REKORDNA POSEĆENOST NA SRB FESTU U ČIKAGU

TRADICIONALNI TRODNEVNI SERBFEST U ČIKAGU OVOGA PUTA SA NAJVIŠE POSETILACA

Čikago, grad poznat po svojoj raznolikosti i bogatoj kulturnoj sceni, svake godine ugosti različite manifestacije koje slave različite etničke zajednice i njihove tradicije. Jedan od najvažnijih trenutaka u godini za srpsku zajednicu u Čikagu je svakako “Serb Fest” – trodnevni festival koji slavi srpsku kulturu, tradiciju, hranu i muziku. Ovaj festival je postao ne samo simbol srpskog nasleđa, već i događaj koji okuplja ljude različitih uzrasta i interesovanja koji zajedno dele radost i uče o bogatoj kulturi Srbije, pa je tako kroz ovogodišnji festival prošlo više od deset hiljada gostiju.

SERB FEST 2023 DRONE VIDEO 

Serbfest Chicago 2023

Neki od glavnih fokusa Serb Fest-a su hrana, muzika, folklor i zabava. Posetioci su imali prilike da uživaju u širokom spektru autentičnih srpskih jela, kao što su ćevapi, pljeskavice, pečenje, burek i mnoge druge ukusne poslastice. Osim toga, tu su bili i razni štandovi sa tradicionalnim rukotvorinama, suvenirima i umetničkim delima, pružajući posetiocima mogućnost da kupe autentične komade srpske kulture.

Veliki broj volontera, mahom omladine ove godine pomogao je da se festival održi u najboljem duhu. I pored toga, prisustvo dosta amerikanaca uveličalo je “Serbfest” za koji svi kažu da je ove godine bio neverovatno posećen. Za ovaj 33 Serb Fest otac Darko Spasojević kaže da je veoma radostan zbog učešća i prisustva mladog sveta na festivalu i da u proteklih 20 i više godina, koliko je u Čikagu, nije video veću posećenost festa. Za dobru organizaciju pobrinuli su se i Jelena i Toma Stojaković, mnogi parohijani, prijatelji, sveštenstvo i sponzori.

Muzika je još jedan ključni element Serb Fest-a pa se proteklog vikenda moglo uživati uz nastup orkestara “Dunav”, “Prazna Flaša”, “Rock Yunion”, uživo svirkom harmonike Miće Radovanovića sa kolegama Jasminom Ilić, Sašom Minićem, Nedom Gorančić, Dijanom Antonijević, Nešom Kastelom, i violinistom Ivanom Jovićem. Posetioci su uživali i u nastupima ansamba Milana Andrijanića, “Oko Sokolovo” koji je nastupao sva tri dana sa različitim folklornim igrama. Za decu u zadnjem delu dvorišta bile su organizovane razne igre i tobogani.

Ovaj festival nije samo prilika za proslavu srpske kulture, već i prilika za edukaciju. Posetioci koji manje poznaju Srbiju mogli su naučiti o istoriji Srbije, običajima, jeziku i tradiciji kroz postavku izložbe koja je bila u jednoj od sala. Takođe mnogi od posetilaca koji ne dolaze često posete crkvu, prisustvuju liturgiji i zapale sveće za zdravlje i upokojene.

VIDEO 

Serb Fest je više od festivala – to je prilika da se ljudi povežu, upoznaju, vide sa starim prijateljima i poznanicima, podele svoje priče i očuvaju prijateljstvo. Kroz ovaj događaj, srpska zajednica u Čikagu pokazuje svoju posvećenost očuvanju tradicije i promovisanju kulturnog bogatstva svoje zemlje. A za Čikago, to je još jedan dokaz da je grad u kojem se različite kulture mogu spojiti i stvoriti nezaboravna iskustva koja obogaćuju sve koji ih dožive.

FOTO GALERIJA

Autor: STV

Foto – video – drone : Sasa Lukić, Srpska Televizija USA

Nedavne objave