ODIGRAN PRVI KRUG KVALIFIKACIJA ZA EP U FUDBALU 2024. U NEMAČKOJ

Srbija maksimalna posle dva kola

Nakon prvog prozora kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024 godine u Nemačkoj  i odigrana dva kola i četiri utakmice ukupno u grupi Srbija je na prvom mestu sa maksimalnim učinkom od dve pobede i šest bodova sa postignuta četiri i bez primljenog gola.

Početak kvafikacija za  EP itekako  bitnim za selekciju  Srbije protekao je na zadovoljsto ljubitelja fudbala u našoj zemlji i svih onih u dijaspori kojima je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu pre svega zbog pobeda na startu.

Ovo iz razloga što su očekivanja od reprezentacije velika i realna uzimajući trenutni kvalitet igrača i reprezentacije u celini  i igre iste u zadnjim periodima  a s druge strane i u odnosu na kvalitet fudbala  grupe zemalja sa kojima ćemo igrati u toj borbi da izborimo plasman na kontinentalni šampionat iduće godine u Nemačkoj.

S druge strane postoji i poseban motiv i želja svih nas, naših igrača, rukovodstva saveza i stručnog štaba da se taj plasman izbori  i zbog činjenice da na EP nismo učestvovali od 2000 godine kada je bio naš poslednji nastup na prvenstvu u Holandiji.

Recimo samo da je sastav naše G grupe: Srbija, Madjarska, Bugarska, Crna Gora i Litvanija, da će se igrati dvokružno svak sa svakim po dva puta domaćin i gost, i nakon odigranih osam kola kroz pet prozora najbolje dve ekipe će steći pravo direktnog plasmana na EP.

Voljom žreba u prvom kolu Srbija je ugostila selekciju Litvanije koju je posle ne tako dobre  i ubedljive igre savladala sa 2:0.golovima Tadića i Vlahovića, dok je u drugoj utakmici grupe Crna Gora neočekivano bila bolja od selekciju Bugarske i to kao gost u Razgradu sa 1:0.

Pobeda Srbije na startu kvalifikacija je bila očekivana i došla je kao plod rutinske igre i većeg poseda tokom celog meča. Medjutim i pored tih činjenica ne može se reći da je igra pulena selektora Stojkovića bila blistava dobra i ubedljiva.

MONTENEGRO vs SERBIA

Da li su igrači meču pristupili olako ili je to bila jedna od onih igara kada ne ide sve lako, pitanje je za analizu stručnog štaba i selektora ali je činjenica da će reprezentacija u unarednim mečevima i svima onim do kraja morati mnogo bolje  i ubedljivije kako na planu same igre tako i organizacije iste i brzine kojom se sprovode akcije od strane veznog reda.

Pa kako je malo ko bio zadovoljan prvim nastupom reprezenracije bez obzira na pobedu več posle tri dana po rasporedu kvalifikacija dolazilo je vrlo neugodno gostovanje u Podgorici ekipi Crne  Gore koja je upravo u prvom kolu napravila i najveće iznenadjenje savladavši kao gost selekciju Bugarske na njenom terenu u Razgradu.

Sa dosta tenzija očekivao se susret ovih bratskih država i njihovih reprezentacija uzimajući u obzir sva dešavanja na ovim prostorima krajem prošlog i u prvim godinama ovog veka do danas.Medjutim za divno čudo i na sreću svih nije bilo nikakvih ekcesa pre  za vreme i posle utakmice, dok je ponašanje svih igrača i ostalih na terenu za vreme celog meča i posle istog bilo više nego korektno i za svaku pohvalu  i zadovoljstvo   svakog ko je pratio ovu utakmicj bilo kao neposredni gledalac na stadionu u Podgorici ili velike većine onih koji su to činili  preko malih ekrana.

Srbija je pre utakmice imala ulogu favorita ali uzimajući u obzir zadnje nastupe selekcije Crne Gore pobedu u Bugarskoj i cinjenucu da su domaćini imali  veliki motiv i želju za dokazivanjem sa renomiranim suparnikom i šansu da se konačno kroz ove kvalifikacije dočepaju i ucešća na EP činilo je mnogo  znakova pitanja i neizvesnisti pred ovaj meč.

Od samog početka videlo se da će domaćini igrati oprezno prepustivši protivniku posed u pokušajima da preko kontranapada dodju do gola  protivnika  i eventualno isti postignu.

U takvom odmeravanju snaga u prvom poluvremenu  nismo videli mnogo šansi. Crna Gora je imala dve od kojih je ona posle greške golmana Vanje Milinkovuća Savić  u 20 minuti prilikom ubacivanja lopte bila vrlo izgledna ali na sreću istog sam je nekako uspeo da neutrališe opasnost i spreci vodjstvo protivnika. Srbija je u tom prvom delu imala  samo jedan sut u gol i jednu sansu kada je Mitrovićev šut izblokiran.

U nastavku u drugom poluvremenu selektor  Stojković pojačava napad uvodi i drugog centarfora ubojitog špica Juventusa Dušana Vlahovića što će se kasnije  pokazati kao dobitni potez. I u drugoJ polovini igre nije bilo velikih prilika i dalje su igrači Crne Gore  čekali priliku za kontranapad i postizanje gola, a srpski igrači čitavo vreme stihiski napadali.

U 60 minuti nakon pogrešnog pasa na ovoj utakmicii vrlo neubedljivog Sergeja Milinkovića Savića  lopte  se dokopao kapiten Crne gore i najbolji igrač Stefan Jovetić krenuo  brzo ka golu rivala i kada je bio na nekih 16 metara od gola šutirao je jako u sam donji desni ugao. I kada su skoro svi na stadionu videli loptu u golu kao iz zemlje je iznikao golman Srbije Vanja Milinković Savić i čudesnom intervencijom sprečio siguran pogodak koji bi u mnogome uticao na dalji tok utakmuce i na njen krajnji ishod.

