ГЛУМАЦ МИЛАН ВАСИЋ СНИМИО И ОТПЕВАО ХИТ

ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА

Само једно емитовање видео-спота скоро заборављене песме, „Ја сам момче са Косова“, коју је 1988. године  отпевао кант-аутор Светомир Илић Сики (издавач Продукција грамофонских плоча Радио-телевизије Београд), у четвртак 29. октобра 2020. г. у Јутарњем програму јавног сервиса Радио-телевизије Србије, а у извођењу популарног српског глумца Милана Васића у пратњи трубача Дејана Петковића и његовог „Биг бенда“, било је довољно да иста нумера за само три дана на ју тјуб каналу постане велики хит и забележи рекородни број прегледа, скоро 700.000!

Вероватно да су и сами Милан Васић и Дејан Петровића изненађени са оволиком популарношћу песме, која је за неколико дана емитовања на ју трубу каналу  просто „експлодирала“. Сигурни смо  да познати глумац није  имао велике амбиције да она постане хит. А један од разлога  је био да је песма „Ја сам момче са Косова“ „штампана“ пре тридесет и две године и била је помало заборављена. Али, она је добро позната љубитељима народне музике са Космета. Са познатим  инструменталистом Дејаном Петровићем, Милан се познаје годинама. Како чујемо, пошто воли често да запева, имао је намеру да са Дејаном сними неку песму, која би га подсећала на родни крај, на Косово и Метохију. Летос је изненада испала прилика да коначно реализује ту замисао пошто су једно време Милан и Дејан били слободни због настале ситуације око пандемије. Тако су њих двојица окупили вредну групу младих и амбициозних музичара и стваралаца, снимили у студију песму, а затим и урадили спот. Као човек који је рођен на Косову и Метохији нумера „Ја сам момче са Косова“ је била и Миланов мали дуг завичају. Милан Васић, као и многи његови пријатељи са Космета, има посебних афинитета за бављење музиком, па, му није било тешко да уз малу помоћ маестра Дејана Петровића, отпева у студију песму.

Морамо рећи да је харизматични Милан одлично отпевао песму у седмоосминском ритму који је карактеристичан за мелодије са југа Србије. Притом је песму извео са пуно емоција, надахнуто,  а на интерпретацији могу му завидети и многи познати певачи. Велике заслуге има и млади, вансеријски трубач Дејан Петровић, прави представник извођача традиционалне музике на труби, окићен, за своје мајсторство, бројним наградама.

Режисер видео-спота „Ја сам момче са Косова“ је Огњен Шатковски, постпродукцију је урадио Дарко Данилов,  а аранжмане Александар Петровић и Дејан Петровић. Нумера је снимљена у музичком студију АПББ мјузик, костимографкиња је била Татјана Радишић, кројач Владимир Пекић, а за шминку је била задужена Ана Шљивић.

Екипа видео-спота велику захвалност дугује епископу рашко-призренском Теодосију, оцу Михаилу игуману манастрираа Светог Архангела у Призрену, свештеницима цркве Светог Димитрија у Косовској Митровици, Јовану Радићу из Готовуше, Јанку Мрковачком, Александру Арсенијевићу, као и мештанима где су снимали спот у Великој Хочи, Зубином Потоку, Косовској Митровици …

Милан Васић и Дејан Петровић  са Биг бендом, као и чланови екипе који су реализовали спот „Ја сам момче са Косова“ дугује  велику захвалност Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, која је пружила велику помоћ и подржала реализацију овог пројекта.

За пријатеље Српске ТВ Чикаго ево и  речи песме.

“ЈА САМ МОМЧЕ СА КОСОВА“:

Ја сам рођен тамо доле, где протиче Дрим,

Ја сам момче са Косова, поносим се  с тим.

Ту сам рођен, ту остаајем, божура ми мог,

Ој, божуре, ој, симболе, поља косовског.

Нас два брата ко два друга, одрасли  смо ми,

Бог убио, Бог убио, ко нас растави.

Немој друже, немој брате, божура ти твог,

Не остави у невољи, никад друга свог.

Ко су главни актери видео-спота „Ја сам момче са Косова“?

Милан Васић, српски  позоришни, филмски и телевизијски глумац рођен је у Ропотову код Косовске Каменице 1979-те године.  Завршио је Факултет уметности Универзитета у Приштини, одсек глуме, у класи професора Светозара Рапајића. Први већи  професионални успех у глуми имао је 2007. играјући Саву Лађарског у филму „Коњи врани“, који је режирао прослављени српски глумац  Љубиша Самарџић. Улогу Саве Лађарског после две године одиграо је у популарној ТВ серији и филму „Јесен стиже Дуњо моја“. Запаажене улоге имао је и у остварењима „Оно наше што некад бијаше“ (играо Љубивоја Мишковића, серија приказана 2007. г), затим, у „Краљевина Србија“ (Пера Тодоровић, 2008.), „Бледи месец“ (Сава Лађарски, 2008.) , „Рањени орао“ (Маша, Златин муж, 2008), „Грех њене мајке“ (Митко, 2009.), „Мирис кише на Балкану“ (Данијел Папо, 2010.). Глумио је у популарној ТВ серији „Бела лађа“ (Јанаћко Јањић, 2010 – 2012), па, „Певај, брате“ (Урош Џемић),  „Мала историја Србије“, „Комшије“ (Момчило Митић, 2018.) . „Јунаци нашег доба“ (Ђорђе Торбица Врућко, 2019 – 2020), „Неспоразум“ … Посебно је био запажену у ТВ серији „Врати се Зоне“. Милан Васић је члан Народног позоришта у Приштини, које је због ранијих догађаја измнештено у Грачаници.

