ZAVRŠENE GRUPNE FAZE EVROPSKIH KLUPSKIH TAKMIČENJA U FUDBALU

Krah srpskih klubova

Sva tri srpska kluba završila takmičenje u grupnoj fazi na poslednjim mestima bez pobede uz samo po jedan nerešen rezultat Crvene zvezde i TSC. Ukupno kroz kvakifikacije i grupnu  fazu pet srpskuh klubova odigralo 28 mečeva pritom ostvarivši samo jednu pobedu dva remija i čak 25 poraza.To je Srbiju srozalo na listi koeficijenata evropskih zemalja sa 11 na 19 mesto sa mogućnošću daljeg pada jer predstoji nokaut faza u kome nas mogu preteći još neke zemlje i onda sledi  i mnogo nepovoljniji i teži raspored takmičenja  za naše klubove već od sledeće sezone.

Posle kvalifikacionih utakmica za grupne faze evropskih klupskuh fudbalskih takmičenja i formiranja grupa još tokom avgusta,  ove nedelje su posle igranja šest kola u svakoj grupi na nivou svih takmičenja ista završena i najbolji plasirani klubovi od proleća kreću u nokaut fazu Lige prvaka,Lige Evrope i Lige konferencije.

Naši klubovi su i pored očekivanja da se mogu napraviti dobri rezultati potpuno razočarali kako oni sa početka kvalifikacija  u kojima su ispali (Vojvodina i Partizan) tako i ovi koji su igrali u grupnim fazama, Crvena zvezda u Lugi šampiona , TSC iz Bačke Topole u Ligu Evrope i Čukarički iz Beograda  u Ligi konferencije.

Crvena zvezda je od šest odigranih utakmica u grupi izgubila pet, od Mančester sitija  i Lajpciga i kući i u gostima, dok je od Jang bojsa poražena u gostima u Bernu a na  nasvome terenu  na stadionu  Rajko Mitić sa istim protivnikom igrala nerešeno 2:2.

To joj je bilo nedovoljno da ostvari bolji uspeh od zadnje četvrte pozicije što je značilo i eliminaciju iz daljeg takmičenja bez mogućnosti da igra dalje tj u nokaut fazi što su iz grupe ostvarili prvoplasirani Mančester siti i drugoplasirani Lajpcig dok će trećeplasirani Jang bojs takodje u nokaut fazi ali sada slabijeg takmičenja tj Lige Evrope.

Zvezda je kao sto rekosmo veliko razočaranje celokupne fudbakske javnosti.Briljantne partije ovoga kluba u pripremnom periodu i odličan start u prvenstvu stvorile su bile sliku o nikad moćnijem timu s Marakane.U novom treneru Baraku Baharu se video čudotvorac koji je napravio silnu ekipu posle odlično odradjenig prelaznog roka i velikog broja novajlija dosta skupo plaćenih.Ali kako su počeli da se redjaju slabe igre pa i porazi neočekivano i u domaćem prvenstvu uz to  i u Evropi ,pocele su da se radjaju sumnje u kvalitet igrača koji su dovedeni ali i u samog Bahara koji često menja ekipu ,nema jasne vizije igre,nema dobre i  ubedljive igre naprotiv mučenje i sa slabijim ekipana Super lige pa i porazi od Istih.

U jednom momentu  je  bio minus  u odnosu na vodeći Partizan od čak šest bodova što  je učinilo da  su mnogi za  sve te slabosti i rezultatsko posrtanje videli upravo u Baharu i njegovim saradnicima.

Razočaranje bi bilo potpuno da srećom po crveno bele  nije bilo nekih neočekivanih kikseva najvećeg rivala Partizana pa je uz neke  dosta teško izvojevane pobede Zvezda opet došla do vrha i večiti derbi koji se igri u  sredu 20 ovog meseca može biti sudbonosan i za Bahara i za pojedine  igrače koji su do sada potpuno razočarali.

Tutula jesenjeg prvaka ako se ostvari pobeda u derbiju moze biti slaba uteha za nikad skuplji tim crveno belih koji je kao što je rečeno od šest utakmica u Evropu doživeo pet poraza i jedan remi uz gol razliku 7:15. a u domaćem prvenstvu neočekivano dva poraza (Voždovac i Čukarički) i jedan remi TSC.

Po mišljenu stručne javnosti Bahar je potrošio Zvezdin nikad jači tim protraćio jednu celu polusezonu u lutanju za timom koji u nijednom momentu nema kontinuitet sastava i igrača da se ni posle pet meseci od njegovog dolaska ne zna najbolji tim ne zna koje su pozicije kojih igraca niti ko je desni ko levi bek ko je štoper vezni ili špic bez ikakve koncepcije igre vidjenja grešaka u igri i nastojanja da se nešto popravi već naprotiv iz utakmice u utakmicu  ekipa igra bez napretka sve lošije bezidejno sporo i neubedljivo.

