KRSTOVDAN, BOGOJAVLJENJE

Sreda 18. januar – Krstovdan

Četvrtak 19. januar – Bogojavljenje

Petak 20. januar – Sv. Jovan Krstitelj

 

U sredu 18. januara je Krstovdan. Ovaj dan nije praznik, on predstavlja zapravo samo navecerje Bogojavljenja, ili Prosvjascenija, kako ga Rusi nazivaju. Na Krstovdan se posti strogo, prvi put posle Bozica, jer je do ovog dana bilo razresenje od posta, zbog Rodjenja Hristovog.

U četvrtak 19. januara je praznik Bogojavljenje. Када Господ Исус беше навршио тридесет година од Свог телесног рођења, Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам, почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Кирил Јерусалимски вели: “Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан”. При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна која се у Старом Завету наговештавала, о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тј. тајна божанске Свете Тројице. Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину. Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом.

А када Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: “Гле, Јагње Божије које узима на се гријехе свијета” (Јн 1, 29) и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења. Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења. Празник Богојављења (Теофанија, грчки) просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и неразделну. То је једно. И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.

Praznik se proslavlja 19. januara (6. januara), i tada se vrši vodosvećenje. Od osvećene bogojavljenske vodice, svi nose po malo kući, za osvećivanje i piće. Ova vodica se ostavlja i u crkvi. Bogojavljenska vodica naziva se grčkom recju agiazma i ona se u starija vremena davala bolesnicima koji se nisu mogli pricešcivati, radi osvećenja. Na ikoni dogadaj Hristovog krštenja predstavlja se ovako: Hristos stoji u reci Jordanu, a sveti Jovan ga krštava vodom; nad Isusom, u visini, vidi se Sveti Duh u obliku goluba u letu. Hriscani se na ovaj praznik pa do Savindana pozdravljaju sa recima: “Bog se javi” – “Vaistinu se javi!”

Od Božica do Bogojavljenja mrsni su dani, pa i sreda i petak, ali se uoci Bogojavljenja, na Krstovdan, posti ma koji dan bio. Bogojavljenje se nikada ne posti, a praznik sv. Jovana Krstitelja se posti ako padne u sredu ili u petak.

Prilikom vodoosvecenja, svestenik se moli da voda bude na izbavljenje od grehova, za isceljenje i ociscenje dusa i tela, na osvecenje srca i uma i na svaku izvrsnu korist, da ona bude voditelj u vecni zivot i odgoni svaki nasrtaj vidljivih i nevidljivih neprijatelja.

Bogojavljenska vodica je samo jedan od vidljivih (materijalnih) dokaza svetosti i istinitosti nase Pravoslavne vere. Od svih hriscanskih konfesija, jedino u Pravoslavnoj Crkvi, voda koja se osvesta na Bogojavljenje, nikada se ne kvari i uvek je sveza i pitka silom Duha Svetoga koji obitava u njoj i ne dozvoljava prolaznost i truleznost materiji (u ovom slucaju vodi).

Bogojavljenska vodica se moze piti za zdravlje i spasenje bilo koga dana (uz prethodni jednodnevni post) i to samo ujutru pre bilo cega drugog sto cemo pojesti ili popiti. Procitamo molitvu, prekrstimo se i tri puta nakrenemo i pijemo vodu, svaki put izgovarajuci sa verom: prvi gutljaj ” u ime Oca “, zatim ” i Sina ” i na kraju ” i Svetoga Duha – Amin ” (u nastavku ovog pisma vam objavljujemo tekst molitve pre i posle uzimanja Bogojavljenske vodice).

U petak 20. januara

Свети Јован Крститељ. Због тога што је Јованова главна улога у животу одиграна на дан Бојогављења, Црква је од старине посветила дан по Богојављењу спомену његовом. За овај дан везује је још и догађај са руком Претечином. Јеванђелист Лука пожелео је да пренесе тело Јованово из Севастије, где је велики пророк и посечен био од Ирода, у Антиохију, своје родно место. Но успео је само да добије и пренесе једну руку која се у Антиохији чувала до десетог века, па је после пренета у Цариград, одакле је и нестала у време Турака. Свети Јован прославља се неколико пута у години, но највише свечара има овога дана.

