PRIPREME KOŠARKASKE REPREZENTACIJE SRBIJE ZA PRVENSTVO SVETA

Na svetsko prvenstvo bez Nikole Jokića.

Pored Jokica selektoru Pesicu otkazali Vasa Micic, Nikola Kalinic, Vladimir Lucic, Ognjen Jaramaz,Nemanja Nedovic,Aleksej Pokusevski, pa ce na prvenstvo ici jedna nova podmladjena reprezenracija bez naglasenih ambicija i cinjenice da se sa ovih pozicija ne mogu sagledati nase mogucnosti a nase ambicije i ielje su i pored svega uvek najvece.

Posle dvadeset dana priprema kosarkaska reprezentacija Srbije danas putuje u Kinu gde ce odigrati jos dve prijateljske utakmice sa Kinom i Brazilom da bi se potom uputila u Manilu na Filipinima gde od 26 ovog meseca igra prvu utakmicu sa Kinom u okviru svetskog prvenstva za kosarkase u grupi sa Kinom, Portorikom i Juznim Sudanom.

Pripreme nase reprezentacije pod vodjstvom selektora Pesica i njegovog strucnog staba su se odvijale u sportskom centru FSS u Staroj Pazovi uz izvanredne uslove koje ovaj kompleks pruza za ovaj period rada i maksimalne koncentracije u pripremi za sampionat.

lste su protekle po izjavi Pesica sasvim dobro i po planu sa napomenom je veliki broj otkaza u prilicnoj meri poremetio velike ambicije koje smo gajili pred pocetak ovog SP u basketu.

Najveci hendikep i razocaranje za sve ljubitelje kosarke je otkazivanje po mnogima najboljeg svetskog kosarkasa i MVP finalne serije NBA lige Nikole Jokica sa obrazlozenjem da je premoren da mu treba odmor i da pshicki u ovom momentu nije spreman da se odazove pozivu i uzme ucesce igranja u reprezentaciji i svih obaveza koje nose pripreme pred sampionat posle njegove naporne sezone u NBA.

 

Sigurno je da bi reprezentacija sa Jokicem bila itekako jaca i ambicije iste u tom smislu mnogo vece i slobodno mozemo reci i najvece.

Ovako posle izostanka Jokica doslo je do otkaza jos nekih vrlo bitnih igraca pa je selektor Pesic bio prmoran da priprema jednu prilicno novu reprezentaciju za koju niko ne moze da bude siguran koje su njene stvarne mogucnosti i sta ce nam doneti svetsko orvenstvo koje sledi od 25 avgusta do 10 septembra i koje ce se odrzavati u Filipinama, Japanu i lndoneziji.

Pored izostanka Jokica selektoru su otkazali Vasa Micic, Nikola Kalinic, Vladimir Lucic,Nemanja Nedovic dok su zbog povreda otpali Pokusevski, Jaramaz, Smailagic i Trifunovic.

U okviru priprema za prvenstvo reprezentacija je odigrala nekoliko prijateljskih utakmica.

Prvo su igrane dve utakmuce zatvorenog tipa sa selekcijama BiH i Poljske u kojima je Srbija pobedila ali rezultat istih nije publikovan.

Potom je Srbija nastupila na Akropolis kupu u Atini u kojem je pobedila domacina Grcku 71:64

a zatim minimalno porazena od ltalije 89:88, i zauzela drugo mesto na turniru.

Nakon ovih utakmica Srbija je pred sam polazak na put u Kinu sinoc u prepunoj Areni savladala selekciju Portorika sall0:75 u jednoj spektakularnoj utakmuci koja je odusevila preko 15000 gledalaca u popularnoj i dobro popunjenoj Stark areni u igri koja je nagovestila da i ova oslabljena reprezentacija ima kvalitet i mogucnisti da na najvecoj svetskoj smotri i SP koje sledi igra znacajnu ulogu i mozda se ukljuci u borbu za sam vrh i trku eventualno za neku od medalja.

Posle utakmice sa Portorikom nasa selekcija putuje u Senzen u Kini gde ce 20 avgusta igrati sa domacon reprezentacinim a dan kasnije protivnik ce biti ekipa Brazila.

Obe reprezentacije su ucesnici SP a Kina ce nam biti suparnik u grupi i cak prvi protivnik na startu svetskog prvenstva koje za nas zakazano 26 avgusta u Filipinama tj u gradu Manila a start samog prvenstva je dan ranije kada se u uvodu istog u prvoj utakmici sastaju selekcije ltalije i Angole.

Nakon sinocne utakmice sa Portorikom selektor Pesic je odrzao konferenciju za stampu i pred okupljenim novinarima rezimirao ucinjeno do sad i izneo plan do pocetka sampionata i ambicije sa kojim putujemo na najvecu svetsku kosarkasku smotru na Daleki istok i ocekivanja u vezi sa istim:

“Zahvalio bih se pre svega publici sto je veceras dos/a u ovolikom broju i lepo nos podriala. Ostvarili smo ubedljivu pobedu uz vrlo dobru ugru i postovanje datih ciljeva igracima. Ali treba biti realan rezultat je visok1 ali on ne pokazuje da smo mi bas toliko dobri niti da je protivnik los jer ima tu i mnogo subjektivnih okolnosti. Noma ce ova utakmica dosta koristiti1 uostalom Portoriko ce nam biti protivnik u grupi i snjime cemo se ponovo sastati. Svaku ekipu postujemo nikoga se ne plasimo i verujemo u nose mogucnosti. Moramo ostati skromni da verujemo u svoj kvalitet i da imamo samopouzdanja sto nos je i do soda krasilo i to treba da bude odlika nose reprezentacije. Svi momci su svesni svoje odgovornosti koju nosi igranje za reprezentaciju i obaveze u istoj a i svi mi ostali znamo isto. ielja nam je da se predstavimo u dobrom svetlu prvo na ove dve utakmice u Kini a potom i na samom prvenstvu i tokom celog naseg trajanja na istom.

