U NIŠU ODIGRANA ZAVRŠNICA KOŠARKAŠKOG KUPA SRBIJE “RADIVOJ KORAĆ”.

Crvenoj zvezdi” Žućkova levica”

Tadicionalno, i ove godine završnica košarkaškog kupa Srbije za muškarce pod nazivom kup Radivoja Koraća održana je u Nišu i u istoj učestvovalo osam ekipa počev od četvrt finala .U vrlo uzbudjivom finalu Crvena zvezda bolja od večitog rivala Partizana i po 10 put osvojila pehar najbolje ekipe u srpskoj košarci u ovom takmičenju,četvrti put zaredom. Pre početka utakmuca izvedena  himna “Bože pravde” a nju su pevalu svi prisutni u dvorani. U predigri  u  finalu pionirskog  kupa Mega bolja od Crvene zvezde 105:90.

Crvena zvezda je pobednik košarkaškog kupa Radivoj Korać pošto je u finalu bila bolja od svoga ljutog rivala Partizana u utakmici igranoj sinoć u prepunoj  niškoj hali Čair u prisustvu 5000 navijača oba kluba, u veoma bučnoj  i spektakularnoj atmosferi  koju su napravile pristalice ovih ekipa.

Pre ove finalne utakmice i jedni i drugi su prethodno dobili po dve utakmice četvrt finala i polufinala i tako se plasiralu u očekivano veliko finale.Crvena zvezda je na putu do finala bila bolja od FMPa 80:75, i Čačka 94 87:52, dok je Partizan prvo dobio Hercegivac iz Gajdobre najprijatnije iznenadjenje  ovogodišnjeg kupa 92:67 a potom u polufinalu Vojvodinu 80:67.

Očekivano finale dva naša najbolja kluba i članova ABA i Euro lige donelo je kvalitetnu u dobru košarku uz dosta uzbudjenja i promene rezultata i neizvesnosti takoreći od početka do samog kraja.Odlična i atraktivna sportska predstava odigrana u dvorani Čair bila je verovatno najbolji derbi ovih ekipa od početka ove sezone uz napomenu da je  ovo  bio njihov  peti susret ,a pre ovoga bila su  po dva u  ABA ligi i dva u okviru Euro lige i rezultat ishoda istih je takodje 2:2..

Obe ekipe su igrale dobru, takmičarsku i kvalitenu košarku uz napomenu da je meč protekao u izuzetnom  vrhunskom i sportskom fer pleju za razliku od nekih ranijih i prethodnih utakmica .

Ekipe  su ušle u meč prilično oprezne sa dozom nervoze i dekoncentracije u tim početnim momentima kada smo i videli mali broj koševa na obe strane .Posle tih nekoliko uvodnih minuta u kojima su ekipe teško postizale poene Partizan se bolje snalazi preuzima inicijativu i vodi većim delom tokom prvog piluvremena.

Ekipa crno belih je u tom periodu povela sa 14:7  uz punu inicijativu ali je TV tajm aut na neki način zaustavio taj njihov početni nalet i vodjstvo da bi prvu četvrtinu završili sa tri poena prednosti 18:15.

U drugoj četvrtini crno beli su došli do vodjstva i od 10 poena razlike ali je Rokas Gedrajitis serijom  svojih koševa  uspeo da smanji taj zaostatak a potom i nakratko donese vodjstvo svojoj ekipi.I pored toga prvo poluvreme je pripalo Partizanu minimalnim vodjstvom 44:43.

U  drugom poluvremenu odmah na početku treće deonice  crveno beli preuzimaju inicijativu dominiraju na terenu uz punu koncentraciju i u napadu i u odbrani  dolaze do vodjstva dobijaju četvrtinu 25:19 i na kraju iste i pred početak odlučujuće četvrte deonice imaju vodjstvo od 68:63.Ovo je bila deonica u kojoj se igralo po taktovima crveno belih.A te taktove je diktirao najbolji pojedinac meča velemajstor Miloš Teodosić.Genijalni Teodisić je ove noći bio posebno motivisan iako je igrao pod povredom i velikim znakom pitanja je bilo pre meča  da li će uopšte nastupiti.Jako je želeo pobedu svoga tima što se videlo ne samo po igri nego i po reakcijama sa klupe kada nije bio  na parketu i za vreme taj autima.

Zajedno sa Bolombojem Miloš Teodosić je Zvezdu u ovom.periodu doveo do maksimalnih osam poena razlike.Posebno je bio interesantan momenat kada je od Kaminskig iznudio šut za tri poena i sva tri pogodio ,a neposredno posle toga i poentirao iz igre za tri poena.Sve je to uradjeno u seriji u kojoj je Zvezda stigla iz minusa 52:53 do vodjstva od 60:53.

