VALTER WIFF NOGULIĆ RATNI VETERAN SRPSKOG POREKLA ISPRAĆEN U 101 GODINI UZ SVE POČASTI

Valter Vif Nogulić američki veteran srpskog porekla koji je učestvovao u Danu D tokom Drugog svetskog rata sahranjen u Čikagu

Valter (Viff) Nogulich je rođen u Čikagu i pohađao je srednju školu Lane Tech. U njegovoj mladosti istakao se u raznim atletikama u Hamlin Parku. Kasnije se Vif prijavio u američku vojsku i
bio je jedan od patriotskih mladih vojnika koji su se iskrcali u Normandiji na dan D sa 90te pešadijske divizije. Njegove kampanje uključivale su Normandiju, Severnu Francusku, Rajnu i Centralnu Evropa.

Odlikovan je Purpurnim srcem, Bronzanom zvezdom, dva predsednička priznanja. On je bio Počasno unapređen u čin štabnog vodnika 30. oktobra 1945. godine.
Odmah potom je upoznao i oženio Helenu, ljubav svog života, u Staroj crkvi Svetog Vaskrsenja vraćajući se iz rata. Imali su troje dece i uživali u braku pune ljubavi 73 godine pre nego što je ona preminula 2020.

Radio je kao mašinista, građevinski radnik, elektrovod čovek, i na kraju nosilac pisama za poštu Sjedinjenih Država sve dok se nije penzionisao 1985. Bio je veoma aktivan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Stefana Dečanskog koju je osnovao i tada je bio njen predsednik. Vifova strast za sportom nastavila se u šezdesetim godinama nastavio da igra softbol, a kasnije i golf. Blagosloven oštrim umom do kraja, Vif je uživao u čitanju knjiga iz Drugog svetskog rata i pisanju poezije. Bio je pripadnik Narodne armije Muzej, Nacionalni muzej Drugog svetskog rata, Fondacija Bitka za Normandiju, Sjedinjene Američke Države.

Valter i Natalija Nogulic
Valter i Natalija Nogulic

Valter je sahranjen 24 avgusta uz sve počasti, a službu je obavio sveštenik Aleksandar Petrović iz crkve Svetog Stefana Dečanskog, koju je Nogulić svojevremeno osnovao sa drugim Srbima iz Čikaga. Tim za vojne sahrane 88. divizije uručio je američku zastavu Nogulićevoj porodici u ime predsednika Sjedinjenih Država i američke vojske.

Na snimku ispod možete pogledati jedan od poslednjih intervjua sa Valterom koji je snimljen tokom njegovog predavanja o svojim verskim stavovima unedeljnoj školi  crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Lejk Forestu.

VALTER WIFF NOGULICH AND NATALIJA NOGULICH VIDEO INTERVIEW

Valter Wiff Nogulić and Natalija Nogulić short interview

Nedavne objave