ПЛИВАЧИ ЈАЧИ ОД КАМЕНА

БОГОЈАВЉЕЊЕ – ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ

Иако је било хладно време, темпаратура у свим местима испод нуле, у скоро немогућим условима за пливање, традиција започета почетком деведесетих година прошлог века се наставаља. И што нас радује, сваки пут је све више пливача. и места у Србији, Републици Српској и Црној Гори, који на Богојављење, дан учи велике православне славе, Свети Јован Крститељ, узимају учешће у витешком пливању за Часни крст.

По обичају, највише је било пливача у Београду, који су пливали за Часни крст на Ади Циганлији,  Земунском кеју и у Сурчину. На Ади Циганлији је победио двадесетдвогодишњи  Алекса Драгаш, кадет Војне академије из Београда. На Земунском кеју најбржи је био Славиша Ивановић, а у Сурчину, где се пливало на Бечменском језеру најбољи је био Никола Гачић.

Победе су у тридесетак градова у Србији, Републици Српској и Црној Гори извојевали; Сандро Бегановић (у Сремској Митровици), Стеван Гашевић (Прокупље), Петар Костић (Ниш), Анђелко Ковачевић (Чачак), Петар Бањац (Ћуприја), Данил Атанасов (Власина), Драгослав Ђорђевић (Владичин Хан), Милош Тошић (Власотинце), Дејан Мијаловић (Пирот), Раде Дабетић (Подогорица), Никола Москов (Херцег Нови), Драган Гаги Јоветић (Улцињ), Никола Кнежевић (Беране), Ђорђе Рађеновић (Бањалука), Драгиша Ђурић (Брчко), Небојша Шофранац (Бар), Златко Пазуревић (Дервента) …Међу победницима било је и девојака! У Зворнику је победила Милица Мијатовић, у Зрењнину – Тијана Сич, у Газиводама на Косову и Метохији – Милица Ђурић, Пријепољу Јасминка Симовић …

Са одушевљењем је поздрављена лепша половина принца Ђорђа Карађорђевића, која је пливала са мужем. На Земунском кеју, омладинка Милица Терзић, није победила, али се успешно носила са момцима. После пливања за Часни крст поносно је присутним показала захвалицу, на којој јој је уз благослов Српске православне цркве доделила Градска општина Земун, Храм Светог оца Николаја и Свебор.

На захвалници је писало:

Кроз ватру и воду дигнуте главе, славом победе, части и славе, Поново гори Немањића пламен, стасају момци чврсти к’о камен.

Посебно су одушевили пливачи у Земуну, који су на својим мајицама имали исписане речи: Херијима албанске голготе, без њихове жртве не би било нас.

У Земуну Његова светост патријарх српски Иринеј  је пред почетак пливања за Часни крст служио литургију у Храну Светог оца Николаја и освештао спомен-обележје “Богојављенски пливач”, док је на Ади Циганлији традиционалну беседу одржао епископ топлички Арсеније.

 

За СТВ Чикаго: Зоран ЈАКШИЋ

Nedavne objave