У СРПСКОМ ВЕЧИТОМ ДЕРБИЈУ ПАРТЗИЗАН ПОБЕДИО ЗВЕЗДУ 2:1

ОСВЕТА „ОТПИСАНИХ“

Двадесетог децембра дуго очекивани 171. српски веечити дерби, један од најпознатијих спектакла на светској фудбалској сцени и на зеленом тепиху,  између београдских ривала „Партизана“ и „Црвене звезде“ у одложеном (деветом ) колу Суперлиге Србије завршен је победом „црно-белих“ 2:1. Домаћин, „Партизан“ иако  без традиционалних својих навијача „гробара“, који већ пола године бојкотују Управу и  не долазе у Београд на некадашњи Стадион ЈНА (сада Стадион „Партизана“), на популарну јужну трибину, ипак, задовољили су публику (око 15.000 гледалаца) жељом за победом, пожртвованом и дисциплинованом игром. И што је најважније постали јесењи прваци овогодишњег првенства у Суперлиге.

 

 

Утисак је да су „отписани“ ирачи „Партизана“  некоректно омаловажавани од неких играча „Звезде“, kоји  су изјављивали подцењивачки да је дошло време да на Стадиону „Партизана“, после осам  година без победе,  коначно тријумфују са 3:0, 4:0 (?). И то им се обило о главу. Многи су поверовали у те изјаве јер у последњих неколико утакмица „црно-бели“ су играли слабо, неочекивано препустили бодове  противницима, побеђени су од ТСЦ-а, изгубили у Нишу од „Радничког“, чак им је Раднички из Крагујевца узео код куће бод! Али, ипак, вечити дерби је друга прича. Зато никад  не треба отписати шампионе. Без обзира да ли је у питању „Партизан“ или „Звезда“. Јер у вечитом дербију никад унапред не можете предвидети победника. За наук.

Искрено, ни „Звезда“ иако је до сада имала на окупу најскупљи тим икада, уз то и тренера са интернационалном репутацијом (Барак Бахар)  играјући у Лиги шампиона забележила је најгори резулат на интернационалној сцени до сада. Скупи тим „црвено-бели“ је доживео пет пораза и само једном играо нерешено. И „Партизан“ се није много прославио играјући квалификације за групну фазу Лиге конференције. Али, за утеху, једино су „цро-бели“ од пет српских тимова, који су учествовали у разним европским такмчењима (Лига шампиона, Лига Европе, Лига конференције) забележили  једну-једину победу. Остала четири тима – ниједну.

„Партизан“ је у вечитом дербију повео из пенала, који је по традицији извео Натхо (41. минут). У другом полувремену је на 2:0  (66. минут) повисио најбољи стрелац Супер лиге Србије,   Бразилац необично дугог имена, Матеус Бонифацио Салдања Марињо. То је његов 14 гол у Супер лиги Србије. И кад су сви помислили да је готова ствар и да ће „Партизан“ однети победу, изненада је  ствар закомпиковао гол Ендиајеа у 71. минуту. Ипак, до краја после неколико узбуђења на обе стране резултат се није променио, „Партизан“ је са 2:1 победио у 171. вечитом дербију.

ФКП је од осамосаљивања Србије 2006. г. био 8 пута првак државе, а ФКЦЗ – 9. Од 2008. до 2013. г ФКП је освојио 6 титула заредом. Исти подвиг је остварила и ФКЦЗ (од 2018. до 2023.). У Купу Србије ФКП има 7 освојених пехара, а ФКЦЗ – 6, један мање. Све у свему, вечити су вечито изједначени, па ни моментална форма тима и скупи играчи у једном или другом табору не могу унапред да гарантују победу. Тако је био случај и у последњем окршају када је победио ФКП са 2:1, мада су пред меч „Звездине“ шансе за победу биле веће за 65 посто. Али на терену је било другачије.

И ФКП и ФКЦЗ имају сјајну фудбалску историју. „Звезда“ је 1991. г. била европски и светски шампион. „Партизан“ је, пак, иако није био шампион Југославије 1955. г био учесник првог Купа европских шампиона када је после 0:4 у Мадриду у Београду победио велики „Реал“ са 3:0 и није отишао даље.  Године 1966. ФКП је  играо у финалу КЕШ-а и само због једног кикса одбране није се окитио титулом.

И ФКП и ФКЦЗ су великани српског фудбала са легендарним играчима. У ФКП су играли, Милош Милутиновић, Стјепан Бобек, Марко Валок, Александар Атанацковић, Милитин Шошкић, Милан Галић, Моца Вукотић, Ненад   Бјековић, Владица Ковачевић, Саша Илић …  Дрес ФКЦЗ носили су:  Рајко Митић, Бранко Станковић, Бора Костић, Драгослав Шекуларац, Владимир Петровић, Пижон, Душан Савић, Драган Џајић, Драган Стојковић … Све сам ас до аса српског фудбала.

Само због историје морамо с поштовањем говорити и о „црно-белим“ и „црвено-белим“ а никако са ниподиштавањем.

Пред сам дерби многи медији су потцењивали ФК „Партизан“, неки су писали да је за титулу потребан бољи тим, боља управа и бољи тренер! Шта би било, питамо се, да је ФКП имао бољи тим, бољу управу и бољег тренера?

У сезони 2021/2022. г. тренер ФКП  био је Александар Станојевић, који је на крају сезоне и маратона освојио рекордних 98 бодова, два мање од ФКЦЗ. Уз то забележио је 31 победу, 5 ремија и само један пораз. После завршене сезоне Станојевић је напустио „црно-беле“. О разлогу зашто је отишао са клупе ФКП није хтео да говори.

Алфа и омега „Звезде“ генерални директор Звездан Терзић је после овогодишњег дербија самоуверено рекао да је за  све победе „црвено-белих“ он заслужан, као и за њене поразе. И да у случају да „Звезда“ не буде на крају првак даће оставку?! Шта то значи? Да право да буде првак може да има само ФКЦЗ а да се иста ускраћује ФКП, ТСЦ, Чукаричком, „Војводини“ …  Својим некоректним изјавама често је подцењивао ФКП говорећи да ФКЦЗ нема конкуренцију у Србији и да она у већини навија за „црвено-беле“!?

Вечити дерби је светиња српског фудбала, зато га морамо сачувати. И навијачи треба да дају свој допринос мада последњих година често својим испадима бацају мрљу на овај догађај о којем се радо говори не само међу љубитељима фудбала у Србији и бившој у Југославији него и у свету.

Текст, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, М. Тодоровић Тоша

Nedavne objave