Dan Republike Srpske

Dan Republike Srpske i njena krsna slava Sv. arhidjakon Stefan svecano su obiljezeni u Cikagu 16. januara 2011.  u velikoj sali hrama Sv. Vaskrsenja Hristovog

Sala bila je premala da primi sve one koji su dosli da obiljeze praznik otadzbine. Organizator svecanosti bilo je Udrzenje Srba RS, koje djeluje u ovom gradu. Na pocetku svecanosti njegovo preosvestenstvo vladika g.Longin uz sasluzenje velikog broja svestenika i uz pojanje Hora “Branko Radicevic”, obavio je osvjecenje i sjecu slavskog kolaca.

Nakon intoniranja himne “Boze pravde” prisutne je pozdravio g. Mirko Simic, predsjednik Udruzenja. On je istakao da je Srpska danas otvorena za zivot svih njenih stanovnika bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, politicko ili ideolosko opredeljenje. “RS je stasala u stabilnu politicku i ekonomsku, socijalno odgovornu, demokratsku i integrisanu zajednicu. Ona je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH i sagradjena je na cvrstim temeljima, zacementirana krvlju najboljih sinova naseg naroda. Ti temelji ponekad bivaju napadani, ali krv onih pravednika i ljudi koji vode RS cine je postojanijom i stabilnijom i ostace za sva vremena takva.”

G-djica Jelena Stojakovic u ime Uprave ovog SV. Hrama pozdravila je prisutne , cestitala Dan i Slavu RS i u nadahnutoj besjedi dala u zadatak svima u rasejanju kako ocuvati RS i uciniti je prosperitetnijom i blizom porucivsi – “…trazimo da nasa djeca uce srpski jezik, da nauce himnu “Boze pravde” , da uce srpsku istoriju, da posjecuju nase svete hramove, da pisu rodjacima i rodbini u staroj domovini, da cestitaju zvanicnicima znacajne praznike i slave , da imaju zivu vezu jer se na taj nacin razvija ljubav i patriotizam prema svome rodu.”

Prigodnim govorima gostima su se obratili g. Slavko Panovic, predsjednik SNO, kojom prilikom je urucio predsjedniku Udruzenja ikonu Sv. arhidjakona Stefana, koju je dobio od jednog predsjednika RS.

U ime srpskog naroda sa desne strane Drine i Republike Srbije prisutne je pozdravio i cestitao praznik g. Desko Nikitovic, generalni konzul u Chicagu.

Skupu su se obratili i cestitali slavlje ambasador BiH u SAD g. Mitar Kujundzic i g. Slobodan Pavlovic, senator RS.

Na kraju Episkop Novogracanicki i srednje americki, preosveceni g. Longin svojm obracanjem dao je “krem na tortu”. Nadahnuto je govorio o duhovnom stanju u nasem vaskolikom narodu, posebno pohvalivsi narod RS i njeno rukovodstvo.

Pored zvanicnika srpskog naroda proslavi je pristvovala delegacija Grcke predvodjena g. DIMITRI JORGAKOPULOS, predsjednikom asocojacije ENOSIS i njegov zamjenik g. Dr.ANTONIOS PAPAPOPOPULS, koji su pozeleli sve najbolje Republici Srpakoj.

Mnogo je cestitki stiglo od poznatih srpskih udruzenja, klubova i istaknutih srba u Americi i Canadi, izmedju ostalih, i episkopa g. Mitrofana, dr. episkopa iz Canade g. Gergija.

Pravu ovaciju izazvalo je citanje pozdravnog pisma Predsjednika RS g. Milorada Dodika. Aplauz povodom srdacnih rijeci koje je uputio Predsjednik trajao je nekoliko minuta. Srbima iz Chicaga jos uvijek je u sjecanju posjeta g. Milorada Dodika 2007. god u svojstvu premijera ovom Sv. Hramu.

Poslije oficijelnog programa prisutne su zabavljali folklorna grupa “Soko” i poznati muzicari.

 

photo & info

Gordana Varga

 

Nedavne objave