SRBIJA POBEDILA REPREZENATACIJU GRČKE U KRCATOJ “ŠTARK ARENI”

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci:

SRBIJA – GRČKA 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7)

U prvom meču četvrtog prozora kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023, u prepunoj „Štark Areni“ i fenomenalnoj atmosferi, Srbija je ostvarila veliku pobedu nad jakom selekcijom Grčke posle produžetka – 100:94.

Naš tim je odlično otvorio meč i posle dva i po minuta poveo 11:4, ali je Adetokumbo brzo doneo priključak atraktivnim zakucavanjima. Igrala se brza, čvrsta i na oko dopadljiva košarka. Obe ekipe su pogađale trojke, a jednu, veoma bitnu, pogodio je i Ognjen Jaramaz u poslednjoj sekundi za 31:25 na kraju prve deonioce.

Dobro je Srbija krenula i drugi deo igre, posle poena Jaramaza i Gudurića povela 37:28, ali su Grci imali odgovor i u 15.minutu prišli na 38:40. A, onda i prvi put poveli sa 42:40. U 17.minutu Vasilije Micić se povredio i izazvao strah na mnogim licima, tako da je sa bolnom grimasom na licu odnet u svlačionicu. Razigrao se tada Jokić i doneo Srbiji prednost – 51:42, u 19.minutu, a na poluvreme ekipa selektora Pešića otišla je sa 51:44.

I treća deonica je krenula u jakom ritmu, a naš tim je držao od pet do osam poena prednosti. Međutim, Grci su iskoristili nekoliko naših grešaka i nesportsku ličnu grešku Gudurića, te ponovo prišli na 58:61. Međutim, Gudurić se iskupio trojkom, onda i iznuđenim faulom i napadu i Srbija je još jednom imala „plus šest“ (64:58, u 27.minutu). Posle velike borbe za svaki poen, na poslednju pauzu otišli smo sa 70:63.

Držao je Janis Adetokumbo nekako svoj tim u igri, ali je Jaramaz vezao pet poena i vratio nas na 75:68. Pogodio je u 35.minutu i Lučić trojku za 79:70, ali Grci odgovaraju serijom 6:0 i ponovo se potpuno vraćaju u meč – 79:76. Nije naš reprezentativni tim u ovim momentima služio šut za tri poena, ali je Jokić prekinuo lošu seriju ekipe sa dva slobodna bacanja (81:76), a onda i sjajni Jaramaz trojkom za velikih 84:76, na malo više od dva minuta do kraja. Pogodio je, potom, Kalates trojku (79:84), a onda neverovatni Jokić uzvraća iz ćoška, u poslednjoj sekundi napada, preko Janisa Adetokumba (87:79).  I kad su svi u Areni očekivali lagano privođenje utakmice kraju, Grci još jednom uzvraćaju dalekometnom paljbom i na 1:15 do kraja stižu na 87:82, a nakon promašaja Jokić sa linije penala, pogodio je ponovo Adetokumbo za 84:87. Tada Jaramaz, verovatno po prvi put na meču promašuje šut, da bi Dorsi izjednačio trojkom na 11.5 sekundi pre kraja – 87:87. Ostao je Srbiji poslednji napad za pobedu, Pešić je pozvao tajmaut da smiri igrače i napravi akciju za pobedu, ali je Jaramaz ponovo promašio šut i ušlo se u produžetak.
Žestoko je počelo dodatnih pet minuta, gde su Jokić i Kalinić, izgleda, preuzeli ulogu lidera. Pogodio je prvo Kalinić, pa zakucao Jokić (91:87). Odmah je poentirao Adetokumbo, ali nije imao rešenje za fenomenalnog Jokića (95:89). Dva minuta pre kraja Grčka je prišla na 92:95, ali je Jokić ponovo „izmislio“ poene (97:92). Promašio je, zatim, Adetokumbo za ‘trojku’, a sjajni Lučić blokirao šut Dorsija u nastavku akcije. Grci prave faul i tu je već bilo jasno da je sve gotovo. Pogodio je Lučić jedan penal za 98:92 na 32 sekunde pre kraja. Jaramaz je faulirao Adetokumba, on pogodio oba puta (94:98), na 24 sekunde pre poslednje sirene. Još jednom je fauliran Jokić, nije pogodio ni jednom, ali je Kalinić presekao napad protivnika i posle faula bio precizan oba puta, da zaokruži na ‘stotku’ za konačnih 100:94 i početak velikog slavlja u „Štark Areni“.
FIBA je, ubrzo, potvrdila da je u Beogradskoj areni bilo 19.150 navijača i da je oboren evropski rekord kada su u pitanju posete na utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.
Među navijačima reprezentacije, bilo je i mnogo poznatih lica, a svakako najprepoznatljivije je bilo Novaka Djokovića, koji na žalost propušta četvrti Grend Slem sezone koji počinje u New York-u.

Nikola Jokić je bio najefikasniji u srpskom timu sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija. Ognjen Jaramaz, koji je verovatno igrač utakmice, imao je učinak od 15 poena, sjajne procente, uz nemerljiv doprinos kada je na terenu (+/- mu je bio izuzetnih 17). U Grčkoj je bio “one man show” u vidu Janisa Adetokumboa koji je dao neverovatnih 42 poena.

