PROFESORKA U ŠOU BIZNISU – DANIJELA DONA ILIĆ VERUJE U SNOVE

Profesorka engleskog jezika, gospođa Danijela Dona Ilić, igrom sudbine, nije izabrala posle završetka studije i diplomiranja na Filološkom fakultetu (uz englesni jezik studirala je i arapski i turski), sigurnije zanimanje i katedru, već se otisnula u nesigurne vode – šou-biznisa.

-Oduvek sam maštala da se bavim šou-biznisom, da putujem svetom, upoznam različite kulture, običaje, ljude. A upravo mi taj posao sve to omogućava – kaže Danijela, jedna od najpoznatijih voditeljki u Srbiji, koja je da bi ostvarila svoje snove oktobra 1995-te godine osnovala medijsku produkcijsku kompaniju  „Dona Internacional Production“ u kojoj je bila glavni izvršni direktor. – Početak nije bio nimalo lak.

Počela sam sa skautingom za mlade talente, odragnizovala internacionalne izbore za mis, gde sam dovodila mlade devojke iz celog sveta, upoznavala ih sa lepotom Srbije, njenom tradicijom, slavnom prošćošću, običajima. Ne treba da trošim reči kada kažem da su sve devojke bile oduševljene Srbijom,  ljudima u njoj. Pri susretu sa našim ljudima bile su iznenađenje velikom srdačnošću, gostoprimstvom i predusetljivošću, koje su doživljavale putujući Srbijom.

Najveću popularnost je stekla snimajući i vodeći dečije šou-emisije „Mladi talenti Srbije“ u kojoj je afirmisale mlade talente u raznim veštinama i iz mnogih oblasti. Veoma joj je bila gledana i tok-šou i muzička emisija „Dona šou“ u kojoj su gostovale najpoznatije ličnosti iz sveta kulture, muzike i sporta.

Za petnaestak godina, koliko je trajala tok-šou-emisija „Dona šou“ u njoj su gostovale na desetine najpoznatijih ličnosti iz javnog života, među njima, glumice Gordana Bjelica, Maja Šipovac, , popularni Đoša, književnica Isidora Bjelica, poznati sportisti, Maja Pavlović, Jelena Vasović, Milica Kalinić, Petar Mieusnić, pop-grupa „Legende“, folk grupa „Daniluška“,  brojni pevači i pevačice, Vera Matović, Radiša Urošević, Raša Pavlović, članice grupe „Đerdan“,  Čeda Marković, Goca Stojićević, Milomir Miljanić,  Šeki Turković, Bilja Jabuka, Hasan Dudić, Peđa d Boj, Aco Pejović, Žarko Timotijević …Mnoge mlade pevačice su prvu afirmaciju doživele gostujući u Doninom „Dona šou“, među njima su, Jelena Jovanović, „Zvezde Granda“, Tamara Dragić, Svetlana Bogićević …

Za mnoge mlade umetnike i izvođače Donine emisije bile su istinske lansirne rampe. Pored toga što su se njene TV emisije emitovale na nekoliko TV kanala sa nacionalnom frenkvencijom u Srbiji i na pedesetak lokalnih stanica tok-šou „Dona šou“ je prikazivana i u inostranstgvu, u Bosni i Hercegovini (TV BN Bijeljina i na TV „Vikomu“).

Osvedočen filantrop, borac za ljudska prava i producent dečje TV emisije „Mladi talenti Srbije“ imala je podršku Ministarstva kulture Srbije. Pošto je u svojim emisijama afirmisala prirodne lepote Srbije, njene običaje i tradiciju imala je podršku i Ministarstva turizma Srbije. Dona Ilić poseduje i međunarodnu licencu „Mis sirene sveta“ i „Mis malih sirena sveta i malih pirata sveta“. U više puta okupljala je brojne svetske lepotice, koje su boraveći u Srbiji, na poznatim  turističkim  destinacijama (Kopaonik, Zlatibor,  Vrnjačka Banja, Srebrno jezero) imale priliku da vide u poznaju svu lepotu i atraktivnost Srbije, da se susretu s a njeenim  ljubaznim i gostoljubljivim domaćinima. I ovu akciju je podržala Vlada Srbije.

Od stdentskih dana, pa do danas gospođa Ilić je boravila  skoro dvedeset godina u Sjedinjenim Američkim Državama. A razlog je želja,  pored toga da što je želela da bolje upozna američke običaje i kulturu, imala je nameru i da poveže neke kulturne institucije Srbije i SAD. Da bi usavršila engleski jezik tokom studentskih dana u Čikagu je provela jednu godinu čuvajući troje dece jednoj američkoj porodici!?

-Nisam to radila zbog novca, bilo je to jedno sjajno iskustvo, jer sam tada mnogo naučila o američkom načinu života – dodaje Dona.

Kao ličnost koja se putem medija i u svojim emisijama često uključivala u mnoge  humanitarne akcije, osnovala je i nevladinu organizaciju „Dona Internacional Production Association“, gde je kao predsednik i menadžer projekta organizovala internacionalne festivale mladih iz Srbije i inostranstva.

Pored Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i trgovine Srbije njen rad i akcije su podržali Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda, provajder kablovske TV – SBB, Pepsi kola, Beogradski  sajam, TV KCN i mnogi drugi.

-Momentalno radim na realizaciji TV emisije, koja bi trebalo da nosi naziv „Vidimo se na vrhu“ i u njoj će gostovati najpoznatiji mladi i afirmisani stručnjaci iz različitih društvenih i naučnih oblasti i svi oni koji imaju prilike da ponude svetu svoje znanje i projekte. Srbija je jedna od vodećih zemalja na Balkanu, a možda i u Evropi, u IT sektoru. Najbolji primer je da je samo za godinu dana svoje IT proizvode plasirala u inostranstvu četrdeset posto više nego lani, a IT industrija zaradila oko milijadu američkih dolara. To dovoljno govori o sposobnosti naših ljudi, jer mnogi su krenuli onim putem kojim  su išli naši proslavljeni naučnici,  Nikola Tesla, Mihailo Pupin, Milutin Milanković …  U tim novim emisijama nastojaću da ojačam veze Srbije sa EU, ali i sa Amerikom. A jedna od namera je da pokušam vratiti mnoge mlade ljude iz sveta u Srbiju. A razlog je što se svakim danom lepše i bolje živi. Tako da mladi naučici mogu i u Otadžbini da ostvare svoje životne planove a ne samo na Zapadu – kaže ambiciozna Danijela Dona Ilić. –  To su moji snovi, verujem da ću uspeti. A ko nema svoje snove, ne sledi ih i ne pokuša da ih ostvari taj neće ni uspeti.

Za Srpsku TV Čikago, Zoran JAKŠIĆ

Nedavne objave