КЊИЖЕВНИ КЛУБ „СКАДАРЛИЈСКА БОЕМИЈА“

САЧУВАТИ ТРАДИЦИЈУ И ДУХ ЛЕГЕНДАРНЕ БЕОГРАДСКЕ ЧЕВРТИ

Kњижевни клуб «Скадарлијска боемија» из Београда ради већ осам година. Оснивач и председник Клуба  је Катарина Бранковић Гајић. По Статуту Књижевног клуба, чланови могу бити различите професије, писци, музичари, слкари, плесне групе … Поетске вечери од самог почетка одржавају се сваке последње суботе у месецу у Скадарлији, у ресторану «Има дана».

Циљ Клуба је да окупља, пре свега, писце, песнике, као и љубитеље књижевности, поезије, који ће на најбољи начин да дочарају скадарлијске вечери сличне онима које су наши великани пера, глуме и уметности то чинили y предпрошлом и прошлом веку, песници Владислав Петковић ДИС, Ђура Јакшић, Десанка Максимовић, Рака Драинац, књижевници, Иво Андрић, Бора Станковић, Бранислав Нушић, Стеван Сремац, Радоје Домановић, легендарни глумци, Добрица Милутиновић, Чича Илија Станојевић, Жанка Стокић, Миодраг Петровић Чкаља, Мија Алексић … Циљ Клуба је вратити дух старе Скадарлије – боемске четврти, која је била и остала срце Београда, позната у читавом свету о својој особености и ексклузивности.

Клуб има своју славу, то је Свети Василије Острошки, 12.маја, на тај дан је 2013. г. и основан и регистрован у Агенцији за привредне регистре Републике Србије. Књижевни клуб традиционално, крајем године, прославља Песничку Нову годину уз опуштено дружење, анализу и резимирање постигнутих резултата и остварених ативности из претходне године.

Поред књижевних вечери, Књижевни клуб „Скадарлијска боемија“ бави се издавачком делатношћу, штампа бројне књиге, све више ради на организацији  промоција књижевних дела. Књижевни клуб је за све ове године постао у неку руку институција, коју препознају не само у Београду, већ и на простору бивше Југославије, па, и шире.

Врата Књижевног клуба  су сваке последње суботе отворена свима који умеју да нешто кажу, да слушају, загрле, друже се и да се провеселе, онако боемски, као што се некада радило. Тај загрљај, традицију и дух старе, легендарне Скадарлије Клуб жели да сачува. За све ове године, много писаца  и песника је у Клубу склопило нераскидива пријатељства, познанства, сарадништва… која ће верујемо дуго трајати.

На поетске вечери долазе чланови и гости из целе Србије, Северне Македоније, Косова и Метохије, Црне Горе, Босне и Херцеговине (Републике Српске и Федерације БиХ), Хрватске, из свих крајева некадашње СФРЈ, па, чак и из  иностранства (Аустрија, Америка, Аустралија …). Клуб редовно посећују гости којима љубазни домаћини посвећује посебну пажњу, нарочито када промовишу њихова  књижевна дела.

Током књижевних вечери склопају се пријатељства, размењују искуства и успоставља се дугорочна сарадња, договара се размена посета. Да би остала трајна успомена и подсећање на незаборавни догађај тренуци у Клубу забележе се речју и сликом.

Књижевни клуб је учествовао у многим хуманитарним акцијама у Београду:  у Дому за незбринуту децу у Звечанској и домовима за стара лица. Том приликом оранизују се пригодни програми, али, даривају се поклони и доставља се разна помоћ. По завршетку посете представници Клуба често од домаћина добијају захвалнице и повеље.

На многим манифестацијама у Скадарлији, Књижевни клуб, као члан Друштва Скадарлија, је био један од организатора и учесник бројних кулурних манифестација, као што су: «Шеширијада», Светски дан туризма, Дани Ђуре Јакшића и друге.

Појединци и групе из Клуба могу се похвалити да су имали и успешно учешће на Светском дану поезије, Дану вина, Летњим вечерима у Шумицама ….

Овом приликом истичемо најбитнија три перформанса, која су обележила учешће песника и музичара из Клуба на „Летњим вечерима у Шумицама“ (Вождовачке летње игре), а то су: „Стојте галије царске“, „Скадарлија у Шумицама“ и «Звиждук у осам».

Много почасних чланских карата је Клуб разменио са другим клубовима. Али, имамо примера да су се чланске карте додељивале заслужним лицима и уметницима који су учествовали у афирмацији и напретку Клуба.