Ceka nos dugi put1 drugacija klima1 vremenske zone1 vlainost vazduha1 adaptacija i sve to moie i te kako da poremeti svakog. Zato je prvo ie/ja da nos posluii zdrav/je i u skladu sa svime recenim znatno smo ojacali medicinski tim jer ce izazova biti mnogo.

lmamo novih igraca kao recimo Nikolu Jovita koji igra u NBA ali ne moiemo znati koliko ce on stvarno moci i zbog svojih godina i svega sto prati igranje za reprezentaciju. To je mnogo drugacije nego igranje u klubovima. Drugi Jovic1 Stefan koji je imao pauzu zbog privatnih problema je igrac kojeg bi svaki tim poieleo ali je pitanje koliko ce on zbog odsustva biti spreman za sve napore a ja se nadam poznajuci ga da hoce i da ce uvek biti na visini zadatka. On je primer dobrog i uvek motivisanog igraca i za njega radi vreme.

Sto se tice samog zdravstvenog biltena ostalih igraca mislim da je dobar i da ce takav i ostati. Puno smo radili u prethodnom pripremnom periodu1 nismo prakticno izlazili iz

dvorane. Radili smo sa puno elana i koncentracije. Sve je bi/a na dobrom nivou. Naravno sada su noge svima ma/a teske ali sve ce doci na mesto i zato kaiem stanje u ekipi je dobro i ielimo da tako i ostane.

Sn se nee same /orme i igre ekipe ja sam sada zadovoljan. Videcemo ipak kako ce to izgledan kada pocnu zvanicne utakmice i samo prvenstvo. Nece bin /aka ni pronv ovog Portorika koga smo veceras tako nadigrali jer smo bili silno monvisani pred svojom publikom.

Odbrana ad tranzucije je kjuc uspeha. /mama ekipu koja je fizicki jako dobra i moie da dobro trci i neutralise suparnika u tom segmentu. Videli ste veceras kako je to izgledalo koliko se puta Milunnov vrano na kontru a i svi ostali su bili dobri i disciplinovani u svojim postavkama igre i u napadu i odbrani.

Opet napominjem da je k/juc svega u igri arganizovan odbranu nakon naseg napada. Jer kad se dobro tada organizujemo to nam daje samopouzdanje. Radicemo jos na tome i verujem da ce mo na prvenstvu koje vrlo brzo sledi posle jos ave dve pripremne utakmice bin potpuno spremni i ocekujem dobre rezultate na zadovoljstvo i nas koji se budemo borili tamo i svih nasih /jubitelja kosarke koji ce nas pomno i sa velikom painjom i interesivanjem prann na sampionatu”

zavrsio je obracanje medijima neposredno posle utakmice sa Portorikom i samo dan pred odlazak u Kinu i kasnije na SP u Manili selektor kosarkaske reprezentacije Srbije Svetislav Pssic.

Na put ce poci 13 igraca, jedan vise od broja koji se mogu prijaviti FlBa, a taj jedan prekobrijni ce biti odredjen 48 sati pre pocetka prvenstva.

Pored vec pomenutih koji su otkazalu na spisku nece biti ni mladog Nikole Topica i Beslaca za koje radi vreme i koji ce biti verovatni ucesnuci narednih smotri reprezentacije u okviru kvalifikacija za evropsko prvenstvo koje ce uslediti u februaru mesecu sledece godine.

Na put za Kinu i dalje za Manilu na SP putuju sledeci igraci:

  1. Aleksa Avramovic

 

  1. Bogdan Bigdanovic

 

  1. Nikola Milutinov

 

  1. Ognjen Dobric

 

  1. Dejan Davidovac

 

  1. Stefan Jovic

 

  1. Dusan Ristic

 

  1. Vanja Marinkovic

 

  1. Aleksa Radanov

 

  1. Borisa Simanic

 

  1. Marko Guduric

 

  1. Filip Petrusev

 

  1. Nikola Jovic

 

Strucnj stab i saradnici selektora Pesica su :

 

Direktor reprezentacije:

 

Dragan Tarlac

 

Pomocnj treneri :

 

Oliver Kostic, Sasa Kosovic, Marko Marinovic,Ognjen Stojakovic, Nenad Jakovljevic

Treneri za fizicku pripremu:

 

Marko Sekulic, Fedja Sretenovic, Marko Stanojevic. Medicinski tim:

Prif. Dr. Dragan Radovanovic, dr. Milan Mirkovic. Fizioterapeuti:

Dusan Popovic, Marko Sokic, Dusan Sajic, Veljko Nikolic.

 

Tim menadzer:

 

Nebojsa Ilic PR menadzer:

Ivan ivkovic Ekonom:

Jovica Anicic. Nacionalni tim ce nakon utakmica u Senzenu sa Kinom i Brazilom u Manilu otputovati

22.08 dok ce prvi mec na svetskom prvenstvu igrati 26 avgusta od 14 casova protiv reorezentacije Kine.

Preostale dve utakmice u grupi B Srbija igra 28 avgusta protiv Portorika u 14 casova i 30 avgusta protiv Juznog Sudana u 10 casova.

Za STV USA CIKAGO : RAJKO DELIBASIC

FOTO KSS i STV

Nedavne objave