FINALE ODBOJKAŠKOG KUPA SRBIJE ZA ŽENE I MUŠKARCE

UB I PARTIZAN POBEDNICI

U finalnim utakmicama igranim u sportskoj hali u Ubu odbojkašice Uba  savladale Jedinstvo iz Stare Pazove 3:2 iako su gubile sa 0:2 dok su odbojkaši Partizana takodje posle preokreta savladali favorizovanu Vojvodinu  3;2 i na taj način osvojili kup.

 

U sportskoj hali u Ubu prethodnog vikenda odigrane su finalne utakmice odbojkaškog kupa Srbije u obe konkurencije i kod muškaraca i žena.

Obzirom da ženska ekipa Uba u zadnjim godinama igra vrlo zapaženu ulogu u srpskoj odbojci rezultatima ne samo u nacionalnim okvirima već i u evropskim takmičenjima OSS je dodelom domaćinstva završnice kupa Ubu hteo da nagradi trud svih onih koji su doprineli da ovaj mali grad iz Tamnave bude na mapi značajnih odbojkaških centara Srbije.

Sportska hala u Ubu dupke puna u oba meča mogla je da vidi vrhunsku odbojku sa puno  preokreta takoreći dramu u oba meča i neizvesne utakmice do samog finiša u kojima su pobednici u oba susreta bili u izgubljenim pozicijama ali su na kraju oni ipak trijumfovali.

Pokazalo se još jednom da se utakmica igra dok se ne završi i da neka prednost u toku meča za bilo koga i ma kolika bila  ne mora ništa da znači jer se na kraju racuna samo krajnji rezultat i pobedjuje onaj ko ima bolju koncentraciju i do kraja bude na nivou i veruje u sebe.

U prvoj utakmici dana finalne serije u muškoj konkurenciji sastali su se aktuelni prvak Srbije Vojvodina iz Novog sada i prošlogodišnji osvajač kupa beogradski Partizan sa vrlo poletnom i nadahnutom ekipom trenutno na drugoj poziciji prvenstva Srbije iza favorizovane upravo Vojvodine.

Novosadjanj su pre finala važili za apsolutnog favorita ali smo na kraju imali ipak iznenadjenje za mnoge:

 

VOJVODINA :PARTIZAN 2:3

25:21,22:25,25:18,19:25, 7:15

 

Dvorana Sportska hala u Ubu .Gledalaca 2000. Sudije :T. Popović, Z. Radovanović. Trajanje meča 128 minuta

Vojvodina:

Simić 9, Ubiparip 7,Buculjević 4,Parapunov 22,Krsmanović 9,Mehić 13,Mišković libero, Milanović, Negić libero, Bajandić, Rudić, Antunović.

Trener Slobodan Boškan.

Partizan:

Gruves16, Batak 3,Mrdak 21, Tadić 15,Petrović 4,Bjelica 10,Kapur libero, Mandić, Dopudj, Popović, Janković, Djurdjević, Cvetković, Matić.

Trener Bojan Janić.

Uprkos činjenici da je pre utakmice imao ulogu autsajdera na ovom meču Partizan je uspeo da odbrani pehar namenjen pobedniku kupa Srbije i svoju riznicu upotpuni devetim peharom.

Posle dva sata velike i beskompromisne borbe iako su zaostajalu u setovima 1:2 uspelu su da prvo u četvrtom izjednače na 2:2 a potom u furioznom petom setu i dokrajče favorita na papiru dobiju taj set u taj breku  15:7 i potpuno zasluženo slave u velikom finalu.

Možda je odlučujući momenat u tom petom setu bio potez stratega crno belih Bojana Janića koji je na servis uveo Aleksu Mandića koji je serijom ubitačnih poena potpuno razbio novosadjane omogućio visoko vodjstvo svojoj ekipi i na kraju i ubedljivo dobijenu taj odlučujući set 15:7.

Konstatacija da možda zbog važnosti samog meča nismo gledali  toliko kvalitetan susret ali jesmo borben sa mnogo želja za pobedom i jednih i drugih i kako je rečeno dosta preokreta.

Prvi set  je Vojvodina dosta lako dobila sa 25:21 iako su crno beli vodili sa 12:10

U drugom setu bilo je izjednačeno sve do pred kraj kada igrač Vojvodine Ubiparip pravi nekoliko grešaka i Partizan dobija isti sa 25:22.

U trećem setu Vojvodina se brzo odlepila posle 15:15 bilo je 19:15 potom na kraju 25:18.

U četvrtom setu bilo je egal do 7:7 a tada konce igre preuzimaju udarne igle crno belih Bjelica i kapiten Mrdak koji uz pomoć odličnih blokada švedjanina Gruvesa uspevaju da  svom timu donesu dobijanje seta 25:18  poravnjanje rezultata 2:2 i ulazak u već opisani tajbrek kojim su crni beli drugi put uzastopce deveti u svojoj istoriji osvojili ovaj vredan pehar..

