100 СРПСКИХ ФИЛМОВА

НАЈБОЉИ – КО ТО ТАМО ПЕВА

При крају прошле године, поводом сто и двадесет година од приказивања прве филмске пројекције у Србији и на Балкану, Југословенска кинотека је, на основу гласања српских теоретичара, аналитичара, критичара, режисера, глумаца, сценариста, продуцената и других филмских стваралаца, направила листу најбољих сто српских филмова. Листа је обухватрила снимљене српске филмове у периоду од скоро деведет година, од 1911. до 1999. године.

domaci filmovi

Поново, по зна који пут, на првом месту нашла се трагикомедија, филм “КО ТО ТАМО ПЕВА” (снимљен 1980. године), за који је сценарио написао познати српски писац ДУШАН КОВАЧЕВИЋ, а режирао СЛОБОДАН ШИЈАН. У овом култном филму играла је  све сама епита српског филма, Данило Бата Стојковић, Драган Николић, Павле Вуисић, Александар Берчек, Неда Арнерић, Миливоје Мића Томић, Славко Штимац, Боро Стјепановић, Бора Тодоровић, Слободан Алигрудић, Ташко Начић … Посебно уверљиве улоге су остварили натуршчићи, Станојко Миленковић и Милован Тасић Таша.

domaci filmovi

Интересантно, да је буџет за овај филм био само 180.000 немачких марака (!?) што је фантастично мала сума, с обрзиром  да су неки филмски пројекти у то време коштали вишеструко скупље. Поред тога, филм је снимљен за само 26 радних дана, али се зато снимало днавно и по двадесет часова, уз  дневно светло, понекакд и уз батеријску лампу!? Ипак, и поред свега, филм “Ко то тамо пева” постао је куллтно  остварење српског филма, које је заслужено на првом месту.

domaci filmovi  domaci filmovi

Одмах иза филма “Ко то тамо пева” нашла су се два дела великог српског режисера Александра Саше Петровића, оба  из тзв. “црног таласа”, на другом месту,”Скупљачи перја” (1967.) и на трећем мемсту, “Три” (1965.). Први филм “Скупљачи перја”, у којем играју Беким Фекмију, Оливере (Катарина) Вучо, Велимир Бата Живојиновић, Гордана Јовановић, Мија Алексић и други овенчан је многим наградама. У Кану је био номинован за “Златну палму”, а добио је гран-при жирија. Био је и кандидат за “Оскара” за најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Филм “Три” снимљен је по мотивима збике књижевника Антонија Исаковића, “Папрат и ватра” а у њему су играли, Бата Живојиновић, Славко Перовић, Воја Мирић, Миливоје Мића Томић, Бранислав Јеринић, Драгомир Гидра Бојанић и други.

domaci filmovi

Иза ове велике тројке следе, “Кад будем мртав и бео” (Живојин Павловић), “ВР – Мистерије организма”, “Буђење пацова”, “Маратонци трче почасни круг”, “Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ”, “Марш на Дрину”, “Подземље”, “Јутро”, “Отац на службеном путу”, “Лепа села, лепо горе”, “Национална класа”, “Балкански шпијун”,  “Млад и здрав као ружа” …

domaci filmovi domaci filmovi

Одлучено је, сходно својим облашћењима а према Закону о културним добрима, Југословенска кинотека ће све филмове на листи прогласити за културно добро од националног значаја. До сада су само четири остварења проглашена  за културно добро од националног значаја, а то су филмови: “С вером у Бога”, “Невиност без заштите”, “Грешница без греха” и “Рударева срећа”.

 

Уз то, Александар Ердељановић, управник Архива Југословенске кинотеке је рекао  да ће и сви филмови, који су снимљени у Србији до 1944. године бити проглашени за културна добра од изузетног значаја за нашу земљу,  а ту спадају: “Улрих Цељски и Владислав Хуњади” и “Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа”.

За СТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

foto: printscreen

Nedavne objave