Међу личностима јеванђелским, које окружавају Спаситеља, личност Јована Крститеља заузима сасвим засебно место, како по начину свога доласка у свет, тако и по начину живота у свету, и по улози крштавања људи за покајање и крштења Месије, и тако најзад по своме трагичном изласку из овог живота. Он је био такве моралне чистоте да се, ваистину, пре могао назвати ангелом, како га Свето Писмо и назива, него ли смртним човеком.

Од свих осталих пророка свети Јован се разликује нарочито тиме што је он имао ту срећу да је могао и руком показати свету Онога кога је пророковао. За руку светог Јована прича се да ју је сваке године на дан светитељев архијереј износио пред народ. Понекад се та рука јављала раширена, а понекад и згрчена. У првом случају означавала је родну и обилну годину, а у другом неродну и гладну.

МОЛИТВЕ ПРЕ УЗИМАЊА БОГОЈАВЉЕНСКЕ ВОДИЦЕ

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин!

Слава Теби, Боже наш, слава Теби. Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше. Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Пресвета Тројице. помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико. опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут) Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Господе помилуј (12 пута), Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу Цару нашем Богу! Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем, Псалам 50;

Добросрдни и једини милостиви Господе, који имаш чашу непресушну дарова, дај и мени жедном да захватим воду за опроштај грехова. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Дјево чиста, палато Христова, молим те да моју душу, ослабљену грехом, учиниш домом Пресветога Духа, водом са животворног извора, да бих те благодарно славио.

ГОСПОДЕ ПОМИЛУЈ (30 ПУТА)

Господе Исусе Христе Боже наш, који си један са беспочетним и бесмртним Tвојим Оцем, и који си увек заједно са беспочетним и вечним Твојим Светим Духом и који си Својим пречистим и Светим Крштењем осветио ову воду, и сада освети нас грешне и недостојне слуге Твоје, који те призивају.

Ти сам, Господе, учини сада да ова Света вода, освећена присуством и благодаћу Твога Светог Духа, буде у мени, слузи Твоме, који од ње пије, на просвећење душе, освећење тела, умртвљење страсти, одбацивање лукавих помисли, одбацивање и чување од сваке сатанске напасти, исправљање живота и учвршћивање у творењу заповести Твојих и на сваку спасоносну корист.

Тако да благодаћу ове Свете воде будем заклоњен од сваког сатанског насртаја, и останем неповређен, на славу Твога преблагога и најсветијег Имена. Молитвама Пресвете и славне Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије и свих Светих Твојих. Амин!

За време Твог крштења у Јордану засведочено је поклоњење Светој Тројици. Јер глас Очев сведочио је о Теби, назвавши Те љубљеним Сином, а Дух у виду голуба објављиваше истинитост тих речи. Христе Боже који си се јавио и свет просветио, слава Ти!

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Данас си се Господе јавио васељени и светлост Твоја обасја нас, који Ти разумно певамо: Дошао си и јавио се вечна Светлости!

Сада се пије вода, у три гутљаја. Први гутљај: У име Оца; Други: И Сина; Трећи гутљај: И Светога Духа! УЈУТРО ПРЕ БИЛО ЧЕГА ДРУГОГ!!!

 

МОЛИТВА БЛАГОДАРНА ПОСЛЕ УЗИМАЊА БОГОЈАВЉЕНСКЕ ВОДИЦЕ

Слава неисказаној и неиспитаној доброти, слава неизмерном и кротком дуготрљењу, слава Твоме милосрђу што си сада и мене грешнога и недостојнога слугу Твога, удостојио да пијем од ове освећене и Свете воде. Ради тога окрепи живот мој, сачувај ме неповређенога, учини да ме не обману непријатељи и да не будем заробљен нечистим помислима. Него ме обновљеног управи по Твојој вољи и оснажи за добра дела. Удостој ме да се неосуђено причестим и светим, бесмртним и животворним Тајнама Твојим, за опроштење грехова и на живот вечни. Јер си Ти радост душа наших и Теби славу узносимо са беспочетним Твојим Оцем и пресветим и благим Твојим Духом, сада и увек и у векове. Амин!

Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима. Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин. Господе помилуј (3 пута);

Господе Исусе Христе Сине Божији, ради молитава пречисте Твоје Матере, преподобних и богоносних Отаца наших и свих светих, спаси ме грешног. Амин!

iz hrama sv. Tome u Johanesburgu otac Pantelejmon Jovanovic

 

posetite kategoriju istorija na linku https://srpskatelevizija.com/category/istorija/

Nedavne objave