СПОМЕНИК СВЕТОМ АЛЕКСАНДРУ НЕВСКОМ КОНАЧНО У ЦРНОЈ ГОРИ

ПОСЛЕ БЕОГРАДА, АНДРЕЈЕВИЦА И НИКШИЋ  ДОБИЛИ СПОМЕНИКЕ

На велики православни празник, у дану сећања на светог благоверног, Александра Невског, у  Андријевици у Црној Гори, је 6. децембра у преподневним часовима откривен споменик овом великом кнезу у присуству његове светости епископа будимљанско-никшићке епархије господина Методија, те,  амбасадора Русије у Црној Гори, Владислава Маслењикова, директора Руског Дома у Београду, Јевгенија Баранова, скулптора Ајдина Зејналова, председника општине Андријевица, г. Жељка Ћулафића, председника општине Беране г Вука Тодоровића, чланова мото-клуба „Ноћни вукови“ и бројних православних верника.

У оквиру откривања споменика, у просторијама Општине Андријевица одржан је састанак председника Општине, г. Жељка Ћулафића, са академиком Ајдином Зејналовим. Ћулафић је том приликом изразио захвалност Зејналову на историјском поклону. Аутор споменика је нагласио да је учешће у пројекту посвећеном светом Александру Невском за њега била велика част и посебно истакао улогу Амбасаде Русије у Црној Гори и Руског дома у Београду у његовој реализацији.

Још један споменик овом истакнутом руском државнику и светитељу је откривен истог дана (6. децембра)  у 17.00 часова у Никшићу на православни празник – Дан сећања на Великог кнеза.

Две бисте, иначе, дело познатог руског скулптора, академика Руске академије уметности, Ајдина Зејналова, постављене су захваљујући залагању Руског дома у Београду, Амбасаде Русије у Црној Гори и Српске православне цркве. Значајно је истаћи да су споменици поклон руског скулптора народу Црне Горе.

Спомен-биста светом благоверном кнезу Александру Невском од 6. децембра краси и Никшић. Биста је постављена испред Епархијског дома, и њу је израдио истакнути вајар, академик Руске академије уметности Ајдин Зејналов. Ово је друга скулптура (прва је била откривена у Андријевици) коју је академик даровао народу Црне Горе, а подршку изради и постављању споменика Невском у Никшићу, као и у Андрејевици, пружили су Амбасада Русије у Црној Гори, Руски дом у Београду и Српска православна црква. На сабору у Никшићу присуствовали су његова светост епископ будимљанско-никшићке епархије г. Методије, затим, амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, скулптор Ајдин Зејналов,  председник општине Никшић  г. Марко Ковачевић, чланови мото-клуба  „Ноћни вукови“, као и бројни православни верници.

Александар Невски је један од најпоштованијих руских светитеља у Србији и Црној Гори. Поштовање кнеза не само као истакнутог државника, већ и светитеља, почело је скоро одмах након његове смрти.

Спомен-бисте Александра Невског у Андријевици и Никшићу прве су скулптуралне представе руског светитеља у Црној Гори. У оквиру свечаности откривања бисте у Никшићу приређен је концерт класичне музике на којем су наступили виолиниста из Русије, Михаил Березницки и пијаниста Давор Новак.

Највеће српско племе Васојевића, који живе у Црној Гори сматра светог кнеза Александра Невског (1221 – 1263) за свог небеског покровитеља и од 18. века обележавају овај дан као заветну славу. Средином 18. века пред одлучујућу битку против Турака племе Васојевића се молило за победу светом Александру Невском. Према предању, током битке свети кнез се јавио на небу и отерао Турке у бекство. Сећање на овај чудесан догађај живи у племену преко 250 година.

У Русији је подигнуто преко 20 споменика Александру Невском. Споменици Невског прве су скулптуралне представе руског светитеља на територији Црне Горе. Претходно је, 2021. године, биста Александра Невског откривена у Београду

 

Припремио, Зоран ЈАКШИЋ

Фото, Жељко Шапурић

Nedavne objave