ZAVRŠEN JESENJI FUDBALSKI ŠAMPIONAT SRBIJE

PARTIZANU POBEDA U DERBIJU I JESENJA TITULA

VEČITIM DERBIJEM PARTIZANA I CRVENE ZVEZDE I  UTAKMICAMA ODLOŽENOG  9 KOLA  ZAVRŠEN JESENJI FUDBALSKI ŠAMPIONAT SRBIJE

Partizan bolji u derbiju 2:1, posle kojeg je preuzeo čelnu poziciju i osvojio titulu jesenjeg prvaka. Partizanov uspeh za mnoge veliko iznenadjenje, a Zvezdin poraz i gubitak čelne pozicjie još jedno u nizu razočaranja u jesenjoj sezoni što je uslovilo automatskom smenom trenera Baraka Bahara kao najvećeg krivca za posrtanje kluba i loše rezultate u prethodnom periodu i ekspresnim povratkom na klupu crveno belih  bivšeg šefa struke Vladana Milojevića.

Nakon odigranih  19 kola u jesenjem delu fudbalskig prvenstva Srbije Partizan je posle dužeg vremena  prvi put na čelnoj poziciji sa titulom jesenjeg prvaka i pozicijom koju mu skoro niko nije predvidjao na početku sezone 2023/24.

Partizan je jesenji šampion posle niza godina kao veiko iznenadjenje ovogodišnjeg toka prvenstva ali na kraju se mora reći potpuno zasluženo jer je ostvario najbolji  bodovni  saldo uz to  je pobedio  najvećeg konkurenta Crvenu zvezdu u direktnom duelu i pritom u toku samog prvenstva imao niz od čak 13 uzastopnih pobeda.  I da  u finišu prvenstva nije  izgubio  utakmice od TSCa kući i Radničkog u Nišu titula jesenjeg prvaka bi bila ubedljivija I izražena sa većom razlikom od jednog boda  nakon završetka jesenjeg dela koliko  na kraju ostala razlika izmedju večitih.

Ako je Partizan i njegov uspeh najprijatnije iznenadjenje u odnosu na prognoze i predvidjanja  pre početka prvenstva  onda je Crvena Zvezda totalno razočaranje. Ovo iz razloga što je Crvena zvezda smatrana izrazitim favoriton zbog ekipe koju je stvorila, skupih igrača koji su letos dovedeni i jasnim ambicijama da budu ne samo ubedljivi u domaćoj ligi nego i da ostvare dobar uspeh u  UEFA ligi šampiona u kojoj su na osnovu rezultata iz prethodnih godina dobili direktno bez kvakifikacija mesto u grupnoj fazi.

Medjutim umesto ostvarenja zacrtanih ambicija videli smo potpuno razočaranje od ekipe  prvo u domaćem prvenstvu gde su doživljena čak tri poraza ( Voždovac,Čukarički i Partizan), i jedan remi na svom terenu sa TSC što je na kraju uslovilo da ekipa na kraju umesto vidjene titule u jesenjem delu bude samo druga iza večitog rivala Partizana posle poraza od istog u zadnjem odloženon 9 kolu na veliko razočaranje armije navijača i svih onih naklonjenim crveno beloj boji.

Crvena Zvezda je razočarala ne samo u domaćem prvenstvu nego i u Evropi gde je od šest utakmica izgubila čak pet i samo jedan remi i pritom izgubila šanse za prolaz u nokaut fazu jer je osvojeno zadnje mesto u grupi  što je značilo i automatsku eliminaciju.

Sigurno je da ovakav plasman i jednih i drugih za Partizan znači ogroman stimulans I priliv samopouzdanja da se ostvareno zadrži  uprkos mnogih problema kojim je opterećen klub na svim nivoima i osvoji titula na kraju sezone, a za crveno bele velika opomena da je bilo mnogo grešaka i u struci I u igračkom kadru I njegovom sastavu I igri ekipe uopšte koja je bila daleko od očekivane I ispod nivoa onoga što ova ekipa može, da se pod hitno moralo reagovati I izvršiti neke vidljive promene.

U tom smislu kao glavni krivac je apostrofiran u liku trenera Baraka Bahara kome je uručen otkaz odmah posle izgubljene utakmice u derbiju i na njegovo mesto već juče  dan posle toga je ustoličen bivši trener u vreme velikih uspeha kluba Vladan Milojević.

Jesenji deo sezone je završen nastavak je planiran za 10 februar sledeće 2024 godine  utakmicama 20 kola u kome će se igrati još 10 kola regularnog dela i posle toga još sedam utakmica plejofa I plej auta.

