BOGOJAVLJENSKI KRST

Bogojavljenje, Beograd 2017 g.

 

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da duhovna i lekovita svojstva, a širom Srbije su organizovana tradicionalna plivanja za bogojavljenski krst.

Plivanje za Časni krst održano je danas, na Bogojavljenje, širom Srbije, a u Beogradu se plivalo kod Nebojšine kule, na Adi Ciganliji, Zemunskom keju i kod Sportskog centra Milan Gale Muškatirović na Dorćolu.

Patrijarh Irinej je pre plivanja za časni krst otkrio i osveštao spomenik „Bogojavljenski plivač”, koji je postavljen povodom 20 godina organizovanja tradicionalnog plivanja u Dunavu i osveštao vodu, i služio  liturgiju u Hramu Svetog oca Nikolaja u Zemunu i poručio da će pravoslavni hrišćani osvećenom bogojavljenskom vodom uneti u sebe i svoje domove blagodet Božju.

Patrijarh je podsetio da se na današnji praznik obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte”.

U tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Zemunskom keju, kojem je prisustvovalo   oko 300 plivača i pripadnice lepšeg pola.

 

 

 

Vekika hladnoća i led je primorala organizatore  da u vodu puštaju plivače u manjim  grupama, tako da su svi proglašeni pobednicima, a krst je poneo Slaviša Ivanović, jer učestvuje u plivanju na Zemunskom keju svih dvadeset godina, koliko se organizuje.

Nakon liturgije, zemunskim ulicama prošla je i litija.

Tradicionalno vađenje Časnog krsta iz Dunava, osim u Zemunu, organizovano je i na Starom gradu, na keju kod SRC „Milan Gale Muškatirović”, kao i na Adi Ciganliji kod restorana Jezero.

 

Plivanje za Bogojavljenski krst održano je i  kod kule Nebojša, ispod Kalemegdana, donelo nam je i jedan jedinstven događaj. Po prvi put su zajedno plivali jedan princ i jedna princeza, a sve to u jednom fantastičnom zimskom ambijentu, pod snežnim pahuljama.

Snežna vejavica, niska temperatura vazduha i Dunav zaleđen na mnogim mestima, nisu sprečili 12 podvižnika da uskoče u reku u čast Hristovog krštenja. Temperatura vode je bila plus  jedan stepen, tek toliko iznad nule da se reka na tom mestu ne zaledi.

 

 

 

 

 

 

Na znak predsednika Kraljevskog Reda Vitezova, Hadži Zorana Mrđenovića, „U ime Boga, sad!“, najpre su se u vodu uskočili princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i kneginje Linde, a sa njim i princeza Felon, supruga princa Đorđa. Iako brži u plivanju, kao pravi princ i vitez, Đorđe je sačekao svoju princezu, pa su zajedno doplivali do krsta.

Nakon toga, na istu komandu, u vodu je uskočilo je  još deset vitezova. Kao što je najavljeno, takmičenja nije bilo, jer je cilj zajedništvo, a ne samoisticanje, pa su svi učesnici proglašeni pobednicima.

 

 

 

 

Ovo je prvi put da na plivanju za krst učestvuje jedna princeza, a da kuriozitet bude veći, ona nije srpskog roda, već dolazi iz Škotske, a ispoveda pravoslavlje. Za razliku od nje, Đorđu je ovo četvrti put da pliva za krst. A podršku deveru i njegovoj supruzi, kao i ostalim vitezovima plivačima, dala je svojim prisustvom princeza LJubica, supruga princa Mihajla.

Veroljub Milošević.

Nedavne objave