Sugurno se čeka završetak prvenstva i večiti derbi time i kraj jesenjeg dela prvenstva i konkretne odluke i u vezi  sa Baharom i pojedinim igračima koji apsolutno nisu opravdali poverenje jer Crvena zvezda pod ovim uslovima i sa ovim rezultatima  je podbačaj na svim nivoima u odnosu na očekivanja a ona mora i može mnogo bolje  i kvalitetom ekipe koje poseduje i rejtingom koji je stvorila u prethodnim godinama i kroz dugu istoriju.

I ostala naša dva kluba u grupnim fazama  evropski klupskih takmučenja su imali ne loše nego katastrofalne rezultate .

TSC iz Bačje Topole je u šest mečeva osvojio samo jedan bod sa Olimpijakosom kao domaćin 2:2 i doživeo pet poraza sa ukupnom gol razlikom 6;19 što je ispod svih očekivanja bez obzira što su protivnici u grupi bili renomirane ekipe Vest Hema,Frajburga i Olimpijakosa.

Morali su izabranici Žarka Lazetića mnogo bolje u svakom pogledu jer ipak TSC ima dobru ekipu koja je trebalo  da  igrom i rezultatima  bude mnogo bolja i produktivnija u svakom pogledu.

U svemu ovome najveće razočaranje je svakako ekipa Čukarickog. Dva poraza u plejofu Lige Evrope i kasnije čak svih 6 poraza u grupi po dva od Ferencvaroša,Genka i Fiorentine bez ijednog boda i gol razlikom 2:16 su stvarno ispod svih očekivanja uz činjenicu da su jedina ekipa u svih osam grupa Lige konferencije koji nije osvojila  ni jedan bod što ih čini najslabijim učesnikom ove faze takmičenja.

Posle sumorne jeseni i nastupa naših klubiva u prethodnom periodu  ništa više neće biti isto za srpske klubove na evropskoj sceni u narednim sezonama

Samo 1.4 boda osvojena su u ovoj sezoni što je Srbiju spustilo na 19 mesto rang liste po kojoj se odredjuje broj predstavnika i staza kojima treba da idu ka UEFa ligaškim takmičenjima.

U ovoj godini manje bodova od naših predstacnika osvojile su samo ekipe iz Crne gore,Gruzije,San Marina,Gibraltara i Lihteštajna.Bili bismo još neuspešniji da Crvena zvezda zbog direktnog plasmana u Ligi šampiona nije donela 4 boda. Naših sveukupno 7 osvojenih bodova deli  se sa 5 prema broju naših klubova koji su bili u evropskim takmičenjima u kvalifikacijama i po grupama što donosi ukupno 1.4 boda mnogo manje od očekivanog i  loše za ukupan indeks naših klubova u celini.

To će već od naredne sezone najviše koštati šampiona Srbije koji će umesto direktnog učešća u Ligi šampiona  morati kroz kvalifikacije da traži put ka eliti tj grupnoj fazi Lige šampiona.

U narednoj sezoni Srbiju će u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljati dva kluba prvak će igrati u plejofu lige šampiona a drugoplasirani će igrati od drugog kola kvalifikacija.

Šampionu Srbije garantovano je mesto u takmičenju Lige Evrope ako ne prodje Plejof a pobednik kupa boriće se kroz plejof za Ligu Evrope, a ako ne uspe ima garantovano mesto u ligi konferencije.Za ligu konferencije kroz kvalifikacije boriće se trećeplasirani i osvajač četvrtog mesta a možda  i peti ukoliko pobednik kupa bude plasiran na neko od prva četiri mesta na tabeli.

Ovogodišnji fijasjko srpskih klubova u Evropi drastično će se osetiti tek u sezoni 2025/2026 godine jer će Srbija imati samo jednu ekipu u kvalifikacijama za Ligu šampiona i predstavnika manje u kvalifikacijana za Ligu konferencije

Slabi rezultati dolaze vremenom za naplatu a ono što je dobro je da su svi klubovi od  ovogodišnjeg takmičenja dobro finansiski prošli od nagrada i bonusa od UEFE.

Tako je Crvena zvezda zvanično inkasirala 24.529.000 miliona eura,TSC 4.368.OOO,Čukarički 3.218.000,dok su klubovi koji su ispali u kvalifikacijama zaradili, Partizan 950.000, i Vojvodina 450.000 eura.

Sve u svemu mnogo loša evropska sezona za sve srpske klubove možemo reći nikad lošija za rejting i koeficijenat srpskih klubova i fudbala u celini i mora se u tom smislu nešto kod klubova drastično menjati jer nije samo u pitanju kvalitet već i organizacija samih klubova i njihova  priprema za najveća evropska  klupska takmičenja.

 

Za STV USA ČIKAGO

Rajko Delibašić

Nedavne objave