AMERIKANAC KOJI JE GODINAMA RADIO NA PROMOCIJI LIKA I DELA NIKOLE TESLE

PREMINUO AMERIKANAC FRED IMENDORFER, VELIKI BORAC ZA AFIRMACIJU LIKA I DELA NIKOLE TESLE

U nedelju 14. novembra preminuo je Fred Imendorfer (Fred Immendorfer), rođen 21.11.1955. u Njujorku, veliki poštovalac lika i dela Nikole Tesle i Član upravnog odbora Tesline naučne fondacije iz Filadelfije (TNF), zadužen za organizovanje proslava i Konferencija o Tesli.

Napustio nas je veliki borac da, srpski naučnik Nikola Tesla, dobije svoje zaslužno mesto u Americi, ali i širom sveta – saopštili su iz TNF.

Proslava Teslinog rođendana u Nacionalnom istorijskom parku nezavisnosti u Filadelfiji

“Na samom početku rada naše organizacije daleke 2005. i na našem prvom javnom predavanju u gradskoj biblioteci u Filadelfiji pojavio se Fred i njegov sin David. Predavanje mi je teško išlo jer je to bio moj prvi javni nastup, ali Fredu nije smetalo da posle završenog predavanja ostane samnom još dugo i traži odgovore od mene: Koji je sledeći korak u radu TNF? Šta ćemo uraditi da Tesla dobije mesto u svetu koje mu pripada? Nisam imao odgovore, ali sam predložio da ih zajedno tražimo. Tokom svih ovih godina zajedno smo našli mnoge načine i puteve kako bi promovisali Teslu” – priseća se Nikola Lončar, predsednik TNF.

Fred Imendorfer i Nikola Lončar stupili su u vezu sa menadžerom hotela Njujorker u Njujorku, g-dinom Džo Kinijem (Joe Kinney), i ostvarili zajednički san da organizuju Konferencije u hotelu gde je Tesla živeo i da u sobama 3327 i 3328 unesu više informacija, slika i plakata o Tesli, kao i da pokrenu Tesla muzej u lobiju hotela.

Posthumno dodeljen orden U Duhu Tesle (Tesla spirit award)

“Često mi je ponavljao da moramo što više da radimo sa mladima i njih da podučavamo, kao i da naš rad treba da bude volonterski. Takođe, na samom početku, Fred je tražio da idemo u Upravu jednog od najvažnijih istorijskih mesta (parka) u Americi i da zatražimo dozvolu za proslavu Teslinog rođendana. Rendžeri nikad nisu čuli za Teslu, niti su verovali da je takav čovek uopšte postojao. Doneli smo im gomilu dokumenata i kad su se uverili u doprinos našeg naučnika razvitku čovečanstva – do dan danas, svake godine, dobijamo licencu za proslavu Teslinog rođendana u Nacionalnom istorijskom parku nezavisnosti (Independence National Historical Park) u Filadelfiji. Ta prva proslava 2010. koju su organizovali Fred i David (njegov sin) sa prijateljima bila je nešto nezapamćeno i do tada neviđeno.Verujem da nikada i nigde Teslin rođendan 10. jul nije slavljen na takav način i da je okupio toliko mladih muzičara, umetnika, naučnika i publike iz celog sveta” – dodaje Lončar.

Fredovo predavanje o Tesli u hotelu Njujorker, pre dve godine bilo je toliko emotivno da su se videle suze u njegovim očima, kao i kod drugih učesnika Konferencije.

Fred se sada “preselio” kod našeg i njegovog Tesle, a Teslina naučna Fondacija (TNF) iz Amerike mu je posthumno dodelila orden “U Duhu Tesle” (Tesla spirit award).

 

Piše: Marina Bulatović (PR TNF)

Foto: TNF iz Filadelfije

Nedavne objave