Тематике вечери су разноврсне: боемске, љубавне, духовне, патриотске, итд.
У последње време, мали или већи перформанси су постали уобичајени део вечери, који ће се наставити, јер постају тематски веома интересантни и не дозвољавају да се монотонија увуче у редове клуба.

Занимљивост Клуба је што га посећују и познати гости и јавне личности, који се не могу баш често срести и видети у реалном животу, а то су: популарни музичари, глумци, здравичари, чланови бројних културно-уметничких друштава и други.

Током дугогодишњег постојања Клуб је оправдао назив јер се после  сваке поетско-музичке вечери, након службеног дела, после беседе песника, догогађа се право боемско вече уз музику и опуштено дружење.То су тренуци који се не забораљају!

Поред Катарине, која има велике заслуге за одличан рад, споменули бисмо још неколико истакнутих успешних појединаца чијем залагању сваким даном све се више подиже углед Клуба, то су: Весна Стојичић, Мариа Викториа Живановић, Гордана Шолевић Суботић, Милутин Обрадовић, Гоца Катић, Драган Николић, Вукоман Ракочевић, Славко Чупић, Радмила Рашић, Славомир Брајковић, певач Мирсад Шуман …

Овом приликом имамо част и прилику да представимо оснивача и председницу Клуба књижевника «Скадарлијска боемија»,  Катарину Бранковић  Гајић, која је најзаслужнија што ова све познатије стециште песника и писаца, заљубљеника у писану реч, из годину у годину постиже све веће успехе.

Катарина Бранковић Гајић је књижевница која потиче из старе београдске књижевне породице. Завршила је гимназију и студирала на Филолошком факултету, смер енглески језик и књижевност. Стекла је образовања и из других области, везано за медије, књижевност и културу.

Катарина пише поезију и прозу. Најпознатије књиге су јој: роман „Београдске кише“, „О, животу, тек тако…“ (психолошке приче), „Столица за љуљање“, „Маестро за душу“, „Ходочашће душе“, „Хајде да преваримо време“, „Доживи тренутак“, и друге. У припреми је роман „Сага три века“ историјско-романсирано књижевно дело о својој породици Бранковић из Београда, од 19. века до данас, а  ради и на новој збирци поезије. Катарина је члан Удружења књижевника Србије.

Њене песме, романи и ангажовања у култури, говоре више о њој, него било који подаци из административних папира, те отуда и нема потребе набрајати све плакете, повеље и захвалинице које је добијала.

Ипак, издвојили бисмо нека признања, добитник је Првог Оскара Србије у 2019. г. за књижевност и допринос у афирмисању културе, како у Београду, Србији, тако и у другим земљама. Катарина је добитник светског признања за књижевност World Focus Awards. Режирала је и учествовала у извођењу разних перформанси («Стојте галије царске», «Скадарлија у Шумицама», «Звиждук у осам», итд.).

Воли сваку врсту уметности и скоро да јој ниједна није страна. Запослена је у једној београдској фирми на одговорном, руководећем месту.

Као што смо написали, Катарина Бранковић Гајић је председник Књижевног клуба „Скадарлијска боемија“ који је основала и успешно води годинама у Скадарлији. Захваљујући њој Клуб  окупљања писце из свих бивших југословенских република, па и из мноигих земаља Европе и света. Већ осам година организује поетско-музичке вечери сваког месеца у београдском ресторану у Скадарлији, „Има дана“. На тај начин је допринела приближавању поезије, прозе, афоризама и музике многих људи, као и склапању пријатељстава и повезивању појединаца и удружења. Члан је Друштва Скадарлија па је сасвим нормално да учествује у организацији бројних скадарлијских манифестација.

Катарина је организовала са Књижевним клубом неколико хуманитарних акција у Дому за незбринуту децу у Звечанској и домовима за стара лица. Током акција и пригодних програма са Клубом учествује у даривању поклона и пружању разне врсте помоћи. Наступа и самостално на хуманитарним вечерима и манифестацијама, као подршка одређеним патриотским организацијама.

Мотивација јој је љубав према писаној речи и уметности уопште, те тако испуњава себе, како писањем, тако и окупљањем и спајањем људи у тој узвишеној хуманој акцији. Време је за њу релативан појам – постоји само стање духа… Како каже за себе, увек је била и остала – своја.

За Српску ТВ Чикаго, припремио: Зоран ЈАКШИЋ

Фото: лична архива Катарине Бранковић Гајић

Nedavne objave