FINALNOM UTAKMICOM U HERNINGU U DANSKOJ ZAVRŠENO SVETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO ZA ŽENE

Francuska  šampion sveta, debakl Srbije

U finalu Francuskinje skinule krunu Norvežankama i treći put postale svetske šampionke. Srbija potpuno razočarala osvojivši 21 mesto ostvarivši  najlošiji plasman  u istoriji kontinentalnih takmičenja i neuspeh  koji je ostavlja bez prava da učestvuje u kvalifikacijama za olimpiske igre sledeće godine u Parizu.

Nakon dvadeset dana igranja najboljih svetskih rukometnih selekcija u Norveškoj,Švedskoj i Danskoj sinoć je u danskom gradu Herningu u hali Jis bank Boksen  u prisustvu 12.031 gledaoca finalnom utakmicom  Francuske i Norveške okončan svetski rukomtni šampionat za  žene.

U sjajnoj atmosferi i prepunoj dvoranu u Herningu  Francuskinje su bile bolje osvojivši po treći put titulu svetskog šampiona što im uz titulu olimpiskog pobednika nakon pobede u finalu  prošle godine takodje nad istim protivnikom čini da su u ovom momentu  neprikosnovene rukometne vladarke sveta .

Svetsko prvenstvo za žene 2023 bilo je 26 izdanje ženskog svetskog rukometnog šampionata pod okriljem Medjunarodne rukometne federacije IHF.Prvenstvo se održavalo prvi put u tri zemlje Da skoj, ( Herning i Fredrikshavn),Norveškoj ( Stavanger i Trondhajm),i Švedskoj ( Helsinburg i Getenburg) sa 32 ekipe podeljenih u  osam grupa po četiri reprezentacije.

Programom takmičenja po završetku utakmica  po grupama najbolje tri ekipe su prelazile u novu grupu ( ukupno ih je bilo četiri sa šest ekipa),  sa još tri selekcije iz druge grupe i tako prenosom bodova i ukrštanjem sa drugom grupom prema ključu  se dolazilo do najbolje dve selekcije koje su prolazile do nokaut faze i četvrt finala potom polufinala i finala.

Na prethodnim svetskim prvenstvima najuspešnije reprezentacije su bile  Rusija sa 11 medalja (7 zlata dva srebra i dve bronze),Norveška sa 11 medalja (4 zlata 4 srebra i tri bronze),Madjarska sa 9 medalja (1 zlato 4 srebra i 4 bronze),Srbija sa 8 medalja (1 zlato 4 srebra i 3 bronze),Francuska sa 5 medalja (2 zlata i 3 srebra).

Uzimajući u obzir sve trenutne činjenice  najveći favoriti pre početka šampionata za tutulu šampiona i ostale medalje su bile pre svega domacini tj sve tri skandinavske ekipe Norveška,Danska i Švedska kao i olimpiski šampioni  i selekcija koja je zadnjih godina uvek u vrhu svetskih takmičenja  reprezentacija Francuske.

Prognoze su se u potpunosti ostvarile jer su se u borbi za medalje  u polufinalu i finalu sastale upravo ove ekipe gde su  Francuskinje još jednom pokazale svoju moć u finalu sa Norvežankama dok je u borbi za treće mesto i bronzu Danska bila bolja od Švedske.

Sve ostale ekipe su bile manje više na nivou nekih ocekuvanja što su pokazale i krajnjim plasmanom u kojem je posle podele medalja Holandija zauzela 5 mesto Nemice su bile šeste Crna Gora je osvojila sedmu poziciju dok je Češka i pored dobrih utakmica ostala na osmom mestu

Najviše razočaranje i plasman ispod svih očekivanja je nažalost po nas pre svega nastup selekcije Srbije koja je posle šest odigranih utakmica doživela čak pet poraza i samo jednu pobedu nad skromnom reprezentacijom  Čilea  i već u drugom krugu završila takmičenje .

U utakmicama u eliminacinoj fazi nasa reprezentacija  je u grupi poražena od Danske potom i od  Rumunije i jedinu pobedu je ostvarila u susretu sa Čileom .

Ta pobeda joj je bila dovoljana da se prodje grupa sa trećeg mesta ali  bez bodova jer je ostvarena sa poslednjom ekipom iz grupe koja ne prolazi  u narednu fazu.

Medjutim umesto boljih igara i  dobrih rezultata i očekivanja u tom smislu  u novoformiranoj grupi selekcija Srbije je doživela još  tri poraza ( Nemačka,Poljska i Japan)  i sa katastrofalnim bilansom od 1 pobede i čak pet poraza završila je Srbija  planetarni šampionat na 21 mestu koje je najslabiji plasman u istoriji kontinentalnih prvenstava uz potpuni debakl naše selekcije  i veliko  razočaranje svakog ljubitelja rukometa i sporta uopšte.

Očekivanja od naših devojaka su bila mnogo veća i u stvarnosti niko nije mogao očekivati ovakav neuspeh i tako  katastrofalan nastup naše selekcije na šampionatu gde ipak odskaču ekipe koje su došle do polufinala dok je realnost bila da mi sa svim ostalim možemo igrati ravnopravno.

Imala je naša selekcija dobrih momenata na šampionatu ali su to bili  samo kratkotrajni periodi u toku jedne utakmice dok je reprezentacija u celini bila po pravilu najslabija  i bez koncentracije u finišu  svih mečeva  kada se utakmica rešavala i kada su naše devojke sve učinjeno dobro u toku utakmice poništavali slabom igrom u tom zadnjem periodu utakmice  gubili koncentraciju primali  golove i na kraju bivale poražene.

