ТЕСЛА ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН

1936 – 2023.

Мало мање од једног века прошло је од упућивања телеграма Николи Тесли у Њујорк од стране Градског већа Новог Сада које је, по основу само једне тачке дневног реда, донело одлуку да се Никола прогласи почасним грађанином новосадске вароши.

Бисте Николине постављене су у фоајеу Радио Новог Сада 1999. године и испред Факултета техничких наука 2006. године.

2006.године властима града Новог Сада представљена  је идеја о објављивању записника (оригинала и превода на енглески јјезик) Градског већа Новог Сада од 10.јула 1936.године када  је иницијатива тадашњег градоначелника др Бранка Илића једногласно прихваћена и Николи Тесли додељено признање ,,почасног грађанина Новог Сада”.

Овај предлог није прихваћен.

Од ове идеје се није одустајало па се наставило са њеним развијањем све до процене и оцене потребе и могућности  разматрања  пројекта ,,спомен обележја” Николи Тесли у Новом Саду.

Ову идеју порджали су многе личности из Новог Сада, Београда, Сремских Карловаца, Трнаве, Братиславе, Чикага, Филаделфије, Њујорка, Перта…

Више пута су ова тема односно идеја предлагане су  градским властима али…

И, како каже наш народ: ,,има Бога,, – градоначелник Новог Сада је прошле 2022.године саопштио да се разматра идеја да Нови Сад добије споменик свом почасно грађанину Николи Тесли.

Коначно!

Међутим, од идеје настале 2006.године поменута екипа не посустаје. И она има предлог за ,,спомен обележје Николи Тесли” а штампање публикације о овом пројекту се и даље планира и конципира садржај упркос неразумевању а о недостатку средстава не размишљамо. Ипак…

Удружење Срба у Словачкој на челу са Станетом Рибичем наставља своје активности помоција лика и дела нашег Тесле и у овој нама пријатељској земљи. Путем конкурса за програме националних  мањина владе Словачке за 2022.годину, Удружење Срба добија средства потребна за штампање поменуте публикације чији садражај треба да садржи:

– текст записника са седнице Градског већа Новог Сада од 10.јула 1936.године са одлуком о додели признања почасног грађанина Николи Тесли на, наравно, српском језику писаном ћирилицом, али и са преводома на словачки и енглески језик;

– део писане документације од 2006.године чланова Иницијативног одбора са предлозима и иницијативама о потреби да Нови Сад прихвати идеју и предлоге о реализацији пројекта спомен обележја Николи;

И коначно, у петак, 24.марта 2023., издавач новосадски ,,Прометеј” преузима из штампарије публикацију ,,ТЕСЛА ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН”  а приређивачи Стане Рибич и Срђан Илић кажу: ,,Публикацију посвећујемо Граду Новом Саду и Николи Тесли”.

Текст и фото: Срђан Илић, дописник СТВ из Србије

Чланак “НОВОСАЂАНИН ТЕСЛА ” из 2010 године можете прочитати овде

Nedavne objave