Do kraja “sokolovi” su imali samo još jednu polupriliku kada je Krstović sa ivice šesnaesterca šutirao pored gola a na drugoj strani igrači Srbije popularni  “orlovi” iako do tada bez prave šanse u finišu meča i na njenom samom kraju dolaze prvo do vodjstva a potom u nadoknadi vremena isto i dupliraju oba puta preko Vlahovića.

U 80 minuti posle odličnog centaršuta Mladenovića sa leve strane brži od Savića je bio Vlahovic i rezantnim niskim udarcem sa desetak metara u levi ugao uspeo je da savlada Mijatovica  i dovede svoj tim odnosno  Srbiju u vodjstvo od 1:0.

Trgnuli se se malo igrači Crne gore, zaigrali ofanzivnije i rizičnije i otvorenije u nameri da sada  izjednače rezultat  ali u tome nisu  uspeli.

Naprotiv  u eri takve igre u samom finišu meča zapoceo i jedan  kontranapd Srbije  kada je Zivković izbacio u prostor Lukića ovaj krenuo sam prema golu supranika gde su ga u šesnaestercu stigli protivnički igrači i blokirali   neposredno ispred gola Mijatovica, ali on je ipak uspeo da iz drugog puta doturi loptu na levu stranu do Vlahovića koji još jednom opet  levom nogom matira Mijatovica donosi vodjstvo svojoj ekipi od 2:0 za konačan rezultat i pobedu  svoje ekipe.

Sudija Turpan je neposredno posle toga svirao kraj jedne vrlo fer i korektne utakmice pa  uzimajuci sve cinjenice u obzir ipak  zaslužene pobede Srbije.

Mora,se reci da i pored pobede selekcija Srbije nije briljirala opet nije bila ubedljiva jeste pobedila ali igra nije bila na očekivanom nivou.

Sem pobede  i osvojenih bodova malo ko može biti zadovoljan ovakvim izdanjem “orlova” koje kao sto je receno mora biti sadržajnije bolje sa načina timske i kreativne  igre, stvaranja više šansi  u igri a pre svega brzine kretanja lopte i akcija uopšte od čega smo malo videli na ovoj pa i onoj prethodnoj utakmici  protiv Litvanija u Beogradu. .

No ipak pobeda se piše  igra će se brzo zaboraviti  ali svi ipak očekujemo   da za prvu narednu utakmicu i susret sa Bugarskom u junu u okviru drugog prozora kvalifikacija za EP vidimo jedno mnogo bolje i kvalitetnije izdanje naših igrača a oni to sigurno moraju i mogu pre svega zbog svog znanja kvaliteta i pojedinačnog i timskog i obaveze prema dresu reprezentacije i načina da uvek budu na maksimumu jer  kada je tako  onda i igra i  dobri  rezultati neće izostati naprotiv.

Sa dve pobede i šest bodova Srbija ostaje lider grupe što je najbolji start naše selekcije u istoriji kvalifikacija za SP pa se nadamo da će tako i nastaviti u cilju da konačno izborimo na kraju kvalifikacija vizu za evropsko prvenstvo koje tako dugo čekamo.

Tehnički podaci u vezi sa utakmicama Srbije:

SRBIJA – LITVANIJA  2:0 (1:0)

Igrano  na stadionu  Rajko Mitić u Beogradu. Gledalaca 21125.Strelci Tadić u 16 i Vlahović 53 minuti Sudija Vizer iz Austrije.

SRBIJA:Vanja Milinković Savić,Eraković,Gudelj,Pavlović,Grujić, Lukića (Ilić) , Živković(Milenković) , Tadić(Samardžić) , Mitrović( Joveljić) , Kostić i Vlahović(S.Milinković Savić).

LITVANIJA :Bartkus, Beneta(Baravuskas) , Cerniš, Ginetis(Romanivski) , Girdvainus, Golubickas(Slivka) , Jankuaskas(Novikovas) , Kazukolovas, Lasickas, Paulauskas(Laksemus) , Simkus.

CRNA GORA – SRBIJA 0:2  (0:0)

Igrani na stadionu pod Goricom u Podgorici. Gledalaca 10500. Sudija Klemen Turpan iz Francuske. Žuti kartoni :Krstović(Crna Gora)  i Živković u Mladenović(Srbija). Strelac Vlahović 0:1 u 80 i 0:2 u 90+5 minuti

Crna Gora :Mijatović, Vujačić, Savić,Tomašević(Šipčić), Vešović, Savićević(Jovović), Šćekić(Lončar), Hašabanivić(Camaj), Marušić, Jovetić(Ismajić), Krstović.

Srbija :V. Milinković Savić, Milenković, Gudelj, Pavlović, Djuričić(Vlahović), Ilić(Živković), Grujić(Lukić), Mladenović, Tadić(Eraković(, S. Milinković Savić, Mitrović(Račić).

 

Rezultati i tabela kvalifikacija za EP u fudbalu grupa G

Prvi prozor

  1. kolo

 

Bugarska – Crna Gora 0:1

Srbija – Litvanija          2:0

 

2 kolo

 

Madjarska – Bugarska    3:0

Crna Gora-Srbija            0:2

 

 

Tabela posle drugog kola:

 

1.Srbija                        2  2  0  0   4:0  6

  1. Madjarska 1 1  0  0  3;0  3

3.Crna Gora                2  1  0  1  1:2  3

4.Litvanija                   1  0  0  1  0:2  0

5.Bugarska                 2  0  0  2  0:3  0

 

Za STV USA Cikago

Rajko Delibašić

Foto FSS

Nedavne objave