U poslednjoj četvrtini Partizan je ušao vrlo agresivno preko Ledeja pogadjao trojke i nizao poene ali crveno beli  nisu skroz popuštali naprotiv.Partizan je uspeo da stigne do minus tri  74:77 ali crveno beli iako u nekim momentima  dekoncentrisani  nisu dozvolili preokret iako su u tim zadnjim i odsudnim minutima i jedna i druga ekipa  imali nekoliko izgubljenih lopti a Panter i dve promašene trojke.

Na minut i sedam sekundi do kraja Hanga je iz kontre poentirao za 79:74  i do kraja je samo ta prednost na neki način održavana

Puleni trenera Stefanopulosa su ipak u toj neizvesnoj završnici došli do pobede i trofeja  što im je kako je rečeno donelo četvrti trijumf u nizu u finalu ovog takmičenja i veliko slavlje njihovih navijača prisutnih u impozatnom broju na ovoj fešti od košarke.

Slike koje smo videli po završetku ove utakmuce uz zajednučko slavlje  igrača i navijača Crvene zvezde uz spektakularnu ceremoniju i koreografiju dodele pehara i priznanja i uz to pesmu igrača i navijača crveno belih pod svodovima Čaira ne mogu ostaviti nijednog ljubitelja kosarke i sporta uopšte ravnodušnim.

Na ceremoniji dodele pehara i priznanja uručene su i nagrade najboljim pojedincima  i pobedničkoj ekipi.

Zek Ledej iz ekipe Partizana je najbolji strelac finala sa 24 postignuta poena 5;2 za dva 8:6 za tri i 2;2 iz slobodnih bacanja.

Fenomenalni plejmejker Crvene zvezde Miloš Teodosić proglašen je za MVP i najboljeg igrača finala.Teodosić je meč završio sa 16 poena,5 asistencija i 5 skokova uz 27 indeksnih poena za 26 minuta provedenih na parketu.MVP priznanje najboljem igraču finala uručio je bivši igrač Crvene zvezde i nas nekadašnji reprezentativac Milenko Topić. Posle ceremonije dodele priznanja  Teodosić je uzeo mikrofon u ruke zapevao zvezdinu pesmu sa navijačima  i sa istim  proslavio pobedu u finalu i osvajanje svog prvog trofeja u crveno belom dresu.

Pobednički pehar kapitenu Crvene zvezde Branku Laziću predao je Predrag Danilović predsednik Košarkaškog saveza Srbije .

Zlatne i srebrene medalje igračima Crvene zvezde i Partizana uručili su Zlatko Bolić generalni sekretar KSS i Mulenko Tepić potpredsednik KSS za mušku košarku.

U predigri velikog finala u utakmici finala Mini kupa za pionire igrači Mege  su pobedili svoje vršnjake iz Crvene zvezde 105:90 (33:26,27:24,31:20,14:20).

Najbolji strelac finala i MVP ovog  finala je Lun Jarc iz Mege koji je postigao 35 poena uz indeks korisnosti 38.Pehar za najboljeg strelca uručio mu je kordinatir mladjih selekcija u KSS Aleksandar Bućan,a MVP trofej istom igraču je dodelio Milenko Tepić potpredsednik KSS .

 

Tehnički podaci finala kupa “Radivoj Korać” u Nišu za sezonu 2023/2024

                   Crvena zvezda -Partizan 85:79

                        15:18,28:26,25:19,17:16

 

Dvorana Čair u Nišu.Gledalaca 5000.Sudije Jevtović,Čalić i Milojević

Osvojene lopte Crvena zvezda 7,Partizan 9.Izgzbljene lopte Crvena zvezda 12 Partizan 15.Asistencije Crvena zvezda 21 Partizan 18.Lične grešje Crvena tvezda 21 Partizan 23.Skokovi Crvena zvezda 25 Partizan 29.Šut za dva poena Zvezda 31:19 Partizan 35:20,.šut za tri poena Zvezda 28:19,Partizan 29:10,izvodjenje lučnih Zvezda 21:17 Partizan 11:9.Indeks korisnosti Zvezda 91 Partizan 88.

Crvena zvezda :

Lazarević,Teodosić 16,Hanga 6,Davidovac 5,Mitrović 8,Lazić 8,Bolomboj 14,Ilić,Nedović 9,Gidatraitis 17,Kostić i Dos Santos 2.

Partizan :

Vukčević,Ledej 24,Avramović 9,Koprivica 4,Panter 20,Jaramaz,Naneli10,Trifunović,Andjušić,Doužer 6 i Kaminski 6.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto KSS, KKCZ, i KKP

Nedavne objave