STV PREDSTAVLJA MLADE UMETNIKE IZ SRBIJE

MARIJA SPIRIĆ, LIKOVNA UMETNICA IZ VRANJA

Oduvek je Srbija bila pravi rasadnik mladih talenata, koji su slavu Otadžbine  prenosili širom sveta. Mnogi pisci, pesnici, vajari, slikari … su afirmaciju sticali radeći daleko od rodne grude, ali neki su, pak, držeći se legendarne pesme velikog srpskog pesnika Alekse Šantića “Ostajte ovde” ostali ovde na radost Srba i onih koji vrednuju, cene i vole što oni rade. Jedana od njih, iako je imala primamljivih ponuda da svoju vrhovnu  umetnost unovči “preko bare” i u mnogim evropskim zemljama ostala je ovde.

marija-spiric-14-copy

O kome je reč? Biću kratak: reče je o MARIJI SPIRIĆ, mladoj i nadasve veoma talentovanoj  likovnoj umetnici iz Vranja

 Marija Spirić rođena je 1983. godine u Vranju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini (Zvečan), 2007. godine na odseku grafika, u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina. Član je umetničke grupe grafičara “LIHT BLAU” od 2009 godine. Član je ULUS-a od 2011. godine. Radi kao profesor likovne kulture u Vranju.

marija-spiric-stv-usa-cikago

Marija je imala kolektivne izložbe u: Galeriji Narodnog univerziteta u Vranje 2009. i 2013. godine i Galeriji Niškog kulturnog centra 2014. godine a kolektivne u:  Domu kulture Studentski grad u Beogradu 2005 – 2006. godine, na Bijenalu umetnika Vranja, u Galerija Narodnog muzeja Vranje, 2007. i 2009  godine. Ova talentovana umetnica  je svoje slike izlagala na Prolećnoj izložbi ULUS-a  u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (Beograd 2009. godine), u Galerij „FENIX” Beograd (umetnička grupa grafičara “LIHT BLAU“, 2010. godine), Galeriji  Narodnog muzeja Vranje (umetnička grupa “LIHT BLAU”, 2010. godine) i Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, na izložbi novih članova ULUS-a, 2011. godine.

marija-spiric-poljubac

Eksperimentišući sa širokim tehnološkim mogućnostima grafike kao složene likovne discipline, Marija Spirić ide korak dalje istovremeno kombinujući više likovnih tehnika pokazujući, pre svega, istančane kreativne . U osnovi njenog likovnog izraza je čista, nemirna linija koja određuje kretanje misli i osećanja. U celokupnom opusu se ističe pomalo neobičan pogled na svet u kome se dešavaju neobjašnjavi, zastrašujući događaj koji se tek naslućuju. Posedujući pripovedački pristup uz pomoć mnoštva detalja i simbola vodi posmatrača u putovanje po izgubljenim, zagonetnim svetovima. U fokusu njenih interesovanja prepliću se fantastika, nadrealno i morbidno. Stvarajući svet izvan granica realnosti kao naličje stvarnosti u kome na poseban, fascinantan način kreira vlastiti univerzum ispunjen čudom, avetinjskom atmosferom Marija Spirić beleži mračne strane ljudske duše – napisala je o njoj poznata Radmila Kostić, istoričar umetnosti, i dodala:

U takvom imaginarnom prostoru se naslućuje opasnost, mešaju se san i java, seta i očaj … Njen izraz postepeno poprima određenu dozu nadrealnog ispunjavajući se izmaglicom zlosutnog, neuhvatljivog i zastrašujućeg.

Upotrebom jarkih boja žute i crvene kao da naglašava vlastitu misteriju. Ponirući u elemente podsvesnog nastoji da zabeleži neuhvatljivo sugerišući intezitet tajnovitog neizrečivog stanja duše. Naglašavajući često natprirodnu dimenziju kroz mračnu i gotovo sablasnu atmosferu ispunjenu košmarima aludira na svakodnevni život običnog čoveka koji nije svestan svoje zarobljenosti u lavirintu života.

Razmišljajući na taj način o vremenu u kome živimo Marija Spirić svojim zrelim likovnim ostvarenjima razbija okvire konvencionalnog otkrivajući najskrivenije tajne čovekovog unutrašnjeg bića.

za STV tekst i foto: Zoran JAKŠIĆ

editing : Veroljub Milošević

 

Nedavne objave