FIBA KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI 2023

SRBIJA NA SVETSKOM PRVENSTVU!

Nakon dugih i mučnih kvalifikacija, kako za igrače, tako i za navijače reprezentacije, izabranici selektora Pešića uspeli su da se plasiraju na završnu smotru najvećeg košarkaškog takmičenja.

U poslednjem kolu takmičenja po grupama u okviru evropskih kvalifikacija, naša selekcija je zabeležila trijumf protiv reprezentacije Velike Britanije i tako overila ‘vizu’ za završni turnir koji će se krajem leta održati na teritorijama ostrvskih Azijskih zemalja – Japana, Indonezije i Filipina, koje zajednički organizuju ovaj šampionat.

Srbija je nakon teškog i nesrećnog poraza od Grčke, nakon produžetaka u pretposlednjem kolu, imala imperativ pobede, nad selekcijom Velike Britanije, koja je, moramo priznati, pružila dostojan otpor u hali Aleksandar Nikolić u Beogradu.

Selektor Kari Pešić je za ovaj susret mogao da računa na nekolicinu evroligaških igrača, tako da je ‘roster’ selekcije Srbije izgledao ovako:

Petrušev – Radanov – Dobrić – Ristić – Mitrović – Jagodić Kuridža – Gudurić – Jović – Jaramaz – Simanić – Avramović – Trifunović
Pred krcatim tribinama, naši košarkaši su samo tokom druge četvrtine imali problem da zaustave nalete rivala, ali je ipak kvalitet domaćeg tima presudio u najbitnijim momentima, tako da je rezultat na kraju glasio 101:83 u korist Srbije (po četvrtinama 28:20 18:21 28:19 27:23)

Najefikasniji u redovima našeg tima bio je Aleksa Avramović sa 23 postignuta poena, a za njim Luka Mitrović sa 15, koji je tome pridodao i 4 skoka.

Raspoložene Britance, predvodio je Quinn Ellis sa 22 poena i 5 skokova.

Na kraju veliko slavlje kako navijača, tako igrača i stručnog štaba, uz zvuke melodije “Marš na Drinu”.

Tako će naša selekcija, uz Letoniju i Grčku, koje su se takodje kvalifikovale iz novoformirane grupe I, imati priliku da odmeri snage sa ostalim reprezentacijama od 25.avgusta do 10.septembra u već navedene tri države koje su organizatori završnice.

Selektor je nakon utakmice, na konferenciji za novinare istakao da je ono što nedostaje reprezentaciji bolja igra u odbrani, koja je krasila ‘stare’ generacije i da će igrači morati svoj rad više tome da posvete. A, takodje je naveo i da je cilj plasman na naredne OI.

Moramo, pre svega mi u Srbiji da budemo svesni toga. Zašto? Da bismo više radili i više ulagali. Mi govorimo o reprezentaciji ovde, ja sam tu zadužen. Naš odnos prema odbrani, taj mentalitet, ne bih ga tako ni nazvao. Mnogo dobrih igrača smo dali. Nemamo nikakve šanse na bilo kakvom velikom takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo, kao što nas je dobila Italija. Mi smo izgubili od zemlje košarke. Jedna od najjačih profesionalnih liga. Da smo igrali samo malo bolju odbranu, naš talenat u napadu bi nas odveo daleko. To je poruka za vas – da više cenite odbranu. Slavi se 100 godina u Srbiji i šta je cilj košarkaške igre? Da daš koš i to je tako, ali da bi došao do toga ne možeš da ne igraš odbranu. Mi do toga ne bismo došli da nije bilo podrške sa tribina. Nije bilo kao kad igraju Zvezda i Partizan, ali osećala se pripadnost. Osamnaest ofanzivnih skokova su imali Britanci, to je nedopustivo. Ako nema zajedništva u odbrani, ne kritikujem, samo kažem da je vrlo teško u vrlo kratkom vremenu. U napadu je lakše uigrati, a za odbranu je potrebno mnogo vremena. I ovi stručnjaci, analitičari – oni trebaju da znaju da odbrana nije samo borbenost i fizika, to je znanje, anticipacija, poštovanje pravila… Za to je potrebno vreme, ne samo za mene, za svaku ekipu, na bilo kom nivou. Mi ako želimo da na tom Svetskom prvenstvo odemo daleko, bez odbrane možemo da se slikamo. Vrlo brzo će to biti  završeno za nas. To je poruka, jer se mi ne viđamo i tako dalje, kakvo je stanje”.
“Ciljevi su pobediti svaku sledeću. Krajnji cilj će biti da se dođe do Olimpijskih igara. To je za mene osnovni cilj. Sve preko toga bacaćemo trenerke u vazduh i ljubiti se po tri, četiri puta, ako treba i u usta. Biće to težak put. Olimpijske igre su u Evropi, ta generacija koju imamo, uz mladost generacije 94 i 95 koji su zajedno odrastali, sve ih znate, oko njih sada moramo okupiti nešto mladosti i zadržati iskustvo. O njima ćemo razmišljati”.
Treba napomenuti i da je ovo veliki uspeh, sa obzirom da je Pešić morao da kombinuje čak 41 igrača tokom ovih kvalifikacija, pa je bilo teško uigrati ekipu. A, kako je nakon prvog dela, pre ukrštanja grupa, naš tim bio u nezavidnom položaju, velikih pet pobeda iz šest utakmica je bilo potrebno da se izbori plasman.

Stručnom štabu i igračima sve čestitke i sa nestrpljenjem očekujemo naredno takmičenje.

SRBIJO, SREĆNO!

Tekst : Oliver Vukovic

Foto: KSS

Nedavne objave