Милан Васић, за кога многи кажу да је један од најталентованијих глумаца нове генерације имао је запажене улоге у позоришним комадима „Певај брате“, „Љубав у Савамали“… Један од најстаријих листова на Балкану „Политика“ је Васића прогласила за глумца године,  који је обележио 2005. годину.

Као младић бавио се спортом , ирао је фудбал у Косовској Каменици, тренирао је и рукомет, а своју свестраност је показао наступајући, певајући и играјући у локалном фолклорном друштву. Велику страст Милан има према коњима, посебно обожава јахање. А своју вештину и љубав према јахању показао је и у споту „Ја сам момче са Косова“. Заиста, било га је пријатно видети у неколико кадрова како спретно јаше, тако да му и прави професионалци могу да завиде Види се да је уживао снимајући поједине кадрове, спретно јашући по пропланцима, језеру … Милан је и велики верник, а тренутак када се прекрстио и руку ставио на мермерну плочу на којој пише: „Гроб цара Душана“ оставља вас без текста!

Музичар, Дејан Петровић,  који је са Миланом Васићем реализовао песму „Ја сам момче са Косова“, иако  још увек млад  (рођен је код  Ужица, село Дубоко, 1985.) је већ планетарно познати трубач, који изводи углавном  српску традиционалну и етно-музику. Међутим као млад инструменталиста често прави експерименте и изводи и  другу музику у духу модерних ритмова, у комбинацији са савременим звуцима. У Дејановој породици труба се негује од давнина.Овај  инструмент је свирао најпре његов прадеда, па, деда, касније и отац, Мића, који је важио за једног од најбољих трубача у Србији, освајајући бројна признања, највише на Сабору трубача у Гучи. Пре него што је пошао у основну школу Дејан је већ је свирао на труби, а касније је као голобради дечак наслеђујући  очеву традицију, оформио је и свој први трубачки састав. И Дејан, као отац Мића, славу је стекао најпре наступајући у Гучи.  Година 2006. му се посрећила јер је био добитник „мајсторског писма“ као најмлађи учесник на Сабору трубача у Гучи..

Дејан је са бендом добитник бројних домаћих и међународних награда. Посебно су му били успешни наступи у Гучи где је његов оркестар четири пута проглашен за најбољи.. Награду „прва труба“ освојио је два пута, а добитник је и три „златне трубе“.  Године 2002. је награђен за најизворније музицирање,  а на Међународном светском такмичењу трубача 2010. је добитник награде – „прва труба“  на којем је проглашен за најбољег инструменталисту на свету!

Овај врсни трубач изводи углавном срспке традиционалне нумере, али и светски познате хитове, које обрађује са својим оркестром, у којем сем трубача има и музичаре који свирају на гитари, клавијатурама, бубњевима … На наступима има често и певача или певачицу. Поред Гуче, наступио је на музичком фестивалу светски познатог режисера Емира Кустурице „Кустендорф“, па, на „Етно-фестивалу“ у Новом  Саду, имао је концерте у београдском Центру „Сава“, „Арени“, свирао је на „Бир-фесту“ пред 100.000 посетилаца  … Са Биг бендом обишао је скоро читав свет, гостовао је у Москви, Лондону, Торонту, Милану, Атини,  Цириху, Прагу, Букурешту, Солуну, Торину, Прагу, Софији … Дејан је свирао у многим градовима бивше Југославије, а у Србији нема места где није његов оркекстар увесељавао љубитеље традиционалне српске народне музике.

Зато када се састану два сјајна уметника, глумац Милан Васић и трубач Дејан Петровић са својим Биг бендом онда нема промашаја. На тај начин, када се споји квалитет настане  сјајно музичлко дело, песма и спот, које је већ на старту одушевило све љубитеље српског изворног звука , не само у Србији већ и наше људе широм света у расејању. Зато није никакво чудо што Милан Васић и Дејан Петровић ових дана добијају позиве и похвале,  не само из Отаџбине,  већ и са свих страна планете, а највише из Сједињених Америчких  Држава и Канаде.

За Српску ТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Фотографије: лична архива, М. Васић и Д. Петровић

Nedavne objave