilo o saradnji dva grada, koja u poslednje vreme dobija na intenzitetu, a očekuje se da će dobiti još više kada od 17.maja krenu direktni letovi Er Srbije na relaciji Beograd-Čikago.

Ipak, u fokusu događaja koji je održan u svetskoj centrali Rotary organizacije u Evanstonu bile su humanitarne, filantropske inicijative, po kojima je i poznata ova organizacija sa dugom tradicijom. Saopšteno je da je sakupljeno 70 hiljada dolara i da se razmatraju nekoliko projekata od kojih će jedan biti finansiran od prikupljenih sredstava.

Čikago i Beograd su postali sestrinski/bratski gradovi pre 18 godina, tačnije 7. juna 2005. godine, stavljajući tako pečat na kulturne, istorijske i ekonomske veze koje su postojale decenijama, u kojima je najznačajniju ulogu igrala srpska dijaspora u ovom gradu.

Glavni govornik na jučerašnjoj konferenciji bio je Džon Heuko (John Hewko), generalni sekretar i glavni izvršni direktor “Rotary International”, koji je podsetio na osnovne principe po kojima funkcioniše Rotary organizacija, naročito ističući humanitarni rad i pomoć ljudima na svim meridijanima, bez obzira na njihovu nacionalnost, boju kože ili religiju.

Na ovom događaju okupio se veliki broj ljudi iz srpske zajednice koji su došli da podrže inicijativu rotarijanaca, a specijalni gosti konferencije bili su američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil i direktorka Privredne komore SAD za Srbiju, Vera Nikolić Dimić.

Događaj je preko strima prenošen uživo, a pored Rotary International suorganizatori su bili i “Rotary Chicago” i “Rotary Serbia And Montenegro”, koje je na događaju predstavljao Nikola Božić.

Izvor : Serbian Times

Foto: Srpska Televizija USA

Nedavne objave