100 ГОД. ГОРНИЧЕВСКЕ БИТКЕ И БОЈА НА КАЈМАКЧАЛАНУ

ПОТОМЦИ ОДАЛИ ПОЧАСТ СЛАВНИМ ПРЕЦИМА

 

Поводом обележавања 100 годишњице Горничевске битке и Боја на Кајмакчалану око педесет чланова Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920.  боравило је пет  дана, од 28. септембра до 2. октобра у Грчкој и Македонији.

bitka-na-kajmakcalanu-stogodisnjica-stv-usa-amerika
Stogodisnjica Gorničevske bitke i boja na Kajmakčalanu – Srpska Televizija USA

Дана 29. септембра Републички одбор Савеза, који је је био иницијатаор овог путовања, у сарадњи са државним органима и осталим структурама друштва у Републици Србији и Р. Македонији, организовао је и одржао комеморације на Српском и Француском војничком гробљу у Битољу и Српском војничком гробљу у Скочивиру. Поред тога, потомци су посетили  и обишли  остала значајна историјска места око Битоља.

kajmakcalan-stv-usa-28
Stogodisnjica Gorničevske bitke i boja na Kajmakčalanu – Srpska Televizija Čikago USA

Истог дана, 29. септембра у  Дому културе у Битољу, у знак пијетета, поште и захвалности славним прецима, Савез је организовао и одржао трибину на тему „Горничевска битка и Бој на Кајмакчалану 1916. – искуства и поуке“, на којој су учествовали бројни потомци-чланови Савеза из многих градова  Србије,  Београда, Ниша, Моравског, Рашког, Златиборског и Браничевског округа, са Косова и Метохије и из Војводине. Трибини су  присуствовали  и узели учешће већи број грађана Битоља. Она је, у исто време, била прилика да се уруче признања Републичког одбора Савеза, заслужним појединцима и колективима.

stogodisnjica-bitke-na-kajmakcalanu-srpska-televizija-usa-667
Stogodisnjica Gorničevske bitke i boja na Kajmakčalanu – Srpska Televizija USA

– Поред прихвата, опоравка и реорганизације Српске војске на Крфу и Битке у Добруџи, Горничевска битка и Бој на Калемегдану у ратној 1916. години  спадају у нјзначајније историјске догађаје у Великом рату – каже председник Републичког одбора Савеза удружења потомака ратника Србије 1912 -.1920. године, пуковник Љубомир Марковић.

stogodisnjica-bitke-na-kajmakcalanu-stv-usa706
Stogodisnjica Gorničevske bitke i boja na Kajmakčalanu – Srpska Televizija USA

Тридесетог септембра ове године, на Дан када је пре једног века Дринска дивизија, под командом легендарног команданта, пуковика Крсте Смиљанића, ојачана  Добровољачким одредом, којим је командовао пешадијски потпуковник Војин Поповић, познат по надимку  Војвода Вук, освојила и ослободила Кајмакчалан, потомци славних предака су на џиповима изашли на легендарни врх до 13.00 часова, савлађујући пут од око 70 км за пуних пет сати вожње..

По веома лепом и сунчаном дану били су потомци на коти 2525. На њу су пре 100 година избили предњи делови Дринске дивизије и Добровољачког одреда. Поносни на славне претке, али и на себе, делегације потомака положиле су венце палим за Отаџбину, одали пошту и изразили неизмерну захвалност бесмртној генерацији.

Беседу о историјском догађају одржао је председниик РОС Љубомир Марковић, који је уручио Споменицу 100.годишњице Првог светског рата и Завет старих ратника учесника ослободилачких ратова Србије и Црне Горе 1912-1918.године заслужним појединцима.

stogodisnjica-gornicevske-bitke-stv-cikago-716
Stogodisnjica Gorničevske bitke i boja na Kajmakčalanu – Serbian TV USA

Уз пригодан културно-уметнички програм, евоцирана је  успомена на старе ратнике – „солунце”, који су последњи пут положили венац на Кајмакчалан 1996.године, на 80.годишњицу освајања овог врха, заједно са тадашњим амбасадором Зораном Јанаћковићем. Дружењем је  завршено је обележавање 100.годишњице Горничевске битке и Боја на Кајмакчалану.

– Ове победе су биле поуздан доказ, да ће се прећи Црна Река, ослободити Битољ и створити повољни услови за даља успешна дејства, ослонцем на јаке орографске објекте. На тај начин  омогућено је  Српској војсци и савезницима  пробој Солунског фронта 1918.године. Тај успех је у исто време био прекретнице целог Првог светског рата, који је скраћен за годину дана. Због те величанствене победе, у Европи и у свету је успостављен мир, у чему Српска војска са савезницима, има највеће заслуге.- казао нам је Љубомир Марковић.

У суботу, 1.октобра на Зејтинлику, због одређених околности, на којима је инсистирала Република Грчка, уз војне и државне поччачсти одржане су традиционалне комеморације на Српском, Француском, Енглеском, Италијанском и Руском војничком гробљу.

Чланови Савеза, потомци, чији славни преци почивају на Зејтинлику, положили су венце и одали пошту храбрим војницима и још једном показали и доказали, да су достојни бесмртне  легендарне генерације, која се  6 година борила, потукла и срушила четири царевине у ослободилачким, одбранбеним и праведним ратовима. У њима, као по неписаном правилу, губе агресори, који у освајачким и неправедним ратовима, одвоје војску од свога народа, из кога не могу да црпе снагу, па зато морају доживети пораз.

Традиционално и ове године, одржано је „Српско вече у Грчкој“.

У недељу, 2.октобра потомци ратника са делегацијама земаља савезница посетили су Поликастро, град на Вардару, близу границе са Македонијом и 50 км удаљеном од Солуна. Ту су, уз војне и остале почасти, одржали заједничку комеморацију, положили венце пред Заједничком спомен-костурницом, пред спомен-бистом председника Владе Краљевине Србије, Николе Пашића и председницима влада земаља савезника.

О улози и доприносу Српске војске и народа у садејству са армијама савезника у име борачких и патриотских организација Републике Србије, говорио је председник Савеза, пуковник Љубомир Марковић.

На повратку у Отаџбину, потомци славних предака, положили су венац пред спомен цркву-костурницу, погинулих регрута Србије 1915.године у Удову, а у Врању посетили и обишли Спомен-собу Првог пешадијског пука славне Моравске дивизије.

Нека је вечна слава и хвала браниоцима Отаџбине, која је изнад свега!

 

За СТВ: Зоран ЈАКШИЋ

Едитинг : Верољуб Милошевић

фото : Зоран ЈАКШИЋ

 

посетите категорију историја на линку https://srpskatelevizija.com/category/istorija/

Nedavne objave