Osam najbolje plasiranih posle odigranih 30 kola  idu u plejof za titulu prvaka I evropske vize a preostalih osam u borbi   za opstanak koje će zadesiti dva poslednje plasirane ekipe i dva iznad njih na tabeli 13 I 14 koji će igrati u baražu sa 3 I 4 iz Prve lige Srbije za opstanak  odnosno ulazak u društvo najboljih.

Kada je u pitanju plasman ostalih ekipa I sveukupna tabela mora se reći da je ista u granicama realnosti I očekivanja sa napomenom da su pored vodeće dvojke u vrhu na tim čelnim pozicijama TSC I Čukarički koji su ianače bili učesnici euro kupova  jesenas ,gde se nisu proslavili ali su I ove polusezone pokazali svoj kvaliett u odnosu na druge mada su I oni imali dosta oscilacijija u igrama I rezultatima pogotovo Čukarički koji je tek rezultatima u zadnjim kolima uspeo da se vrarti u vrh tabele.

Prijatno iznenadjenje su pre svih ekipe Novog Pzara I Voždovca na 5 I 6 poziciji.Novi Pazar je dolaskom Adema Ljajića I Sejdube Sume kao velikih pojačanja dobio sasvim drugu viziju I kvalitet ekipe koja je svakom protivniku bila tvrd orah na bilo kome terenu I da nije bilo neočekivanog  kiksa u ovom zadnjem kolu od Spartaka na svome terenu  pozicija na tabeli bi bila za jedno mesto bolja I sa velikim šansama da naproleće se upuste u ravnopravnu borbu za podelu evropskih viza.

Voždovac je za posebnu pohvalu jer je sa ubedljivo najmladjom ekipom ne samo u našem prvenstvu nego i u evropskim ligaškim takmičenjima uopšte uspeo da ostvari odlične rezultate I plasman u gornjem delu tabele sa napomenom da je medju ostalim pobedio favorizovanu Zvezdu što je mladim igračima ovog jkluba doprinelo da im poraste samopouzdanje I do kraja prvenstva igraju bez kompleksa dobro I ostvare neočekivano dobar rezultat I plasman na 6 pozciiji.

Vojvodina je mogla i morala mnogo bolje uzimajući u obzir uslove koje je strvorila nova uprava kluba za rad i takmičenje   na čelu sa poznatim biznismenima Zbiljićem i Bajatovićem kao I solidnim igračkim kadrom koji je u opticaju. Ipak zaključak je da se  ove ekipe naproleće mogu očekivati mnogo bolji rezultati I sigurno će biti mnogo ozbiljniji kandidati za plasman u nekim od evropskih kupova možda I titulu pobednika nacionalnog  kupa dok je šampionska titula već u sferi apstrakcije I nemoguće misije.

Oatali klubovi plasirani od 8 do 12 mesta su   na nivou očekivanja možda je malo pozitivno iznenadjenje novajlija IMT koji je ostavrio solidne rezultate sa dosta mladom I ambicioznom ekipom I koji je sve svoje utakmice kao domaćin igrao na stadionu Voždovca na krovu tržnog centra u Zapalnjskoj ulici obzirom da njihov stadion na Novom Beogradu pored hale sportova ne ispunjava uslove za igranje super ligaških utakmica.

Najslabije četiri plasirane ekipe kojima na proleće predstoji grčevita borba za očuvanje statusa  zajedno sa dosta ekipa iznad  na tabeli sa malom bodovnom razlikom u odnosu na njih su   stvarno igrali promenljivo I više slabo u dosta utakmica što pokazuju I njihovi rezultati.U tom smislu se novajliji Železničaru iz Pančeva ne može mnogo prigovoriti ali se daleko više  očekivalo od Napretka iz Kruševca I pogotovo Radniškog iz Niša koji je u toku prvenstva promenio čak tri trenera ali su rezultati ostali slabi mada se ne može reći da kvalitet igrača koji ovaj klub ima odgovara položaju na tabeli naprotiv.Radnik je ostao prikovan za dno tabele bodovno daleko od ostalih I na proleće će mu biti najteže ali je ovaj kjlub I ranije bio u sličnim situacijama pa se izvlačio pa se I ovaj put bez obzira na mali broj bodova ne sme unapred otpisivati je ima još 18 kola do kraja I sve je moguće.

 

Rezultati poslednjeg 19 kola i tabela posle  kraja jesenjeg dela fudbalskog prvenstva  Mocart  Super lige Srbije u sezoni 2023/2024

Prolećni deo fudbalskog  prvenstva Srbije  startuje 10 februara  2024 ,a parovi 20 kola koji će se igrati tog datuma su ;

Vojovodina-Mladost,Napredak-Spartak,Crvena Zvezda-Voždovac,IMT-TSC,Železničar-Novi Pazar,Radnik-Čukarički,Javor-Partizan,Radnički 1923 KG -Radnički Niš.

