U INĐIJI ODIGRANO FINALE RUKOMETNOG KUPA ZA ŽENE

Pobeda Crvene zvezde i njena istoriska titula

U finalu rukometnog kupa za žene za sezonu 2023/24 igranom u  Indjiji Crvena zvezda savladala domaćina Železničar tek nakon produžetaka i izvodjenja penala 32:30.

Retko dinamičan i uzbudliv meč opravdao kvalitetom i borbenošću igračica  oba kluba očekivanja od  finala. Posle duže vremena vidjena puna dvorana i prava rukometna atmosfera koju su napravili navijači i jednog i drugog kluba.

Ovo je prva titula za beogradski klub  i ista je zato  istoriska u eri  postojanja crveno belih  sa najavom velike budućnosti ovog kolektiva  i ambicijama  koje je  zacrtalo novo rukovodstvo sa predsednicom Vesnom Bijković koja je i osnovala klub 2016 godine i glavnim sponzorom kluba g-dinom Milanom Vujkom.

Rukometašice Crvene zvezde ostvarile su najveći uspeh u istoriji kluba pošto su pobedom nad Železničarom iz Indjije na njegovom terenu u dvorani Sportskog centra u ovom gradu, posle boljeg izvodjenja penala prvi put osvojile kup Srbije.

Rezultat u regularnom delu je bio 26:26 (12:12), da bi se posle toga igrali pridužetci 2×5 minuta posle kojih je rezultat bio takodje identičan 28:28.

Nakon toga se pristupili izvodjenje sedmeraca da bi se rešio pobednik ovog finala a u istim su bolje bile Beogradjanke 4:2 što je bili dovoljno da se ostvari pobeda i veliki trijumf u finalu ovog najmasovnijeg zenskog takmičenja u rukometu u Srbiji i prvi put osvoji pobedničku pehar u istoriji ovog takmičenja .

Sam početak utakmice je odmah nagovestio oštru i brspoštednu borbu za ostvarenje cilja, za trijumf i pobednički pehar do koga je videlo se odmah od starta stalo igračicama i jednog i drugog kluba.

Ni jedana ni druga ekipa nisu uspele da u prvom poluvremenu ostvare razliku veću od dva gola razlike, često su sesmenjivale u vodjstvu .Zvezda je promašila čak tri penala  u prvih 30minuta ali domaća ekupa to nije znala da adekvatno  iskoristi .

Nisu crveno bele igrale na nivou prethodnih susreta u tih prvih trideset minuta dosta su se mučile u napadu bez pravih rešenja, za razliku od domaćih koje su bile sigurnije i spretnije pa i pored tih činjenica na odmor posle prvog poluvremena se otišlo identičnim rezultatom 12:12.

 

I u drugom poluvremenu domaća ekipa je krenula opet  sigurnije, koncentrisanije za razliku od gošćiju koje dosta greše u brzopletoj igri  i u 35 minuti Železničar je poveo sa tri gola razlike najviše zahvaljuci tim greškama igračica Zvezde.

U 44 minuti Železničar je stigao i do plus četiri 19:15,  u trenucima kad igra ove ekipe izgleda brzo,lepo i atraktivno dok su crveno bele igračice dosta lutale u traženje rešenja i pritom promašivale dosta zicera.

Medjutim Zvezda se trgla nakon toga  brzonoga Stamenić postiže dva gola a raspucala se postala efikasna i delila asistencije Sara Garivić koja u 53 minutu svojim golom izjednačuje rezultat.

Zvezda zatim ima šansu i da povede ali istu ne koristi.

Tri minuta pre kraja talentovana mlada reprezentativka Dunja Tabak pogadja za novo vodjstvo domaćih ali uzvraća Stamenić za 24:24.

Na dva minuta pre kraja Zvezda je ostala sa igračicom manje pošto je isključena Garović. Domaćjmi tim opet dolazi do gola prednosti ali je Aleksandra Stamenić iznudila penal i sama isti realizovala za konačan rezultat regularnog dela 26:26 pa se otišlo u produžetke.

Ni u dva produžetka po 5 minuta nije bilo pobednika već je rezultat ostao 28:28 pa se pristupilo izvodjenju sedmeraca.

Zvezda je bila uspešnija i preko Glušice ,Garović,Majkić i Velicković postigla četiri gola dok su domače to ucinile samo dva puta posto su Jovanović i Lovrić promašile.

Ti  je bilo dovoljno da se posle prave drame , svih vidjenih neizvesnisti i bespoštedne borbe ovo finale okonča u korist Crvene zvezde i njenog velikog prvog i istoriskog trijumfa u finalu rukometnog kupa Srbije.

Neopisivo  slavlje crveno belih i velikog broja njihovih pristalica usledilo je nakon toga na parketu Sportskog centra dvorane u Indjiji.

Nakon toga je sledila  i dodela priznanja svim finalistima, akterima i službenim licima na ovoj utakmici kao uspomene i sećanja na ovaj lepi sportski dogadjaj ,i rukometnu predstavu koju odavno nisno gledali u ovakvom ambijentu prepune dvorane i glasnog navijanja i podrške igračicama i jednog i drugog kluba od njihovih pristalica na tribinama za koju se tražila karta više jer su Zvezdini navijači organizovano došli u velikom broju da podrže svoje ljubimice koje su im eto odužile velikom borbom i još većom pobedom i trijumfom.

Levo krilo Crvene zvezde, kapiten i reprezentativka Srbije  Aleksandra Stamenuć proglašena je najboljom igračicom finala i uz MVP  priznanje koje je primila je  potom sa igračicama podigla veliki lehar pobednika dar RSS :

” Znale smo da će biti težak meč,ali smo od prvog do poslednjeg minuta verovali u sebe i svoje kvalitete i borile se.Igrale smo dobro,pametno i strpljivo.Odbrana je bila odlična pa smo onda dolazili i do lakših golova.Čestitam devojkama na velikoj borbi i osvojenom peharu”

rekla je najbolja ugračica finala u kapiten pobednika Stamenić.

 

Srednji bek crveno belih Teodora Majkić imala je sjajnu rolu u finalu:

“Srce je puno,trofej u rukama,uradile smo sve ono što smo želele i sanjale.Prelep je osećaj pred našim navijačima podići pehar i proslaviti sa njima toliko željeni trofej ”

je ono što je rekla jedana od ključnih igračica Zvezde u ovom meču, neposredno posle velikog finala.

Finale rumometnog kupa Srbije za žene

Železničar -Crvena Zvezda

30:32 (26:26) (12:12)

Igrano u dvorani Sportskog centra u Indjiji.Sudije: Crnjanski i Alimpić.Delegat Ivan Mandić.Sedmerci Železničar 14(10),Crvena zvezda 15(11).Isključenja Železničar 14 Crvena zvezda 10 minuta.

Železničar,

Čavrić,Vujinović1,Novakovic,Obrenovic 11(8),Tabak 6(1),Avramović,Todorović,Lovrić 1, Kovačić 1,Kocić 6,Otašević,Činku,Jovanović,Bakša 2,Agbaba 2 i Vasiljković.

Crvena zvezda ,

Živković,Stamenić 8(3),Majkić 3(1),Savić,Ristić,Aćimović,Glušica 4(3),Andrić,Stamenković,Simić 1,Kačarević,Veličković 4(1),Mančić 1,Rančić 2,Garović 9(2).

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

FOTO RSS

Nedavne objave