KUSTENDORF 2017

FILMSKE NAGRADE ZA BUDUĆNOST

Jubilarni 10. filmski i muzički festival “Kustendorf 2017”, koji se održava od 14. do 19. janauara na Mokroj gori, poznatom Drvengradu ili Mećavniku, svečano je otvorIo, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisianja u Vladi Srbije. Publici se obratio i slavni srpski režiser, Emir Kusturica i njegov filipinski kolega Lav Dijaz, osvajač “Srebrnog medveda” za film “Uspavanka za tužnu misteriju”, koji je nagrađen i venecijanskim “Zlatnim lavom” za film “Žena, koja je otišla”. Dijaz, obraćajući se publici kazao je, da ga je Kusturica srpskoj javnosti predstavio kao komunistu, ali, on se zbog toga ne ljuti jer je to po ubeđenju, upravo se tako oseća. Osnivač “Kustendorfa”, Kusturica je Dijazu uručio “Nagradu za buduće festivale”. Istu nagradu je sutradan dobio je i Gordan Mihić, poznati  srpski TV i filmski scenarista. Prvog dana, u večernjim časovima publiku je zabavljao muzički sastav “The No Smoking Orcherstra”.

KUSTENDORF 2017
KUSTENDORF 2017

No Smoking Orchersar

Posebno veliko interesovanje je izazvala prva projekcija u Srbiji Kusturičnog filma “Na mliječnom putu” u kojoj igra slavna holivudska glumica i jedna od najlepših žena na svetu, Monika Beluči. Pored nje u filmu glumi i popularna srpska glumica, Sloboda Mićalović, kao i Emir Kusturica. Projekcija je održana u sali “Prokleta  avlija”, ali, zbog velikog interesovanja, jer prvoj projekciji nisu mogli svi da prisustvuju zbog malog kapaciteta, dva sata kasnije film je prikazan i u dvorani “Stenli Kjubik”.

KUSTENDORF 2017

Naša glumica, Sloboda Mićalović je oduševljena svojoj ulogom u filmu. Kako ističe, uloga u filmu Emira Kusturice  je sasvim suprotna od svih rola, koja je dosad odigrala na filmu i TV. Inače, u potaji, Sloboda je oduvek imala žarku želju da sarađuje sa Emirom Kusturicom. Konačno joj se u filmu “Na mliječnom putu” ukazala prilika. Raduje se što je igrala zajedno sa jednom velikom holivudskom glumicom, Monikom Beluči. Samu predstavu je emotivno doživela, pratila je često suznih očiju, a novinarima je nakon prikazanog filma rekla:

– Fascinirana sam hrabrošću Emira Kusturice da mi dodeli takvu ulogu, koja se razlikuje od mojih dosadašnjih. Ova praksa treba da bude podstrek mladim režiserima  da i oni krenu istim putem.

Inače, pre “Kustendorfa”, film na “Mliječnom putu” bio je na Venecijanskom festivalu, a prikazan je i u  Moskvi, Londonu i Lisabonu.

Gost 10. festivala “Kustendorf 2017” bio je i slavni ruski književnik Zahar Prilepin, pisac romana “Patalogija”, “Sanjke”, “Greha”, “Cipela puna vruće votke” …

Održene su i radionice u kojima, su pored Lava Dijaza, učestvovali i Gordan MIhić, Emir Kusturica i još nekoliko poznatih autora.

KUSTENDORF 2017

Ovogodišnji šestodnevni “Kustendorf” imao je bogati program. U programu: retrospektiva velikana, koji su se održavali u salama: “Stenli Kjubik”, “Prokleta avlija” i amfiteatru “Noam Čomski” planirani su filmovi “Uspavanka za tužnu misteriju” (autor Lav Dijaz), “Buđenje pacova” (Živojin Pavlović), “Crna mačka, beli mačor” (Emir Kusturica), “Mehanizam” (Đorđe Milosavljević), “Vrane” (Ljubiša Kozomara), te, ostvarenja “Kad budem mrtav i beo” (Živojin Pavlović), “Papirnati život” (Zoran Tairović), “Žalejka” (Elica Petkova), “U kravetru sa Viktorijom” (Žustin Trije), “Svi severni gradovi” (Dane Komljen), “Stari kamen” (Džoni Ma), “Nedeljivo” (Edoardo De Angelis), “Duša na struni” (Džang Jang) …

KUSTENDORF 2017 Emir Kusturica

U takmičarskom delu programa učestvuju filmovi: “Tišina”, “Maleš”, “Nevestina kći”, “Podmornica”, “Nikog nema”, “Niz grlo”, “Sandra”, “Uznesenje”, “Put za Kujumbu”, “Lulu Irl””, “Smrzavanje”, “Prvi”, “Oj, Krajino”, “Ljubav” “Dadija”, “Posle”, “Suvozači”, “Otplutaj, otplovi”, “Pre sna”, “Papadura”, “Crno nebo staje u oko mrtve krave”.

Za muzički deo festivala organizator je angažova mnoga popularna imena i grupe , Anu Popović, jednu od najpoznatijih svetskih džez pevačica i gitarista, koja poslednjih godina živi u SAD, rok-grupu “Van Gog”, novosadski “The Big Band”, sastav “Che Sudaka”.

 

Novinarima i posetiocima  Festivala prikazan je i dokumentari film u kojem su imali priliku da vide najpoznatija imena, koja su ranije bila na Festivalu, iz sveta filma, muzike književnosti, kulture, među njima, Džarmuša, Mihalkova, Džonija Depa, Handkea, Fatiha Akina, Kjarostamija, Kurija Bilga Džejlana, braću Darden, Balabanova, Končalovskog, Kim Ki Duka, Ašgara Farhadija, Matea Garonea, Paola Sorentina ….

Ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg 10. festivala  “Kustendorf 2017” predviđena je za četvrtak 19. januara u večernjim časovima, kada će biti dodeljene nagrade autorima za najuspešnija filmska ostvarenja u takmičarskom delu programa.

 

Za STV Čikago: Zoran JAKŠIĆ

foto: Kustendorf

Nedavne objave