171 večiti derbi Partizana I Crvene zvezde

Partizan – Crvena Zvezda   2:1(1:0)

Stadion Partizana.Gledalaca 16.000.Sudija Nenad Minaković iz Novog sada.Pomoćnici Nikola Borović iz Beograda I Atila Harmat iz Subotice.Žuti kartoni Saldanja ,Nikolić I Jovanović iz Partizana i Mijatović iz Crvene zvezde.

Strelci Natho u  41minuti iz jedanaesterca i Saldanja u 67 za Partizan a Ndaje u 71 minutu za Crvenu zvezdu.

Partizan:Jovanović,Stojković,Ilić,Marković,Antić,Belić,Stjepanović,Kalulu od 79 Nikolić,Natho od 69 Severina,Zahid,Saldanja od 89 Šćekić.

Crvena Zvezda:Glazer,Nedeljković od 65 Ndaje,Spajić,Dragović,Rodić,Mijailović od 46 Kanga,Hvang od 89 Kraso,Bukari,Katai,Olajnika od 46 Lučić,Mijatović.

Dešavanja na terenu po minutima.

  1. Natho iz daljine đutira jako a Glazer loptu boksuje u polje a odbitak Belić šalje preko gola.
  2. Dobar udarac Natha golman Glazer brani
  3. Natho je sa dvadeset metara poslao loptu pored same stative
  4. Belić proigrava Kalulaua koji je dobro centrirao ali je Glazer odbranio.

21.Mijatović je sa ivice šesnaestrca precizno šutirao ali je Jovanović krajnjim naporom skrenuo loptu u korner.

  1. Mijatoviću poništen gol zbog ofsajda

28.Lopta je posle dobrog šuta Kataija zakačila Markovića I završila u rukama golmana Jovanovića,

31.Prvo Katai a zatim I Olajnika pokušavaju sa pet šest metara glavom da uguraju loptu u gol u gužvi ali Marković sa gol linije spašava siguran pogodak.

33.Hvang je dobro centrirao a Katai sa nekoliko metara šalje loptu iznad prečke.

34.Mijatović dobro šutira sa 18 metara ali Jovanović lako brani.

  1. Bukari iskosa sa desne strane šutira pored suprotne stative.

41.Nakon neopreznog starta Rodića u šesnaestercu nad Stojkovićem sudija Minaković svira penal za Partizan a siguran realizato je Natho za vodjstvi crno belih od 1 0.

  1. Hvang je iz daljine dobro šutirao ali nedovoljno dobro da bi se savladao Jovanović.

56.Zahid je iz daljine poslao loptu iznad prečke.

62.Katai je iz dobre situacije u šesnaestercu polao loptu visoko preko gola.

67.Lako je Zvezda izgubula loptuposle ispucavanja Glazera,Zahid je prihvatio loptu majstorski uposlio Saldanju koji iskosa sa leve strane po yemlji plasira loptu u levi ugao golmana crvenobelih za vodjstvo Partizana od 2 0.

67.Mijatović je glavom posle cetra šuta Lućića šutirao prema golu crno belih ali je golman Jovanovićodlično odbranio.

  1. Bukari je iz drugog plana posle kornera šutirao pored gola.

71.Osman Bukari je prešao Antića I centrirao na peterac gde je ENDIJAJE BIO BRŽI I SPRETNIJIOD Ilića I u padu poslao loptu u mređu Jovanovića za smanjenje rezultata od 12.

78.Kanga je iz slobodnog udarca sjajno šutirao,a Jovanović je još bolje intervenisaoi I izbacio loptu u korner.

  1. Pas Zahida I poluvlej Nikolića pored stative.
  2. Poništen gol Mijatovića zbog ofsajda.
  3. Dobra prilika za Nikolićaali je njegov lob završio preko gola.

98.Posle centaršuta Krasoa sa dene strane  Katai potpuno sam sa pet metara šalje loptu preko gola i time označava kraj ovog derbija igranog pred manje nego uobičajenom brojem gledalaca I činjenicom da je južna tribina stadiona Partizana gde se inače nalaze grobari ovog puta bila prazna jer navijači Partizana cele sezone bojkotuju upravu I traže njenu smenu I dok se to ne dogodi prema njihovom tvrdjenju neće bodriti klub sa svojih pozicija.

Partizan je ovom pobedom uspeo da posle četiri godine savlada najvećeg rivala I obezbedi zimovanje na vrhu tabele  do proleća I starta prvenstva kada će i početi velika borba za osvajanje prve pozicije I šampionske titule  što je primarni cilj I jedne I druge ekipe u ovom momentu a razlika od samo jednog boda tu borbu čini još jačom I neizvesnijom.

ZA STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto: priatna arhiva

Nedavne objave