KAKO ZAŠTITITI AUTORSKA PRAVA NA AUTORSKA DELA I MUZIKU

EMDC PUBLISHING  – OBEZBEĐUJE LICENCU ZA LEGALNO OBJAVLJIVANJE „COVER“-A PESAMA I MUZIKE

Razvojem digitalnih medija i muzičkih audio i video platfomi nestali su stari nosači zvuka poput ploče, kasete i kompakt diska a mnoge muzičke numere odavno su postale dostupne na samo jedan klik. Danas se gotovo sve pesme pa i celi albumi i koncerti mogu gledati i slušati preko raznih aplikacija a od pregleda, pretplate i emitovanja se može i prilično zaraditi. Youtube je najpopularnija platforma preko koje se mogu monetizovati pesme ali i najosetljivija i podložna zloupotrebi. Zato je potrebno da autorska prava svakog izvođača odnosno autora budu jasno definisana.

Kada je muzika u pitanju dosta estradnih umetnika, pevača, tekstopisaca i kompozitora našlo je rešenje za zastitu svojih autorskih prava na internetu u EMDC Publishing agenciji. EMDC štiti autorska prava estradnih umetnika i sankcioniše zloupotrebu njihovih dela. Agencija je razvila i platformu koja omogućava da legalno kupite licencu za muziku i nesmetano postavite pesme na Youtube, Spotify, Apple Music i slične platforme. Ako želite da reinterpretirate neku muzičku numeru ili kako se to popularno kaže snimite „cover“ to možete uraditi kupovinom studijske licence.

Takođe EMDC može obezbediti licence za objavu uživo snimaka, besplatnu licencu i licencu za povlačenje strajka na Youtube platformi. Licence mogu omogućiti i nesmetanu monetizaciju snimaka.

Umetnici i muzičari koji prave obrade postojećih pesama tj. „cover“ , remikse ili uživo verzije pesama drugih autora često se susreću sa „copyright“ problemom kada se takve pesme nađu na jutjubu ili sličnoj platformi. Postoji dosta slučajeva gde ljudi dobronamerno ili nepormišljeno postave snimak sa koncerta ili otpevanu obradu neke pesme i nakon toga budu sankcionisani. Ovakvo korišćenje muzike smatra se kršenjem autorskih prava pa vlasnici jutjub kanala u većini slučajeva dobiju opomene poput „copyright strike“ koje mogu dovesti i do gašenja jutjub kanala i nadoknade obestećenja autoru.

EMDC Publishing štiti autorska prava mnogih kompozitora, tekstopisaca i estradnih umetnika sa Balkana i omogućava da od starih obrađenih pesama zarađuju i novi izvođači a i autori numera.

https://www.emdcpublishing.com

foto: privatna arhiva i web printscreen

Nedavne objave