Usledila je uobičajena ceremonija dodele medalja finalistima kao i dodela pehara  pobedničkoj ekipi i kapitenu Partizana Miliji Mrdaku.

Za najboljeg igrača i MVP finalne serije proglašen je Milija Mrdak.

Nagrade pobednicima i najboljem igraču su uručili  Danilo Mrdja direktor takmičenja OSS i Nenad Ralević direktor Banke Poštanske Štedionice generalnog sponzora OSS.

 

Put Partizana do pobednika kupa Srbije:

1/8 finala  Partizan – Karadjordje    3:0

1/4 finala  Partizan – Spartak Ljig     3:1

1/2 finala  Partizan-Radnički Kg       3:1

Finale        Partizan-Vojvodina          3:2

 

Nakon finala u muškoj sledilo je i finale u ženskoj konkurenciji izmedju domaće ekipe UBA i ekipe Jedinstva iz Stare Pazove trenutnog lidera prvenstva Srbije učesnikom  završnice CEV kupa evropskih takmičenja koja je u prethodnom kolu istog  upravo eliminisala ekipu UBA.

JEDINSTVO (SP) – UB.  2:3

27:25,25:19,23:25.23:25.12:15

 

Dvorana:Sportska hala UB. Gledalaca 2000. Sudije:P. Balandzić i D. Rogić.

JEDUNSTVO(SP)

Osmajić 10,Kockarević 13,M.Miljević 6,Tica 22.T.Miljević 14,Rodić 5.Medved libero, Lakićević 2,Punišić libero, Nedeljković, Zelenović 1,Dragović,Pavlović,Danilović.

Trener :Jovo Caković.

UB

ERIĆ 9, Gligorić 6,N.Lukić 18,Perović 2,Ćelić 18,Benitez 27,Tadić libero, Petrović 2,Novosel 1,Vujković libero, K. Lukić 2.Djordjević,Cvetičanin i Petronijević.

Trener : Marijana Boričić.

Neverovatnom partijom i velikim preokretom ekipa Uba je došla do pobede i pehara pobednika kupa drugog u klupskoj istoriji.

Ovo pre tim što su uprkos tome što su gubile sa 2:0 u setovima u trećem setu Ubljanke ostale bez povredjene Andjelke Novosel a u četvrtom i bez prvog  dizača Rade Perović dva vrlo bitna igrača u svome  rosteru

No u tako  neočekivano i velikom hendikepu ekipe sve su uspele da  nadoknade najviše zahvaljujući  sestrama Katarini i Nikolini Lukić kao i izvrsnoj Bojanom  Čelić  koje su bile maestralne i ključni faktor za porvratak ekipe iz ambisa posle 0:2 za protivnika i smanjenje rezultata u setovima na 1:2 a potom kasnije i potpuni preokret i poravnjanje u setovima tj izjednačenje 2:2.

Onda u petom setu na krilima igre u trećem i četvrtom setu domaće dolaze do vodjstva od 5:2 i velike prednosti za tajbrek.

Pazovčanke prate rivala ali onda Nikolina Lukić uz Barbaru Benitez donose seriju poena Ubljankama i rezultat je 13:8 uprkos činjenjcj da je kod protivnika izvanredno igrala  Branka Tica koja ne uspeva da sama dobrom igrom spreči protivnika na putu ka velikoj pobedi. Domaće su na pragu trofeja,Bojana Ćelić poenom donosi tri meč lopte za ludilo same  završnice.

Greši i Erćeva ali bez posledica, jer već u narednom sevisu greši na servisu i maestralna Branka Tica  što daje UBU poen za veliku pobedu i osvajanje pehara  pobednika kupa, trofeja  koji se vraća u vitrine kluba posle  čuvene 2020 godine..

Usledilo je veliko slavlje igračica Uba njihovog trenera Marijane Boričić kao i prisutne publike u kojoj su većinom bile pristaluce ovog kluba iz Tamnave.

Pobedniku je dodeljen pehar OSS a za najbolju igračicu finala i MVP proglašena je sasvim zasluženo Bojana Ćelić iz pobednučke ekipe kojoj je nagradu predala Vesna Čitaković Djurušić nekada slavna reprezentativka Srbije i trenutno na mestu potpredsednika OSS.

PUT EKIPE UBA DO POBEDNIKA KUPA

1/8 finala  UB _Leskovac.98.  3:0

1/4 finla    UB-Srem.                 3:1

1/2 finala. UB-Partizan.           3:1

Finale.       UB-Jedinstvo SP.    3:2

 

.                                                                                                                Za STV USA Cikago

Rajko Delibasic

Foto  Dušan Krstić OSS

Nedavne objave