Srbija će u nedelju igrati protiv Turske u Istanbulu i ponovo imaju imperativ pobede. Letonija je danas savladala Turke i tako sigurno drži čelo grupe.

Kompletnu statistiku sa utakmice možete videti ovde:

IZJAVE nakon meča:

SVETISLAV PEŠIĆ

– Odlična utakmica sa obe strane, dva tima koju nisu odustajala. Demonstrirali su karakter. Mislim da smo bili malo bolji i da je zbog toga pobeda naša. Skoro u Beogradu nije odigrana ovakva utakmica. Nisam euforičan, očekuje nas mnogo utakmica, ali ovakav meč pred ovakvim auditorijumom, gde su svi igrali do kraja, publika i igrači, gde su se sastala dva izuzezno jaka tima… Vi se smejete i dalje, ovo je najbolja ekipa u Evropi. Grčka je demonstrirala brzinu, iskustvo, moral, koji nama nije falio, ali ja sada pričam o Grčkoj. Vraćali smo se nekoliko puta, što znači da smo i mi puni morala i hrabrosti, što je važno. Mislim da je rano da se daju ocene što smo pobedili, pa da kažem što smo pobedili. Imali smo podršku koja je dala energiju, zato smo Slukasa i Kalatesa skroz isključili iz igre. Slukas je poznat da ovakve utakmice dobija, ovi naši momci su ga uzeli pod svoje. Tim je pobedio.

Selektor je posebno apostrofirao partije Nikole Kalinića i Vladimira Lučića.

– Videli ste Kalinića, da ga ne hvalim, biće posle udvaram mu se. Odigrao je fantastično i u napadu i odbrani, a tu je bio i Lučić. Ovo je Nikoli Jokiću bila jedna od najavažnijih utakmica, videlo se koliko je bio motivisan. Bez individualnog učinka bilo je teško savladati tim. Dobra pobeda za nas, ne samo zbog bodova. Turska je izgubila, koja je kandidat za medalju, a Letonija ne igra… Mi smo dobili utakmicu i pored dva boda, ova pobeda znači za ovo što dolazi. Igrači su odigrali utamicu za čestitanje, to su moji lavovi.

Da li je večerašnje izadnje Srbije blizu onog što selektor traži i želi?

– Ne bi bilo dobro ako su ovo naši limiti. Dat je jedan maksimum iz razloga što su igrali i dali koncentraciju i pripremu uz podršku gledalaca, pa smo izvukli maksimum. Mi smo još u procesu, ako želimo da idemo na pobedu u Tursku, moramo neke stvari da popravimo brzo – pre svega tranziciju. Gledao sam Turke kako su igrali. To je jedna izuzetno brza ekipa, sa četiri spoljna igrača, sa talentovanim turskim centrom. Biće izazovna utakmica, ali ono što bismo morali da uradimo, da bismo uzeli sudbinu u svoju ruke, moramo da smanjimo broj poena iz tranzicije, da načinimo napor da se ne predajemo, da uvek možemo da stignemo, da izađemo na šut…

Osvrnuo se selektor i na odlična izdanja Ognjena Jaramaza, Vanje Marinkovića i Marka Gudurića, ali i na stanje povrede Vasilija Micića.

– I pre Vasine povrede, Jaramaz je igrao dobro i samo je nastavio. Samim ulaskom je dao energiju, digao samopouzdanje, jer je izalazak Vase bio težak za nas. On je otvorio dobro utakmicu, neophodan je takav igrač za vrhunske rezultate. Nadamo se da povreda nije teška, ali povreda koja može skroz da poremeti… Ne bih ništa govorio. Sutra ćemo moći više da kažemo, da mu doktori pomognu da ne dođe do oticanja. Drago mi je da je Jaramaza ekipa podržala, ja imam poverenje u njega. Komunikacija sa igračima mu je odlična, uzajamno se dogovaraju i ponekad nije ni važno šta mu je trener rekao.

Gudurić  je odigrao prvi put i junački je odigrao. On je kombo gard, nije samo skorer, zna da pravi dobre asistencije. Bilo mu je važno da igra, a nije bio na 100 odsto. Videli ste Vanju, počeo odlično, posle sam ga zaboravio na klub, dao sam šansu i drugima, nisam ga baš zaboravio. Jaramaz je promašio neke šuteve, bez toga bi imao perfektnu utakmicu, ali verujem u Ognjenov šut. Pogodiće on…

OGNJEN JARAMAZ

– Sama utakmica je bila važna, nije falilo motivacije. Kada se Vasa povredio, morao sam da preuzmem više odgovornosti. Samo sam postao svestan momenta, povredio se jedan od najvažniji igrača za ovu utakmicu, znao sam da moram da uradim sve da nadomestim njegov izostanak. Po prirodi stvari, svaka pobeda približava. Pobediti Grčku je podstrek i utiče na samopouzdanje. Dobili smo potvrdu da smo zaista dobri, iako znamo koliko vredimo.

Upitan je da li se nada medalji, koja mu je san.

– Idemo korak po korak, igramo prvo protiv Turske, pa posle EP. Nadam se da ćemo se boriti za medalju. Lep je osećaj kada sam u prilici da radim i živim nešto o čemu sam maštao. Medalja je daleko, ali moramo da se fokusiramo prvo na Tursku, pa posle sve ostalo.

Text: Oliver Vukovic
foto: KSS

Nedavne objave