Pre deset godina u beogragskoj Areni smo slavili drugo mesto u svetu a danas smo 21,najgori plasman ikada.

I ako je prošlogodišnje 15 mesto na Evropskom prvensvu u Sloveniji bio sami nagoveštaj kraha ova 21 pozicija je kraj ili početak pravog debakla.Uspeo je selektor Bergar da ovu reprezentaciju sroza na najniže grane  i dovede nas na ivicu ambisa gde se ne može gore od ovoga

Da sve bude čudnije Bergar je izjaviio posle prvenstva  da je ponosan na igračice i da će budućnost doneti rezultate i da će pošto sada živi u Srbiji imati više vremena da se posveti reprezentaciji i ispravci svega što je bilo loše ne želeći pritom da nijednog trenutka preuzme odgovornost za ovakav  neuspeh, niti on niti njegov stručni štab.

Gore od ovoga teško da može a hoće li RSS i predsednica Milena Delić imati strpljenja i vere u dosadašnjeg selektora ili će se posegnuti za promenama pokazaće naredni dani i vreme pred nove izazove ženske selekcije a do tada se samo možemo sećati istorije i vremena kada su naše devojke vodile glavnu reč na kontinentalnim prvenstvima i olimpiskim igrama.

Posle ovakvih rezultata ženski rukomet je u indukovanoj komi a dok iz nje ne izadje sačekaćemo bolje dane i vremena koliko dugo teško je prognozirati.

Kada su finalne i ostale utakmice u pitanju moramo reći da je prvenstvo sveta u potpunosti ispunilo očekivanja i kvalitetom igara i svime vidjenim za ovih dvadeset dana 29.11-17.12 2023 u tri skandinavske zemlje.

Ženski rukomet je jako nappredovao u svim segmentima igre od brzine, tehnike, organizacije igre i uloge pojedinih igračica u tome, a pritom sve ekipe su uz napredak u napadu usavršili i  igru odbrane tako da su pojedine utakmice i akcije izgledale kao izvučene iz kompjutera .

U svemu tome  primer su davale pre svega najbolje ekipe i finalisti Francuska i Norveska ali  su na sličnim pozicijama Danska Švedska kao i Holandija zatim Nemačka ,vrlo dobre Crna Gora i Češka u još dosta selekcija kod kojih se vidi veliki napredak kako ekipe u  celini tako i pojedinih igračica.

U finalnoj utakmici prvenstva  Francuska je savladala Norvešku 31:28( 20:17).

Bio je to meč za sladokusce  izmedju olimpiskig šampiona i evropskog prvaka i do sinoć i  svetskog.

Bio je to sudar dva apsolutno svetski najbolja tima današnjice oba sa olimpiskim vizana iduće gidine u Parizu pa je ovo bio obračun za prestiž majstorstvo i trenutno nadahnuće ekipa.

Francuska je bila bolja i sasvim zasluženo  ponela oreol najbolje reprezentacije na svetu na 26 šampionatu sveta za rukometašice.

Rezultai za plasman i finale;

 

Za sedmi mestimo

Crna gora – Češka       28:24

Za peto  mesto

Nemačka -Holandija    26:30

Za treće mesto

Švedska -Danska          27:28

Finale

Francuska -Norveška   31;28

 

Idealna sedmorka prvenstva;

Golman

Lora Glozer Francuska

Desno krilo

Natali Hagman Švedska

Desni bek

Luis Burgard Danska

Srednji bek

Stine Oftedal Norveška

Levi bek

Estel Nze Minko Francuska

Levi krilo

Kloe Valentini Francuska

Pivot

Lin Blom Švedska

 

MVP

Heni Reistad Norveška

Najbolji strelac

Marketa Jerabkova Češka 58 gola

Najbolja mlada igračica

Viola Lojhter Nemačka

 

Konačan plasman na prvenstvu ;

1.Francuska             17.Japan

2.Norveška               18.Senegal

3.Danska                   19.Austrija

4.Švedska                 20.Argentina

5.Holandija               21.Srbija

6.Nemačka               22.J.Koreja

7.Crna Gora              23.Ukrajina

8.Češka                   .24. Kamerun

9.Brazil                     25.Island

1o.Madjarska          26.Kongo

11.Slovenija             27 Čile

12 Rumunija            28.Kina

13.Španija               29.Paragvaj

14.Hrvatska            30.Kazahstan

15.Angola                31.Iran

16.Poljska               32.Grenland

 

Posle završenih mečeva na SP poznate su i sve grupe kvalufikacionih turnira za Olimpiske igre sledeće gidine u Parizu.

 

U prvoj su

Švedska,Madjarska,Japan i Kamerun.

U drugoj

Holandija,Češka,Španija i Argentina.

U trećoj

Slovenija,Crna Gora,Nemačka i Paragvaj.

Na igre u Parizu idu po dve najbolje plasirane ekipe iz svake grupe, a turniri su planirani od 11 do 14 aprila sledeće godine a gradovi domaćini će biti odredjeni kasnije .

Srbija je izgubila pravo učešća u ovim kvalifikacijama lošim plasmanom na tek završenom svetskom prvenstvu i osvojenom 21 pozicijom.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Foto IHF I RSS

Nedavne objave